Moțiunea de cenzură depusă de opoziție în Parlamentul României a fost votată de peste 233 de parlamentari, astfel că Guvernul României este considerat demis, conform Constituției. Până la desemnarea, de către Klaus Iohannis, a unui nou prim-ministru, Viorica Dăncilă va rămâne premier interimar sau poate desemna un membru al vechiului guvern care să îndeplinească acest rol.
Opoziția a reușit să voteze moțiunea de cenzură, inițiată de PNL, cu ajutorul celorlalte partide, USR, ProRomânia, ALDE, UDMR și PMP. În ciuda încercărilor uriașe ale PSD de a convinge o serie de parlamentari, atât din opoziție, cât și ai PSD, să nu voteze moțiunea, partidele au reușit să se mobilizeze și să voteze documentul care marchează a patra demitere a unui guvern din istoria postdecembristă a României, după cele ale lui Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu și Sorin Grindeanu, demis chiar de propriul partid.
Potrivit numărătorii voturilor, au fost 244 de parlamentari care și-au exprimat un vot valid, dintre care 238 au votat pentru moțiunea de cenzură. Cea mai mare parte a parlamentarilor PSD au refuzat să voteze. De asemenea, parlamentarii minorităților naționale nu au votat toți, iar modul în care au votat nu este cunoscut.
Următoarele alegeri parlamentare ar trebui să se desfășoare în toamna lui 2020. Există partide care susțin declanșarea alegerilor anticipate, însă acest lucru ar fi posibil doar dacă parlamentul ar respinge trei propuneri succesive de prim-miniștri.
Procedura prevăzută de Constituție, în cazul demiterii guvernului prin moțiune de cenzură, stabilește că președintele va avea consultări cu partidele reprezentate în parlament. În urma acestor consultări, Președintele României va desemna un prim-ministru, care are ca misiune formarea unui nou guvern. Odată format noul guvern, el se prezintă în parlament, pentru a primi un vot de încredere.