7.4 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Guvernul PNL sprijină cel mai așteptat proiect al sibienilor: construcția noului Spital Județean Sibiu!

Cele mai citite

Guvernul PNL, condus de premierul Ludovic Orban, și-a asumat construcția noului spital județean, în urma vizitei desfășurate în Sibiu, săptămâna trecută. Premierul și Presedinta Consiliului Județean, impreuna cu Vicerpemierul Raluca Turcan si alți doi miniștri au semnat un acord pentru construcția unui nou spital județean, o investiție de aproximativ 500 milioane euro, din care construcția plus manopera reprezintă peste 241 milioane euro. Peste 200 de milioane de euro sunt alocați investițiilor în echipamente de ultimă generație.
Orban a participat la prezentarea amplasamentului noului spital de pe Calea Şurii Mici, alături de vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Ludovic Orban: Pentru Sibiu este fundamental să se realizeze un astfel de proiect
Premierul Ludovic Orban a declarat că noul spital este un proiect spectaculos, indispensabil sibienilor. „Prezenţa noastră aici este o garanţie a sprijinului Guvernului României pentru proiectul Spitalului Universitar Judeţean Sibiu. Este un proiect spectaculos, un proiect indispensabil, pentru a oferi servicii de sănătate de calitate pentru locuitorii judeţului Sibiu şi nu numai pentru locuitorii judeţului. Este un proiect nu numai de spital, este un proiect de spital universitar şi, mai ales, este un proiect care pune cercetarea pe primul plan în cadrul acestei entităţi care se construieşte astăzi. Pentru Sibiu este fundamental să se realizeze un astfel de proiect, care sunt convins că va deveni un centru extrem de important, medical, în România”, a afirmat Ludovic Orban.
Raluca Turcan: Ministrul Sănătăţii va sprijini şi va coordona activitatea medicală din acest spital judeţean, iar ministrul Fondurilor Europene va susţine finanţarea din fonduri europene
Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că proiectul are toate șansele să intre în sursa de finanțare  din Planul de Recuperare şi Rezilienţă, inițiat de preşedintele Klaus Iohannis. „Am identificat fonduri europene complementare pentru bugetul de stat şi datorită sumei uriaşe negociată de preşedintele Klaus Iohannis astăzi putem spune că acest Spital judeţean are, deja, identificată şi sursa de finanţare. Practic, ministrul Sănătăţii va sprijini şi va coordona activitatea medicală din acest Spital judeţean, iar ministrul Fondurilor Europene este cel care va susţine finanţarea acestui Spital judeţean din fonduri europene. Acest proiect are tot ce-i trebuie pentru a se califica în noua sursă de finanţare deblocată de preşedintele Klaus Iohannis, din Planul de Recuperare şi Rezilienţă. Are componenta de spaţiu verde, de energie solară, are componenta de digitalizare, are componenta de mobilitate. Aşadar, toate aceste calităţi, completate cu partea de cercetare şi digitalizare, îi dau forma proprie pentru a primi finanţare în următorul exerciţiu financiar pe partea de Recuperare şi Rezilienţă”, a precizat vicepremierul Raluca Turcan.
”Aş dori să-i asigur pe sibieni şi pe toţi cei care speră la servicii sanitare de calitate că acest proiect va avansa şi că marele avantaj al realizării şi implementării acestui proiect vine din 2 componente – îndeplinirea cerinţelor legale şi tehnice pentru construcţia spitalului, partea de finanţare, garantată de la nivel de prim-ministru, şi echipă guvernamentală” –  Raluca Turcan, președintele PNL Sibiu
Daniela Cîmpean: Este un moment istoric
Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a insistat în discursul său pe faptul că peste 200 de milioane de euro din totalul sumei alocate acestei investiții sunt bani destinați utilării spitalului cu cea mai modernă aparatură medicală aflată pe piață, în acest moment. În plus, ea a subliniat momentul unic consumat în Sibiu: „Este un moment istoric la Consiliul Judeţean Sibiu – nu a mai fost niciodată aşa o descindere guvernamentală ca astăzi. Vă mulţumesc că sunteţi alături de noi – am simţit în tot acest timp un sprijin real”, au fost cuvintele adresate de preşedinta Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, Daniela Cîmpean, membrilor Guvernului.
Cea mai mare investiție de după Revoluție în județul Sibiu
Conform studiului de fezabilitate finalizat în iulie, noul Spital judeţean este cea mai mare investiţie publică din judeţul Sibiu de după Revoluţie, valoarea totală ridicându-se la aproximativ 500 de milioane de euro.
Prin acordul de colaborare semnat săptămâna trecută la Sibiu, Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de gestionar al fondurilor externe nerambursabile, se angajează la identificarea de fonduri externe nerambursabile şi, totodată, asigurarea cofinanţării din bugetul de stat pentru realizarea acestui obiectiv de investiţii. Fondurile vor proveni fie din Cadrul Financiar Multianual (MFF) sau din Fondul de Recuperare şi Rezilienţă (RRF) 2021 – 2027 mobilizate după pandemia de coronavirus, potrivit unui comunicat transmis de către CJ Sibiu.

Ministerul Sănătăţii, în calitate de gestionar al politicilor publice din domeniul sănătăţii, va asigura asistenţa tehnică de specialitate necesară proiectului de investiţii până la încheierea contractului de finanţare, precum şi după punerea în funcţiune a infrastructurii medicale, în vederea organizării activităţii viitoare a spitalului judeţean. Totodată, Ministerul Sănătăţii se angajează prin acest acord să includă noul spital judeţean din Sibiu în Strategia Naţională de Sănătate 2021 – 2027 precum şi în Master Planurile Regionale.
Cifrele noului spital
În noul spital sunt prevăzute patru corpuri unite printr-un corp central de legătură care va găzdui funcţiunile comune (administrative, de depozitare etc.), reducând costurile de administrare, dar şi consumurile de energie. Sunt prevăzute circuite sigure pentru personal, pacienţi precum şi pentru materiale, care să evite contaminarea şi să conducă la prevenirea eficace a infecţiilor, inclusiv în situaţii de pandemie. Noul spital prevede intrări separate pentru aripa destinată adulţilor, respectiv cea destinată pediatriei, dar şi pentru Bolile Infecţioase Copii şi Urgenţe.
Regimul de înălţime va fi S+P+5E, iar suprafaţa desfăşurată a clădirii medicale este de 115.000 mp, cu spaţii verzi totalizând 121.959 mp atât în exterior, cât şi în interior, proiectate în aşa fel încât alături de iluminat, culori şi materialele de finisaj folosite să umanizeze spaţiul spitalicesc. Cu bandă de autobuze şi biciclete, dar şi o parcare de peste 900 de locuri, spitalul va avea o bună conexiune atât cu oraşul, cât şi cu restul judeţului, având în vedere amplasarea în apropierea autostrăzii, şi va creşte accesul locuitorilor judeţului la servicii de sănătate la standarde europene.
De asemenea, noua construcție va rezolva problema structurii pavilionare învechite a actualelor spitale din Sibiu. Spitalul Clinic Județean este în prezent format din 13 corpuri medicale și alte 24 de construcții nemedicale (administrative, depozite alimente, medicamente şi materiale sanitare, arhive, alte anexe tehnice), iar accesul între acestea nu se poate face fără ieșirea în afara clădirilor, multe dintre ele fiind construite în urmă cu 50-150 ani.
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Nicolae Ciucă demisionează din funcția de președinte al PNL

Candidatul PNL la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă, și-a anunțat luni demisia din funcția de președinte al partidului.„Dragi români, vă...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect