3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Ianuarie – mai 2019: 69 de milioane de lei de la bugetul statului pentru partidele politice

Cele mai citite

Statul a virat în bugetele formațiunilor politice, prin Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), suma de 68.795.072 de lei, de la începutul anului și până acum. Potrivit legii, partidele politice primesc subvenții de la stat în funcție de numărul voturilor obținute în urma scrutinului parlamentar și local. La asta se mai adaugă și alte criterii, precum cel de promovare al unui număr cât mai mare de femei în funcții, demnități și/sau candidaturi la alegerile electorale.
În prima decadă a fiecărei luni, AEP varsă banii din bugetul de stat în visteria partidelor.
În campanie subvențiile cresc
Pentru luna mai, potrivit AEP, au fost alocate  subvenţii în valoare totală de 28.742.260,28 lei, astfel:
– Partidul Social Democrat – 16.351.359,15 lei
– Partidul Naţional Liberal – 7.496.157,83 lei
– Uniunea Salvaţi România – 2.204.416,39 lei
– Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor – 1.629.367,73 lei
– Partidul Mişcarea Populară – 1.060.959,18 lei
Subvenții ianuarie – martie 2019 în valoare de 40.052.811,7 lei
Luna ianuarie – 13.350.931,91 lei

  • PSD – 7.597.299,16 lei
  • PNL – 3.480.796,01 lei
  • USR – 1.023.607,55 lei
  • ALDE – 756.587,15 lei
  • PMP – 492.650,04 lei

În lunile februarie și martie sumele au fost alocate la fel. De meționat este faptul că, la rectificarea bugetară de anul trecut, bugetul AEP a fost suplimentat cu 126.400 de lei pentru finanțarea partidelor politice.
Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale
(…)
CAPITOLUL III Finanţarea publică Subvenţii de la bugetul de stat
Art. 18.
(1) Partidele politice primesc anual subvenţie de la bugetul de stat, în condiţiile legii.
(2) Suma alocată anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat. Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.
(3) Subvenţia de la bugetul de stat se acordă în funcţie de următoarele criterii:

  1. a) numărul de voturi primite la alegerile generale pentru Camera Deputaţilor şi Senat;
  2. b) numărul de voturi primite la alegerile generale pentru autorităţile administraţiei publice locale.

(4) În cazul alianţelor politice sau electorale, subvenţia se va împărţi între membrii alianţei după numărul de mandate obţinute.
Art. 19. – 75% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărţite partidelor politice, proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaţilor şi Senat, dacă au realizat pragul electoral.
Art. 20. – 25% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărţite partidelor politice, proporţional cu numărul de voturi valabil exprimate, primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeţeni şi consilierilor din cadrul municipiului Bucureşti, dacă au obţinut cel puţin 50 de mandate de consilier judeţean şi de consilier din cadrul municipiului Bucureşti.
Art. 21. – La solicitarea Autorităţii Electorale Permanente, Biroul Electoral Central are obligaţia să comunice numărul de voturi obţinute de partidele politice, alianţele politice şi alianţele electorale la alegerile parlamentare generale, numărul de candidaţi declaraţi aleşi, pe partide şi/sau alianţe şi sexe, numărul de voturi obţinute de partidele politice, alianţele politice şi alianţele electorale la alegerile generale pentru consilierii judeţeni şi consilierii municipiului Bucureşti, precum şi numărul de candidaţi declaraţi aleşi la aceste alegeri pe partide şi/sau alianţe şi sexe.
Art. 22. – Formaţiunile politice şi alianţele politice sau electorale primesc anual subvenţii de la bugetul de stat în condiţiile legii.
Art. 23.
(1) Subvenţia de la bugetul de stat se varsă lunar, prin bugetul Autorităţii Electorale Permanente, într-un cont special deschis de către fiecare partid politic. Veniturile din subvenţii de la bugetul de stat se reflectă distinct în evidenţa contabilă a partidelor politice.
(2) La nivelul Autorităţii Electorale Permanente se constituie un compartiment specializat pentru alocarea subvenţiei de la bugetul de stat.
(3) Subvenţiile de la bugetul de stat acordate partidelor politice au statut de afectaţiune specială şi nu sunt supuse executării silite prin poprire.
(…)

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect