Cu trei zile înaintea Summit-ului European, Euronews și European Business Summit l-au numit pe Jean Claude Junker, fostul prim-ministru al Luxemburgului și, totodată, președintele Uniunii Europene, „liderul european al anului”. Premiul, spune înaltul oficial european, a venit „în momentul autopsiei”.
Premiul a fost acordat pentru întreaga sa carieră politică, iar potrivit caleaeuropeană.ro, Jean Claude-Junker a concurat cu Michel Barnier, negociatorul-șef al UE pentru Brexit, și Cecilia Malmström, comisarul european pentru comerț internațional.
Un ochi plânge, altul râde
La 31 octombrie, când mandatul de șef al executivului european se va încheia, Jean Claude – Junker, va pune punct și cariei sale politice. În urmă cu cinci ani, atunci când a preluat mandatul, liderul european a numit Comisia Europeană ca fiind „Comisia ultimei șanse” pentru Europa. Odată cu onoarea de a fi numit „liderul european al anului”, înaintea Summit-ului de la Sibiu, orașul în care se va scrie viitorul Uniunii Europene, Jean Claude – Junker a afirmat că „(…)premiul mi-ar fi putut fi acordat când începeam (n.r. – mandatul), dar faptul că l-am primit acum când închei – în momentul autopsiei – este o recunoaștere a meritelor Comisiei Europene“, a declarat președintele UE, la evenimentul de decernare a premiului.
Bilanțul Comisiei Junker
În 2014, la preluarea mandatului, Jean Claude – Junker și-a anunțat prioritățile:
- revigorarea pieței locurilor de muncă;
- relansarea creșterii economice și a investițiilor;
- consolidarea echității sociale;
- gestionarea migrației;
- reducerea amenințărilor la adresa securității;
- deblocarea potențialului tranziției digitale și energetice;
- consolidarea rolului UE pe scena internațională;
- sporirea transparenței și a legitimității democratice;
Potrivit caleaeuropeană.ro, până în vara anului 2018, Comisia Juncker prezentase toate propunerile legislative pe care se angajase să le prezinte la începutul mandatului său. În total, Comisia a formulat 471 de noi propuneri legislative și a preluat alte 44 de propuneri care fuseseră prezentate în cursul mandatelor anterioare ale Comisiei. Dintre acestea, 348 de propuneri au fost adoptate sau aprobate de Parlamentul European și de Consiliu în cursul actualului mandat.
„UE trebuie să privească înainte”
„În momentul preluării mandatului, spuneam că este ultima noastră șansă de a le arăta europenilor că Uniunea acționează pentru ei. În ultimii cinci ani am lucrat necontenit pentru a onora promisiunile pe care le-am făcut. În unele domenii, cred că am depășit așteptările, însă în altele, este posibil ca acestea să nu fi fost atinse. Am convingerea însă că am acționat întotdeauna în domeniile în care miza a fost cea mai importantă. Acum UE trebuie să privească înainte, să învețe din experiența trecutului și să valorifice reușitele. Trebuie să dăm dovadă de și mai multă ambiție și să ne axăm și mai mult decât până acum pe ceea ce contează.”, a spus Juncker, marți, la Bruxelles.