Președintele României, Klaus Iohannis, a fost distins, sâmbătă, la Sibiu, cu „Medalia de Onoare” a Forumului Democrat al Germanilor din România.
Recunoașterea a venit în urma activității șefului statului și datorită contribuției lui în promovarea valorilor și tradițiilor minorităților germane.
“În urmă cu câteva săptămâni, Biroul Executiv al Forumului Democrat al Germanilor din România a hotărât în unanimitate să acorde Medalia de Onoare în aur excelenței sale, domnului președinte al României, Klaus Iohannis. E cea mai mare distincție pe care o putem acorda. Kluas Iohannis, ca președinte al Forumului Democrat al Germanilor din România, timp de 11 ani, a făcut Forumul foarte vizibil în oraș, în județ, în țară și chiar dincolo de hotare. Timp de 13 ani, ca primar al orașului, a pus bazele pentru dezvoltarea economică a Sibiului, care a culminat cu titlul de Capitală Culturală. Azi, Sibiul e un oraș european, deschis lumii, care, asemănător unui far, aruncă o lumină favorabilă asupra întregii țări”, a declarat Paul-Jürgen Porr, președintele FDGR, în deschiderea evenimentului festiv de la sediul Forumului.
Deputatul Ovidiu Ganț al FDGR a citit, apoi, „Laudatio”, subliniind motivele acordării acestei distincții președintelui țării.
“Este un moment emoționant de a primi cea mai înaltă distincție din partea FDGR, formațiune pe care am avut onoarea și plăcerea să o conduc mai mulți ani la rând. Eu am început cariera mea politică în FDGR și trebuie să spun că ceea ce am făcut în politică, lucrurile în care cred în politica românească, în politica europeană, vin în mare parte din munca mea în și pentru FDGR, dar cu siguranță și din anii de școală. Cum poate cineva care provine dintr-o minoritate foarte mică să facă politică națională și chiar să obțină câteva rezultate? Am fost întrebat de multe ori cum este posibil așa ceva. Eu cred că este posibil dacă politica se face cu seriozitate, pentru cetățean și nu pentru propria persoană, dacă se face pentru comunitate și nu pentru partid și dacă promisiunile sunt onorate”, a declarat Klaus Iohannis.
Iohannis: „Pentru România, ultimii ani au fost foarte complicați!”
Șeful statului a subliniat și faptul că, în ultimii ani, România a trăit o perioadă complicată.
“Nu este niciun secret că, pentru România, ultimii ani au fost foarte complicați. Am avut o majoritate guvernamentală și parlamentară care a avut obiectivul principal subjugarea justiției în interesul unor persoane. Am avut o majoritate care a încălcat principiul de bază al unei democrații, principiul care înseamnă că guvernanții trebuie să lucreze împreună și pentru cei guvernați. Am avut o majoritate care a lucrat împotriva românilor, împotriva celor guvernați, pentru a-și asigura beneficii politice. Am avut pe 26 mai alegeri europarlamentare. Cu acea ocazie, am decis să convoc un referendum, pentru a da românilor ocazia să își exprime opinia față de aceste demersuri împotriva justiției și pentru a-și exprima părerea despre guvernare. Rezultatul a fost extrem de clar. Alegerile au fost pierdute de partidul de guvernământ și au fost câștigate de PNL, iar referendumul a primit un vot atât de clar, încât în ziua de azi niciun politician din România nu mai îndrăznește să vină în public cu o opinie contrară. (…) Este doar primul pas pe care l-am făcut. Urmează alegeri prezidențiale, alegeri locale în primăvara anului viitor și apoi parlamentare în toamna anului viitor sau poate chiar mai repede. Românii trebuie să înțeleagă că este extrem de important să participe la toate alegerile, pentru a putea repara ce s-a stricat, pentru a putea reda demnitate României”, a spus Klaus Iohannis.
„Vreau să rămân președintele României, și nu al Consiliului European!”
De asemenea, șeful statului a spus că își dorește să rămână președintele României, și nu al Consiliului European.
“Domnule deputat Ovidiu Ganţ, aţi menţionat în ‘Laudatio’ că sunt persoane care mă văd în conducerea unor instituţii europene importante. Vreau să vă spun aici public: eu sunt președintele României și vreau să rămân președintele României, și nu al Consiliului European, pentru că mai sunt multe de făcut și sunt dispus să rămân implicat!”, a precizat Iohannis.
La ceremonia de la FDGR au participat și Carmen Iohannis, soția președintelui României, reprezentanți ai autorităților locale și județene, precum și membri ai Forumului Democrat German din România și ai PNL.