Premierul desemnat Ludovic Orban a anunțat lista persoanelor propuse pentru a face parte din Guvernul României și, în același timp, propunerea de calendar pentru învestirea Guvernului. Audierile ar urma să aibă loc pe 29 octombrie, iar pe 30 octombrie se va da votul de încredere în plenul Parlamentului.
Ludovic Orban, premier desemnat de Klaus Iohannis să formeze un nou guvern, a transmis Parlamentului României lista minștrilor propuși să facă parte din Cabinetul pe care ar urma să îl conducă, în cazul în care va primi votul de încredere. Propunerea de ministru al Sănătății este conf. dr. Victor Costache, director medical al Clinicii Polisano.
https://sibiu100.ro/politica/177939-medicul-sibian-victor-costache-pe-lista-guvernului-orban-ce-va-fi-prezentat-parlamentului/
Lista Guvernului Orban
Prim-ministru – Ludovic Orban
Viceprim-ministru – Raluca Turcan
- Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu
- Ministerul Afacerilor Interne – Marcel Vela
- Ministerul Apărării Naționale – Nicolae Ciucă
- Ministerul Finanțelor – Florin Cîțu
- Ministerul Economiei – Virgil Popescu
- Ministerul Dezvoltării – Ion Ștefan
- Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu
- Ministerul Agriculturii – Adrian Oros
- Ministerul Muncii – Violeta Alexandru
- Ministerul Mediului – Costel Alexe
- Ministerul Educației – Monica Anisie
- Ministerul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Boloș
- Ministerul Tineretului și Sportului – Ionuț Stroe
- Ministerul Transporturilor – Lucian Bode
- Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu
- Ministerul Sănătății – Victor Costache
Calendarul propus de Ludovic Orban pentru învestirea Guvernului:
Luni, 28 octombrie – convocarea ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.
Marți, 29 octombrie – programarea audierilor miniștrilor desemnați în ședințele comune ale comisiilor permanente ale celor două Camere.
Miercuri, 30 octombrie, începând cu ora 10.00 – convocarea ședinței comune de plen a Camerelor Parlamentului în vederea acordării votului de încredere Guvernului.
Decizia finală privind calendarul învestirii Guvernului României va fi luată însă de Birourile Permanente ale Parlamentului.
Negocierile liderului PNL, Ludovic Orban, cu celelalte partide pentru susținerea în parlament a guvernului s-au încheiat prin semnarea unor acorduri cu o parte din partidele de opoziței și refuzul altora. ALDE și USR sunt singurele partide care au afirmat fără echivoc că vor vota guvernul Orban. De asemenea, parlamentarii minorităților au dat asigurări că vor susține noul guvern prin vot. PMP și-a schimbat poziția, după ce Orban i-a anunțat că va face un guvern monocolor PNL. Inițial, PMP ar fi vrut să participe la guvernare, iar Orban le-a promis că îi va accepta. Susținerea ALDE a fost însă condiționată de acest detaliu. UDMR a declarat, de asemenea, că nu a decis dacă va vota sau nu executivul.Nu în ultimul rând, președintele ProRomânia, Victor Ponta, a spus clar că nu va vota Guvernul Orban.
Pentru a fi învestit, un guvern are nevoie de 233 de voturi, tot atâtea câte au fost necesare demiterii Guvernului Dăncilă. Partidele care au acceptat să voteze însumează, deocamdată, 224 devoturi, cu 9 voturi mai puțin decât este nevoie. Pentru a trece, noul guvern PNL are nevoie de voturi individuale de la parlamentari PSD și ProRomânia.