Parlamentul a adoptat proiectul legislativ de modificare a Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, astfel că, dacă președintele Iohannis va promulga această lege, funcționarii din primării vor fi amendați cu până la 5.000 de lei dacă refuză nejustificat să elibereze certificate de urbanism și autorizații de construire în maxim 15 zile, față de 30 de zile, cât era perioada legală anterior.
Proiectul de lege pentru modificarea mai multor prevederi din Legea 50/1991 are ca scop simplificarea procedurilor de autorizare a construcțiilor, pe scurt a birocației, chiar dacă unele dintre modificări sunt controversate. Scurtarea termenelor de la 30 la 15 zile lucrătoare pentru eliberarea documentelor, respectiv de la 15 la 7 zile în regim de urgență, eliberarea certificatului de urbanism în format digital, pe email, la cerere, introducerea comisiilor pentru acord unic, la primăriile din orașele reședință de județ sunt doar câteva dintre schimbările introduse.
Specialiștii susțin că nivelul amenzilor impuse de noile prevederi legale ar putea afecta foarte mult un funcționar care are un salariu mai mic decât amenda de 5.000 de lei. Tot 5.000 de lei va fi amenda și pentru operatorii rețelelor edilitare care trebuie să emită avizele sau acordurile stabilite în certificaul de urbanism. Dar la ei va fi pe fiecare zi de întârziere, după limita de 5 zile stabilită acum.
În plus, legea modificată va permite obținerea de autorizații pentru compartimentările interioare mult mai ușor. De asemenea, primăriile vor putea să scutească de la plata taxei pentru documentele de autorizare persoanele care nu mai dețin altă locuință, fiind favorizate astfel familiile care doresc să-și construiască o casă. Mai multe avize au fost eliminate pentru locuințele unifamiliale, iar în cazul demolării și construirii pe același teren va fi necesară o singură autorizație.
O altă prevedere facilitează demolarea construcțiilor degradate de către primării, dacă ele pun în pericol siguranța publică și nu sunt monumente istorice.
Una dintre modificări privește și lucrările de interes public, finanțate prin programe gvernamentale sau fonduri externe. Autorizațiile de contruire se vor putea obține în baza studiului de fezabilitate și a proiectului PAC/PAD, urmând ca avizele și acordurile să fie obținute ulterior, până la încheierea lucrărilor. Această prevedere ar trebui să scurteze foarte mult procesul de demarare a proiectelor derulate de primării, întârziate foarte mult de obținerea avizelor.
Proiectul legislativ a fost inițiat de deputatul de Alba Florin Claudiu Roman, fiind respins de Senat în luna martie. Camera Deputaților a fost cameră decizională, astfel că forma adoptată pe 15 octombrie va fi trimisă pentru promulgare.