Deputatul Nicolae Neagu a afirmat, în cadrul unei declarații politice în cadrul Camerei Deputaților, că România trece cu prea mare nepăsare, sub guvernarea PSD-ALDE, pe lângă oportunitățile de dezvoltare a infrastructurii, ce vin din fondurile europene.
Astăzi, pe exercitiul financiar 2014-2020 suntem campioni europeni la nerealizări, nici 15% din fondurile de coeziune și dezvoltare nefiind atrase. Și la Bruxelles sunt 24 miliarde de euro puse la dispoziția României pentru această perioadă, dacă și Guvernul Dăncilă (Dragnea) înțelege să utilizeze aceste fonduri în special pe marile proiecte de infrastructură. Exemplul autostrăzii Târgu Mureș- Iași – Ungheni (Autostrada Unirii) este elocvent! Întregul proiect are finanțare europeană asigurată în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, singura problemă este ca acești bani să fie accesați!
Ce face Guvernul României? Ne anunță că intenționează ca această autostradă să fie construită în Parteneriat Public Privat (P.P.P) !!!
În aceeași notă se înscriu modernizările liniilor ferate de mare viteză București- Craiova, cu extensie spre Sofia, Timișoara – Cluj cu extensii dinspre Belgrad și spre Budapesta, adică aproximativ 1.275km, nu din fonduri europene ci prin P.P.P-uri!
Tot în Guvernul Dăncilă se discută despre un P.P.P pentru o magistrală de metrou periferică (Bragadiru- Alexandrei – Colentina – Voluntari).Vă mai spun trei exemple de proiecte PPP de infrastructură, care pot fi finanțabile prin fonduri europene, dacă și Guvernul României ar dori acest lucru:
* Extinderea portului Constanța;
* Canalul magistral Siret- Bărăgan pentru asigurarea irigării a 475.000ha;
* Aeroportul București Sud.
În sănătate, cazurile spitalelor regionale sunt tratate la fel de acest guvern iresponsabil! Guvernul a aprobat în acest an construcția în regim P.P.P a trei spitale regionale, la Târgu Mureș , Timișoara și unul pentru zona Brăila- Galați, deși se pot accesa fondurile europene și pentru acest tip de investiție.
Condiția impusă de Comisia Europeană este ca autoritățile române să depună proiectele! Legitimă întrebarea de ce parteneriat public- privat și nu fonduri europene? Și avem răspunsul: finanțarea prin parteneriatul public privat are avantajul „șifonării banilor”, întrucât derularea proiectelor și cheltuirea banilor nu sunt controlate de instituții europene, precum OLAF, DLAF.
În schimb, banii de la bugetul României sunt direcționați discreționar, nemaivorbind de implicarea intereselor private atunci când se vor împărți nu doar cheltuielile ci și veniturile! Și parcă ne reamintim și de numele lui Dragnea Liviu Nicolae, pe când era Președintele Consiliului Județean Teleorman în cercetări ale OLAF pe care le putem cataloga cel puțin neortodoxe!
Aceasta este însă treaba justiției și nu a mea sau a Partidului Național Liberal!
Preocuparea mea și a PNL –ului este ca toate proiectele mari de infrastructură, inclusiv spitalele regionale să fie făcute din fondurile europene, bani ce vor ajunge și vor multiplica afaceri în România și implicit bugetul de STAT! Și da, de parteneriat public -privat ne vom folosi acolo unde, doar din motive tehnice nu se pot accesa fonduri europene și sunt multe astfel de proiecte pe care le pot gestiona consiliile locale sau consiliile județene! Atragerea în întregime a celor 24 de miliarde de euro destinați României de către Comisia Europeană pentru perioada 2014-2020, care știm că se va prelungi în execuția bugetară până în 2023 sunt prioritate națională pentru Partidul N ațional Liberal! Absorbția 100% a fondurilor europene, infrastructura mare de autostrăzi, căi ferate, spitale regionale sunt ținta unei viitoare guvernări liberale!
Cu cât se întâmplă mai repede, cu atât mai bine!