Partidele de opoziție au depus în Parlament moțiunea de cenzură, semnată de PNL, USR, PMP și UDMR. Pro România nu a semnat moțiunea de cenzură dar a anunțat că o va vota. Cu toate acestea, șansele ca aceasta să fie votată și Guvernul Româniai să fie demis sunt aproape zero.
Moțiunea de cenzură depusă de partidele din opoziție în Parlament va fi votată săptămâna viitoare, marți, după dezbaterile care vor avea loc în aceeași zi. Pentru prima dată de la începutul activității Parlamentului actual, UDMR semnează și susține o moțiune de cenzură. Reprezentanții partidului etnicilor maghiari au motivat decizia lor prin evenimentele de la Valea Uzului, pe care autoritățile n-au reușit să le controleze. Și Pro România, partidul lui Victor Ponta, care are acum și grup parlamentar, a anunțat că va vota moțiunea, chiar dacă nu este de acord să o semneze. Ponta a declarat că va face și o propunere pentru un prim-ministru interimar, în cazul în care va cădea guvernul.
„Duminică, 26 mai 2019, românii au votat într-un mod covârşitor cea mai legitimă moţiune de cenzură împotriva celei mai toxice guvernări din ultimii 30 de ani! În 26 mai, românii au spus un DA categoric pentru o Românie normală şi un NU categoric discursului şi acţiunilor anti-europene şi anti-justiţie ale PSD! Sancţiunea împotriva PSD şi împotriva Guvernului vine direct de la cetăţeni, care au spus răspicat că nu mai vor un guvern incapabil să ducă ţara spre bine şi care are o singură prioritate făţişă – atacurile permanente la adresa justiţiei”, așa începe textul moțiunii de cenzură, inițiată de PNL, cu sprijinul USR și PMP.
Din păcate, demersul opoziției nu are prea multe șanse de reușită, deoarece PSD și ALDE, partidele aflate la guvernare, au în continuare un număr suficient de voturi pentru a respinge o moțiune, lucru dovedit, de altfel, și la alegerea noului președinte al Camerei Deputaților. Pentru ca moțiunea să fie adoptată și guvernul să pice, ar fi nevoie de 234 de voturi pentru, voturi pe care opoziția nu le are.