România nu are un guvern plin și șansele pentru ca acest lucru să se întâmple în perioada următoare sunt foarte mici. Dacă inițial se propusese ca la mijlocul acestei săptămâni să poată fi votat guvernul Ciucă, acum lucrurile au luat-o cu viteză pe un drum înfundat, de pe care ne mai poate scoate doar o minune.
Premierul interimar Florin Cîțu împreună cu liderii PNL, președintele Iohannis și premierul desemnat, Nicolae Ciucă, nu au găsit o soluție matură, în care să invite partidele să guverneze împreună, ci a transmis că le cere „un armistițiu”, pentru ca aceste partide să suțină un guvern minoritar, pe o perioadă limitată. „Între timp avem timp să discutăm”, a spus Cîțu, la finalul discuțiilor. „Dacă liderii politici nici acum nu înțeleg să deblocăm criza, ne îndreptăm cu pași repezi spre o situație pe care nu o mai putem gestiona”, a conclusizonat președintele PNL, care uită însă că același lucru l-a cerut și USR, în urmă cu o săptămână, fiind însă refuzat și de PNL, și de PSD.
Chiar dacă românii așteptau de la Iohannis o soluție salvatoare, el fiind cel care a împins România în această incertitudine, se pare că președintele refuză o reașezare a relațiilor cu USR, pe care i-a târât într-un simulacru de desemnare, după ce i-a înmânat lui Dacian Cioloș mandatul de premier, pentru ca la o zi după respingerea în parlament a acestuia să vorbească despre „unii care s-au crezut importanți”. Nici în PNL se pare că nu există deschidere pentru o revenire în actualitate a coaliției, singurii care au făcut apel la aceasta fiind cei de la UDMR, care au indetificat-o ca pe singura soluție de guvern stabil.
În acest moment, Nicolae Ciucă – generalul care a fost trimis la înaintare pentru a-i aduce la masa negocierilor pe toți, dar care nu are aproape nicio putere de negociere – mai are patru zile pentru a găsi o majoritate, altfel fiind nevoit să depună mandatul. PSD pare că a renunțat să mai susțină un guvern minoritar PNL, din cauza presiunii unora dintre lideri, iar USR se află într-o poziție dificilă, pentru că nu are de făcut aproape nimic, cu excepția repetării la nesfârșit a propoziției „nu votăm un guvern minoritar”.