Deputatul liberal Mircea Cazan, preşedintele organizaţiei judeţene a PNL Sibiu, a anunţat miercuri, în timpul unei întâlniri cu sindicaliştii de la Romgaz şi cu prefectul sibian, că lunea viitoare va cere în Parlament demisia ministrului delegat pentru Energie, social-democratul Constantin Niţă.
Dacă nu se gestionează şi nu se va ajunge la un rezultat comun, o să cer public demisia domnului ministru Niţă. (…) Săptămâna viitoare, luni, sigur o să am o interpelare şi o declaraţie politică pe acest subiect’, a declarat Mircea Cazan.
Acesta a spus că aşteaptă ca ministrul Niţă să renunţe până sâmbătă la decizia sa de a muta conducerea centrală a Romgaz la Bucureşti, lucru făcut public de acesta printr-o declaraţie acordată vinerea trecută pentru AGERPRES.
‘Dacă până sâmbătă nu se ajunge la un punct comun, voi cere demisia domnului ministru, pentru că nu poate gestiona. (…) Să spună că nu se vor muta la Bucureşti conducerea centrală a Romgaz şi Transgaz’, a spus deputatul PNL.
Potrivit acestuia, cererea sa de a demisiona ministrul PSD Constantin Niţă nu va duce la tensiuni în USL, pentru că el cere de fapt înlocuirea ministrului Niţă cu un alt membru al PSD care să nu înfiinţeze sedii ale Romgaz şi Transgaz la Bucureşti.
‘Nu (va duce la tensiuni în USL n.r.), pentru că eu nu cer nici ruperea USL-ului, nici punerea unui ministru de la noi. Nu cer altceva decât ca colegii de la PSD să gestioneze foarte bine, având oameni foarte bine pregătiţi’, a explicat liberalul Mircea Cazan.
Acesta a atras atenţia că scandalul iscat de mutarea sediului central Romgaz la Bucureşti a afectat nu doar liniştea angajaţilor, ci şi valoarea acţiunilor Transgaz pe Bursă.
‘Atrag atenţia că nu este posibil ca într-o zi să scadă acţiunile la Bursă cu 20-25 %. Au scăzut vineri acţiunile Transgaz, ca luni şi marţi să crească din nou. Din nou sunt nişte jocuri’, a semnalat deputatul Cazan.
Liderul sibian al PNL îl acuză pe ministrul delegat pentru Energie că ‘habar nu are ce face’.
‘Vă spun sincer, eu cred că domnul Niţă habar nu are, nici nu ştie ce vrea să facă exact. Ba mută sediul şi conducerea, ba, dacă strigaţi dumneavoastră, nu o mai mută. Ba se mută 50 de oameni, dacă nu sunt 50 sunt 20, ba face sediu secundar. Eu cred că exact iniţială asta a fost, de a muta conducerea şi după aceea, văzând că există totuşi o opoziţie mare din partea Mediaşului şi a întregii conduceri a judeţului Sibiu, a făcut un pas în spate’, a declarat liberalul.
Acesta a recunoscut că ‘este mai dur’ şi cere Guvernului înlocuirea ministrului Niţă cu un alt membru PSD.
‘Guvernul a cerut o reducere a cheltuielilor de 15 %. Eu nu sunt de acord cu înfiinţarea niciunui sediu şi a niciunui birou şi ca nici un om să plece de la Mediaş la Bucureşti. (…) Sunt cel care luni dimineaţă în Parlament cu o notă prin care o să cer demisia domnului ministru Niţă, dacă va fi cazul, pentru că în USL sunt oameni capabili, deosebiţi, în PSD sunt oameni care pot gestiona problema de la Transgaz şi Romgaz’, a spus deputatul Mircea Cazan.
Acesta îl acuză pe ministrul Niţă, că de fapt nu a dorit un dialog real cu sindicaliştii de la Romgaz Mediaş, ci a ‘dorit să le spargă mitingul, motiv pentru care a făcut această întâlnire marţi, la Bucureşti’.
Liderul sindicatului Liber de la Romgaz, Ioan Stoicovici i-a invitat sâmbătă pe toţi parlamentarii sibieni, dar şi pe prefect şi pe preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, la Mediaş, la sediul Romgaz, la o întâlnire cu salariaţii. Stoicovici a anunţat miercuri că sindicaliştii renunţă deocamdată la pichetarea Prefecturii Sibiu, însă sunt decişi să protesteze în continuare dacă ministrul delegat al Energiei, Constantin Niţă, va înfiinţa sediul secundar al Romgaz la Mediaş.
Mult mai categoric a fost vicepreşedintele Cartel Alfa Sibiu, Zlătar Toma, care a anunţat sâmbătă că sindicaliştii vor continua cu protestele, împotriva deciziei ministrului Niţă.
‘Vom avea în mod cert acţiuni de protest’, a promis ferm miercuri vicepreşedintele Cartel Alfa Sibiu.
Prezent miercuri, la şedinţa extraordinară a Comisiei de Dialog Social, primarul municipiului Mediaş, Teodor Neamţu, a spus că el doreşte garanţii că bugetul municipiului nu va avea de suferit, în condiţiile în care un sfert din bugetul consolidat, este asigurat de Romgaz şi Transgaz.
Marţi, la Mediaş, 3.000 de sindicalişti din industria gazului au protestat împotriva ministrului Niţă. Tot marţi, în urma întâlnirii cu lideri ai sindicaliştilor din Romgaz şi Transgaz, ministrul Niţă a anunţat că sediul Romgaz şi cel al Transgaz vor rămâne la Mediaş, în Bucureşti urmând să funcţioneze doar activităţile de strategie, relaţii instituţionale şi relaţii internaţionale, organizate în cadrul unor sedii secundare.
Sindicaliştii medieşeni şi liberalii din judeţ sunt sceptici, aceştia invocă declaraţia făcută vineri, pentru AGERPRES, de către ministrul Niţă, care vorbea de mutarea sediilor centrale Romgaz şi Transgaz la Bucureşti.
‘Conducerile celor două companii (Transgaz şi Romgaz n.r.) trebuie să îşi desfăşoare activitatea în Bucureşti deoarece societăţile vor fi internaţionalizate, vor derula proiecte importante, de anvergură şi este normal să existe un sediu secundar în Capitală. Măsura vizează top managementul, nu salariaţii. Angajaţii nu sunt informaţi corect. Probabil sunt puşi să protesteze de directori. Nu înţeleg înverşunarea salariaţilor din moment ce această măsură nu îi vizează, nu este o discuţie despre drepturile lor salariale, nu se modifică nicio cotă de venit către autorităţile locale. Invit sindicatele, marţi, la minister, să îşi exprime nemulţumirile şi să discutăm despre această situaţie’, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru Energie.
Anunţul făcut de ministrul Niţă a dus la atacuri fără precedent în USL Sibiu şi la proteste în stradă la Mediaş.