12.9 C
Sibiu
luni, mai 12, 2025

Politicienii sibieni, între agonie și extaz. De la lamentații patetice, la oportunisme ieftine

Cele mai citite

Romeo Petrașciuc și Cosmin Pal

banner
banner
banner

Primul tur al alegerilor prezidențiale din acest an a produs un adevărat șoc pentru clasa politică „tradițională”. Iar rezultatele pe județul Sibiu au fost și ele unele surprinzătoare. Din cele 64 unități administrative (municipii, orașe și comune), 61 au fost câștigate de George Simion. Cu un scor de 39,34% pe județ. În vreme ce în fieful unui județ prin excelență al PNL, lider între filialele naționale până la ultimele alegeri, Crin Antonescu, candidatul alianței „România, înainte!” (formată din PNL-PSD-UDMR), a obținut 17,13%.

Rezultate alegeri prezidențiale 4 mai 2025 în județul Sibiu

Jihad în PNL

După cum ne-au obișnuit politicienii sibieni, în cazul unor astfel de eșecuri, reacțiile sunt extrem de rezervate și apar cu destul de mare întârziere.

Prima din aceste declarații le-a avut vicepreședinta Camerei Deputaților, lidera județeană a PNL Sibiu, Raluca Turcan. Care a declarat pentru Agerpres.ro că atunci „când trei partide obțin cumulat mai puțin decât am scos noi, PNL, la Sibiu la parlamentare, înseamnă că electoratul vrea să transmită acestor partide un mesaj important.

Trebuie să înțelegem corect acest mesaj, să nu îl ignorăm și să generăm pe baza lui o adaptare a strategiei politice la nivel național. Cel mai important lucru în aceste zile este să ne asigurăm că vom păstra România pro-occidentală și că nu vom pierde beneficiile care decurg din apartenența noastră la Uniunea Europeană și la NATO”.

Raluca Turcan

La alegerile parlamentare din 2024, PNL a obținut 34.097 voturi, ceea ce a reprezentat 18,98% din totalul voturilor înregistrate. La alegerile de duminică, Crin Antonescu, candidatul PSD, PNL și UDMR, a strâns în județ 30.856 de voturi,  17,13% din totalul voturilor exprimate.

În traducere liberă, declarația Ralucăi Turcan poate fi „citită” în felul următor: „Atunci când a fost vorba de a ne face campanie pentru alegerile parlamentare, am depus un efort cu totul exemplar, bătând la pas localitate cu localitate, fiind mai mereu între oameni, încercând să îi convingem pe fiecare în parte să ne dea votul.

Atunci sibienii chiar au simțit că au parte de o campanie electorală. Când a fost vorba însă de a ne susține candidatul la prezidențiale, ne-a fost jenă să mai ieșim în public, să ne întâlnim cu votanții sibieni. Ba, mai mult, nu am făcut niciun fel de campanie laolaltă cu partenerii noștri. E drept, ne-am întâlnit o singură dată cu reprezentanții filialelor locale ale partidelor din alianță, la Consiliul Județean, însă în mare secret, fără nicio postare pe facebook din cadrul întâlnirii, fără absolut niciun comunicat sau informație scăpată spre sibieni. Așa se explică pierderea celor aproape 4000 de voturi de la parlamentare până la prezidențiale”.

Singurul liberal sibian care a avut o poziție tranșantă privind eșecul lui Crin Antonescu (implicit, al Alianței) la Sibiu este Cristian Roman. Între altele, după ce solicită demisia întregii structuri de vârf a PNL Sibiu, fostul prefect al Sibiului găsește și câteva argumente pentru eșecul de la prezidențiale:

„Explicațiile sunt multiple, începând cu boții și tiriboții din capul unor politruci irecuperabili. Înfrângerea coaliției din care face parte PNL a început de fapt acum 18 luni cu tot felul de calcule prin care populația să fie prostită, alegeri comasate fără logică și temei, alianțe împotriva firii, confiscarea instituțiilor și tot felul de echipe câștigătoare inventate și dărâmate la comandă, dar neexplicate membrilor de partid, simpatizanților și românilor, atacuri statale inventate, canibalizarea candidaților, covrigari în funcții prea înalte, trădare, lipsa de comunicare, minciuni nenumărate, ciuci, câți și măciuci, execuțiile persoanelor incomode și multe altele…

Cristian Roman

Dar cred că AROGANȚA și SFIDAREA la adresa românilor au cântărit decisiv. Echipa PNL Sibiu are acum doar 2 parlamentari (după ce mereu a fost campioană) din… 2004. Raluca Turcan, la 48 de ani este de 21 de ani în legislativ, unul dintre cei mai vechi parlamentari. O cunosc de când ne-a adus-o în organizație Stolojan pe cap. Cap de listă, înaintea unor personalități ale Sibiului și, implicit, direct deputat! Neagu Nicolae (parlamentar tot din anul 2004) e inexistent și total ineficient politic; din păcate, electoral acest lucru ne-a afectat, însă au compensat la adus voturi cei de pe locurile neeligibile. Așa-i la partid!

Nu trebuie să mai închidem ochii și să ne mai prefacem că lucrurile merg… de la sine. Nu trebuie să ne mai cenzurăm. Personal, nu o voi mai face niciodată, indiferent de locul unde mă voi afla. Pentru că autocenzura distruge inutil vigoarea, energia și, în definitiv, distruge sufletul”.

PSD și Partida Romilor Sibiu. Crin Antonescu, „cea mai bună opțiune pentru romi”

În ceea ce privește PSD, niciunul dintre liderii partidului nu a făcut vreo declarație sau postare pe rețelele de socializare. Susținerea PSD pentru candidatul Crin Antonescu (primul din istoria PSD susținut la prezidențiale, fără a fi membru al acestui partid) a fost una total absentă în comunitatea sibiană. Singura postare cu iz local de pe pagina de facebook a PSD-ului, este cea în care partenerul tradițional de campanii, Partida Romilor Pro-Europa Sibiu, prin liderul Petru Duca, a decis să îl susțină pe Crin Antonescu la alegerile pentru funcția de președinte al României, fiind considerat „cea mai bună opțiune politică pentru romi și România”.

La alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024, PSD Sibiu a obținut în medie 14 % (Senat și Camera Deputaților). În schimb, fostul candidat PSD la prezidențiale din 2009, Victor Ponta a reușit să convingă 9,26% de sibieni să îi acorde votul la actualele alegeri. Posibil ca diferența de 5% să se regăsească, într-adevăr, în scorul obținut de Crin Antonescu, candidatul Alianței PNL-PSD-UDMR.

UDMR, votant conservator și consecvent, cu cel mai probabil 2% aport la scorul Alianței

Dacă ne uităm pe cifrele de la ultimele alegeri parlamentare și la scorul obținut de candidatul „România, înainte!” în județul Sibiu, procentul de 17,13% s-ar împărți (ipotetic, desigur) în felul următor, ca pondere a partidelor în Alianță: PSD – 5%, UDMR 2% (scor obținut în noiembrie 2024), restul de 10% revenind, posibil, PNL Sibiu. Cert este însă că, indiferent de procentele fiecărui partid, rezultatul este unul derizoriu pentru o alianță formată, până nu de mult, din cele mai puternice formațiuni politice din România.

La acest eșec mai putem adăuga o probabilă cauză: lipsa unui comunicat din partea liderilor sibieni ai FDGR, prin care să ni se spună cum să votăm (așa cum a făcut-o alegerile prezidențiale din noiembrie 2024). Mai menționăm că singurul deputat al minorității germane, Ovidiu Ganț, nu a avut nicio poziționare legată de vreunul din candidații la prezidențiale.

USR. De la demonizare, la divinizarea lui Nicușor Dan

În ceea ce privește USR Sibiu, poziția filialei nu a fost una coerentă și cu o direcție clară. Atât senatoarea Ruxandra Cibu Deaconu (cel mai probabil cantonată nostalgic în candidatura Elena Lasconi), cât și deputatul Adrian Echert s-au limitat la a comunica electoratului „direcția de la București”, neexcelând în susținerea candidatului independent Nicușor Dan. Pe aceeași linie de „activism” s-a situat și eurparlamentarul sibian Dan Barna, cel care, în 2017, a fost în fruntea grupului ce l-a mazilit pe fondatorul USR, Nicușor Dan, de la conducerea partidului.

Pentru cine nu își mai amintește, în 2017, grupul de presiune „Coaliția pentru Familie”, care militează pentru promovarea valorilor familiei tradiționale, a reușit să strângă numărul necesar de semnături pentru a organiza un referendum care să schimbe partea din Constituția României care se ocupă de căsătorie, cu speranța de a o redefini ca „între bărbat și o femeie”. 

Acest lucru a creat o ruptură în cadrul USR, între aripa progresistă – care dorea ca USR să devină singurul partid parlamentar progresist care se opune inițiativei, și Nicușor Dan – care credea că USR nu trebuie să se implice în dezbatere, că scopul partidului era să se ocupe de probleme mari structurale din țară și că USR trebuie să rămână deschis pentru ambii: progresiști și conservatori. 

A urmat un referendum intern în cadrul partidului, provocat de aripa Dan Barna (care va și prelua președinția partidului!), în care 52,7% dintre membri au votat pentru poziționarea partidului împotriva inițiativei constituționale, care l-a determinat pe Dan să demisioneze din partid la 1 iunie 2017. Ca explicație pentru opoziția sa față de votul Consiliului Național, Nicușor Dan a spus că problemele și chestiunile religioase sunt pericolele abaterii de la problema principală a partidului, și anume lupta împotriva corupției și este totodată refuzul său de a face parte dintr-un partid care se definește doar ca un partid al libertăților civile.

De remarcat „capacitatea exemplară” a lui Dan Barna de a reconsidera poziția sa de atunci (și în mare parte, ulterioră) și de a apărea printre primii care s-au fotografiat cu Nicușor Dan duminică noapte. Desigur, doar după comunicarea rezultatelor finale, care îl dădeau cert câștigător al locului 2 pe primarul Bucureștilor.

Strategia trimite suspect de mult la aceeași clonare oportunistă la care a recurs un alt partid (AUR, cu candidatul independent Călin Georgescu). Schimbând numele și partidul (USR, candidat independent Nicușor Dan), ecuația e una care îngrijorează prin extrapolare și sinonimie (era să spun „simionie”).

Mai mult, Nicușor Dan a conștientizat de la bun început că asocierea cu USR îl dezavantajează, drept pentru care nu veți vedea nicio poză în care să apară, în toată precampania și campania electorală, alături de vreun lider al acestei formațiuni politice. Și ar mai trebui menționat că decizia USR de a-l susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale vine doar după ce sondajele comandate de partid au dat ca procentaj în alegeri pentru candidatul propriu (Elena Lasconi) o cifră de sub 3%.

AUR doar culege roadele „georgesciene”

Marele câștigător al acestui prim-tur al alegerilor prezidențiale este, fără doar și poate, AUR. George Simion a câștigat covârșitor județul Sibiu și, printr-o strategie-plagiat de mare clasă, a reușit să convingă aproape 40% dintre votanții județului nostru. Scorul nu e diferit față de cel național, dovadă că avem de-a face cu aceleași frustrări, nemulțumiri, atitudini revoltate ale electoratului.

Votul lui George Simion e, în fapt, un vot al tuturor celorlalte partide „tradiționale” și a gafelor de campanie care i-au făcut pe oameni să voteze anti-sistem și să amendeze toate celelalte formațiuni politice care au gestionat inadecvat așteptările alegătorilor. Însă meritul lui George Simion este doar acela de a se plia, oportunist, pe imaginea unui candidat extrem de digerabil pentru români (Călin Georgescu) și de a-l copia pe acesta în cele mai mici amănunte.

Cu o amnezie totală a episodului în care nimeni altul decât același George Simion, cu doar 3 ani în urmă, l-a exclus cu brio pe Georgescu din Aur. Și ne referim acum la momentul în care Călin Georgescu era propus președinte de onoare al AUR, iar George Simion nu doar că a făcut tot posibilul pentru a nu fi confirmat în această funcție, însă l-a și exclus din partid, disociindu-se ferm de acesta. Declarațiile și narativul acelui episod sunt publice.

De la felul cum calcă, la discursul sobru și calculat, George Simion joacă aceeași carte a clonei lui Georgescu, deși cel din urmă nu și-a pronunțat niciodată susținerea pentru acesta. Dimpotrivă, cu fiecare declarație publică, a îndemnat românii să voteze „așa după cum le dictează conștiința”.

Iar într-unul din clipurile sale din perioada campaniei noiembrie 2024, același Călin Georgescu declara: „George Simion nu este omul oamenilor lui. Al celor care cu adevărat îl susțin. El este omul altora. Al celor care nu au nimic în comun cu binele poporului.

Vezi declarația lui Călin Georgescu despre George Simion aici:

https://www.facebook.com/reel/1363894244883518

La nivel de Sibiu, liderii AUR, după succesul răsunător pentru care nu au făcut niciun efort notabil în precedenta campanie electorală, s-au limitat doar la un scurt și sec mesaj de mulțumire. În fapt, niciodată AUR Sibiu nu a excelat printr-o comunicare vizibilă la nivel local. Mai mult, cu toate că sunt prezenți prin reprezentanți în administrațiile municipale și județene, nu avem cunoștință de vreo inițiativă care chiar să contribuie la bunăstarea celor pe care îi reprezintă.

Duminica viitoare are loc turul 2 al alegerilor prezidențiale. Disputa finală se va da între un membru de partid și un independent. Diferența o va face, cel mai probabil, votul celor care au absentat de la primul tur.

Vrei mai multe informații, știri bune, reportaje și interviuri pe zi? Ne-ar ajuta foarte mult o recenzie de la tine. Intră AICI.

Publicitate
Ultimele știri

Noaptea Muzeelor 2025 la Sibiu. ce evenimente pregătesc instituțiile de cultură

Anul acesta, de Noaptea Muzeelor, instituțiile de cultură sibiene propun o abordare nouă pentru acest tip de eveniment, în...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect