Șeful statului, Klaus Iohannis, a semnat decretul de promulgare a legii privitoare la dublarea alocațiilor copiilor. Impactul financiar asupra bugetului este de 6 miliarde de lei, sumă pentru care Guvernul Orban va trebui să identifice sursa de venit. Legea va intra în vigoare de la 1 februarie.
Pe site-ul Președinției, a fost postat anunțul prin care se arată că marți, 14 ianuarie, președintele României a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea persoanelor cu handicap. Actul normativ prevede majorarea alocațiilor pentru copiii cu vârste de până la 2 ani de la 300 lei/lună, la 600 de lei. De aceeași sumă vor beneficia și copiii cu handicap cu vârstă de până la 3 ani. Dacă până acum minorii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani beneficiau de o alocație de 150 de lei/lună, aceasta va ajunge la 300 de lei. Potrivit modificărilor, se va majora și alocația pentru copiii cu handicap, cu vârste cuprinse între 3-18 ani, de la 300 de lei/lună, la 600 de lei/lună. Legea intră în vigoare de la 1 februarie.
Această lege a fost una destul de controversată, în condițiile în care parlamentarii PNL și premierul Orban au anunțat că dublarea alocațiilor va avea un impact asupra bugetului de 6 miliarde de lei, sumă ce ar trebui acoperită de guvern, dar pentru care acesta nu a găsit încă o sursă de venit. Mai mult, șeful Executivului, Ludovic Orban, a precizat că „cel mai probabil, termenul de intrare în vigoare a acestei legi va fi prorogat”. În plus, ministrul Finanțelor a anunțat că doar din dublarea alocațiilor defictul bugetar va ajunge la 4,13%.