20.2 C
Sibiu
joi, mai 15, 2025

Prioritățile Guvernului Cioloș: schimbarea legislației electorale, întărirea statului de drept, strategie de investiții pe 10 ani

Cele mai citite

Planul de măsuri cuprinde 13 subcapitole: întărirea democraţiei elective şi a statului de drept, care să creeze premisele resetării mediului politic, stabilitatea mediului economic, accelerarea proceselor de reformare a statului, educaţie şi sănătate, agricultură şi pescuit, energie, transporturi şi infrastructură, dezvoltare socială, cultură, media, minorităţi, mediu, tineret şi sport, statul şi siguranţa naţională, externe şi afaceri europene, fonduri europene, românii de pretutindeni şi, ultimul capitol, IT.
În programul de guvernare propus de Guvernul Cioloş este specificată modificarea de urgenţă a legislaţiei electorale astfel încât primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin. De asemenea, se dorește eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenţi, posibilitatea asocierii unor independenţi pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secţii de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezenţa semnificativă a cetăţenilor români, obiectivul fiind acela că niciun proces electoral din România să nu mai fie vreodată pus sub semnul întrebării din cauza modului de organizare.
În acelaşi timp, programul prevede şi un proiect de comasare, toate mandatele urmand să aibă 5 ani, astfel încât să existe o aliniere a datelor pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale, în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării. Acest proiect ar presupune însă revizuirea Constituţiei, care prevede clar că mandatul Parlamentului şi al aleşilor locali este de patru ani, în timp ce mandatul şefului statului este de cinci ani. De asemenea, noua echipă guvernamentală îşi propune digitalizarea listelor electorale în regim de urgenţă şi informatizarea procesului electoral pentru a evita fraudele electorale. Un alt punct este urmărirea aplicării stricte a legislaţiei privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.
Guvernul va funcţiona pentru o perioadă de un an şi îşi va concentra activitatea pe întarirea democraţiei elective şi a statului de drept care să creeze premisele resetării mediului politic din România, se arată în documentul transmis Parlamentului. La capitolul stat de drept, sunt enunţate câteva principii cum ar fi „susţinerea fără rezerve a independenţei justiţiei” şi continuarea luptei anticorupţie. În acest sens, potrivit programului de guvernare, este vizată întărirea legislaţiei privind consolidarea integrităţii în instituţiile publice prin revizuirea sistemului de imunităţi, aplicarea strictă a legislaţiei privind incompatibilităţile, conflictul de interese, declararea averilor, a legislaţiei anticorupţie şi a codurilor de integritate.
Viziunea economică a Guvernului Cioloş – renegocierea ţintelor de deficit, strategie de investiţii pe zece ani. Toate companiile de stat, administrate de o singură structură
Noul guvern va renegocia cu Comisia Europeană termenii Obiectivului Bugetar pe Termen Mediu (MTO), care vizează ţintele de deficit, potrivit programului de guvernare, care mai prevede şi elaborarea unui plan de investiţii pe zece ani, aprobat de toate partidele politice şi cu consultarea mediului privat, a specialiştilor şi a societăţii civile. Totodată, noul executiv vrea ca toate companiile de stat să fie administrate printr-o singură structură administrativă.
Guvernul Cioloş vrea o nouă lege a sănătăţii şi încurajarea asigurărilor private. O nouă lege a sănătăţii, elaborarea unui program naţional de investiţii, evaluarea sistemului de urgenţă şi asigurarea unor echipaje pentru mediul rural şi pentru situaţii de criză, dar şi încurajarea asigurărilor medicale private se numără printre priorităţile Cabinetului Cioloş.
Crearea unei şcoli superioare de administraţie publică, în programul Cabinetului Cioloş

Profesionalizarea administraţiei publice prin recrutare şi evaluare pe baza de competenţe, crearea unei şcoli superioare de administraţie publică şi susţinerea evoluţiei în carieră publică în baza unor programe de dezvoltare profesională sunt măsuri prevăzute în programul de guvernare.
Printre măsurile de creştere a eficienţei administraţiei publice se numără organizarea unei dezbateri publice pe tema îmbunătăţirii activităţii administraţiei în vederea formulării unui pachet legislativ care să aibă ca obiective: simplificarea şi armonizarea legislaţiei administraţiei publice, tansparentizarea activităţii acesteia prin îmbunătăţirea accesului la informaţiile de interes public şi transparenţă decizională, instituirea practicii consultării prealabile a cetăţenilor în luarea deciziilor administrative, profesionalizarea administraţiei publice prin recrutare şi evaluare pe baza de competenţe şi performanţă şi stabilirea unor trasee profesionale clare care să confere predictibilitate şi motivaţie pentru evoluţia în carieră.
Crearea unei şcoli superioare de administraţie publică şi susţinerea evoluţiei în carieră publică pe baza de programe de dezvoltare profesională, dezvoltarea şi implementarea unui sistem de management al performanţei personalului angajat în cadrul administraţiei publice, un sistem diferenţiat de remunerare în funcţie de performanţă, derularea unui proiect de profesionalizare a Secretariatului General al Guvernului şi extinderea lui şi în alte zone ale administraţiei publice, precum şi crearea unor programe de evaluare a transparenţei şi testare a profesionalismului şi integrităţii personalului angajat în cadrul administraţiei publice, inclusiv prin parteneriate cu organizaţii ale societăţii civile, sunt alte măsuri prevăzute în programul Cabinetului Cioloş.
Guvernul îşi propune şi definitivarea unui calendar pentru continuarea procesului de descentralizare a administraţiei având că obiective: asigurarea continuităţii şi creşterea calităţii furnizării de servicii publice, realizarea transferului de competenţe de la administraţia publică centrală spre cea regională şi locală şi repartizarea responsabilităţilor cu alocarea corespunzătoare a resurselor.
De asemenea, în planul de guvernare sunt prevăzute şi realizarea unei Strategii de dezvoltare regională, armonizată cu Strategia de dezvoltare naţională prin crearea unui cadru instituţional de organizare şi funcţionare a regiunilor administrativ-teritoriale care să asigure înlăturarea decalajelor de dezvoltare existente, elaborarea unui plan naţional de investiţii strategice în infrastructură comunităţilor locale şi creşterea performanţei cheltuielilor pentru dezvoltarea acesteia prin implementarea unor standarde minime privind investiţiile publice: şcoli, dispensare, lăcaşe de cult, servicii de electricitate, apă şi canalizare, iluminat public, salubrizare.
Cabinetul Cioloş a inclus în programul de guvernare şi adoptarea unui program naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, simplificarea legislaţiei privind achiziţiile publice şi introducerea sistemelor de guvernare electronică şi a ghişeului unic.
Lista Cabinetului Cioloş şi programul de guvernare vor fi supuse votului de încredere al Parlamentului marţi, într-o şedinţă comună a celor două Camere.
Sursa: Mediafax

Publicitate
Ultimele știri

Săptămâna viitoare începe Campania Antifumat 2025 în Sibiu

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu va demara o nouă ediție a Campaniei Antifumat, tema din anul 2025 fiind „Sănătate pentru...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect