6.3 C
Sibiu
miercuri, noiembrie 27, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Raluca Turcan: „Educația salvează de la sărăcie”

Cele mai citite
  • programele „Masă la Şcoală”, „Decontarea navetei şcolare” și „After School” pot readuce copii la școală, în toată țara, cât populația județului Sibiu

 
Aţi luptat pentru mai multe proiecte în domeniul educației. Când estimați că „Masa la școală” va fi un proiect implementat în toate școlile din România?
 
A fost nevoie de muncă pe durata a aproape trei ani pentru a obține mai multe măsuri importante de reducere a abandonului școlar. Fac parte din Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților și am organizat dezbateri în aproape toată țara, cu profesori, părinti și elevi, în care am încercat să răspundem la cele mai serioase probleme din sistemul de educație: abandonul școlar, decuplarea de piața muncii, diplome și certificări fără acoperire în cunoștințe sau abilități. Împreună am identificat soluții pe care le-am inclus într-o strategie pe educație pentru următorii ani. Câteva proiecte concrete care puteau fi puse în practică imediat le-am transformat în legi și așa am ajuns la decontarea integrală a transportului școlar, after school generalizat și alimentație diversificată. Am fundamentat foarte bine aceste proiecte și am început să lupt pentru ele, paralel, evident, cu multe alte inițiative legislative și activităti parlamentare.
Desigur, ți se spune în permanență că nu e momentul, că așa ceva nu se poate realiza etc. Aș spune că a fost o luptă permanentă cu teoria lui „Nu se poate”. Într-un final, odată cu înlocuirea guvernului Ponta și venirea Guvernului Ciolos, am găsit parteneri de construcție pe aceste proiecte. Astfel, din acest an, decontul transportului elevilor navetiști va fi, în sfârșit, făcut integral și am pus bazele unui proiect pilot pentru programul de alimentație sănătoasă în școală. Din acest an, 30.000 de copii din toată țara vor beneficia de o masă caldă sau un pachet cu alimente iar, în Sibiu, 2.600 de elevi vor fi beneficiari ai acestui program. Toți elevii care învață la Colegiul Național Pedagogic „Andrei Şaguna” din Sibiu, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Avrig și Liceul Tehnologic „Ioan Lupaș” din Săliște vor beneficia de acest proiect.
Urmează să fie emisă o Ordonanță de Urgență cu normele de aplicare ale legii. S-au mai făcut testări, verificări, pentru a preîntâmpina problemele în implementarea concretă a proiectului. Sunt în legătură permanentă cu reprezentanții Guvernului și voi insita asupra urgentării derulării lui. Putem astfel să descurajăm abandonul școlar, educa elevii să mănance sănătos și stopa risipa din programul Cornul și Laptele, care a fost bun, dar care și-a atins limitele. Cornul și Laptele nu mai reprezintă un sprijin real pentru copii, ci un sprijin pentru producătorii din domeniul alimentației. Dacă vrem să reducem abandonul școlar, trebuie să trecem la un alt nivel în ceea ce privește alimentația în școli.
Al doilea program, After-school generalizat, va fi întâi implementat sub formă de program pilot în școlile unde va funcționa programul de alimentație diversificată, urmând ca de anul școlar viitor să fie funcțional în toată țara.
Problema decontului navetei a tot fost ocolită de Guvernul Ponta. În acest moment avem 160.000 de elevi navetiști cărora li se încalcă dreptul constituțional la învățătură gratuită. În mod real, statul deconta până acum în jur de 25% din costul real al abonamentului pentru navetă scolară. Astfel, doar în ultimul an, abandonul școlar a ajuns la 19%.  De aceea, am luptat din răsputeri pentru decontarea integrală a transportului și, în sfârșit, din acest an va deveni realitate.
Aceste măsuri pot face diferența între România Prosperă și România Asistențială. Se pot încuraja elevii să vină la școală și să nu o abandoneze înainte de vreme. Fiecare an petrecut în scoală reduce riscul sărăciei, al îmbolnăvirii și al infractionalității. Dacă un singur elev se va întoarce la școală datorită acestor programe, România va câștiga pe termen mediu și lung. Avem 700.000 de copii care nu merg la școală și 19.000 care nu sunt înscriși în grupa pregătitoare. Ei sunt condamnați la sărăcie și izolare socială. Statul nu poate sta pasiv, cu gândul că olimpicii noștri sunt reprezentativi pentru ansamblul sistemului de educație. Ne mândrim cu ei, dar cu școlile cu probleme ce facem? Eu cred că în fiecare copil există potențialul de a reuși în viață dacă Statul, pe de-o parte, și familia acestuia, pe de altă parte, reușesc să îl țină în școală și dacă școala este un mediu plăcut, unde să fie cald iarna, să poată servi masa sau o gustare și să se bucure de sprijinul total al cadrelor didactice. Educația salvează de la sărăcie, este cea mai puternică garanție pentru un copil, indiferent dacă provine dintr-o familie înstărită sau una cu posibilități materiale limitate.
 
Cum vă apreciați performanța politică la finalul acestui mandat?
 
Încerc să apreciez performanța mea şi a echipei mele din perspectiva celor pe care i-am reprezentat în Parlament. Am încercat în permanenţă să am proiecte, să adun oameni pentru realizarea lor, să-mi formez o echipă pe care sa mă pot bizui și care să urmeze priorităţile sibienilor: dezvoltarea comunităţilor şi decenţă în acţiunea publică. Sper ca sibienii să aprecieze aceste lucruri şi să vadă că ne străduim să ne facem datoria cât mai bine cu putință, să nu ne abandonăm principiile. Dacă ar fi să rezum, din punct de vedere politic, aş spune că suntem pe plus. Ca președinte al PNL Sibiu, am atras oameni de calitate și am avut performanţă; ca deputat de Sibiu, am ajutat comunitățile şi primarii, am făcut legi care le sunt utile; ca vicepreşedinte PNL la nivel național, am căutat sa fiu o voce care să militeze pentru standarde de calitate, pentru implicare și profesionalism în viața publică, pentru serviciu în interes public. Cred că este important ca noi, PNL Sibiu, să nu ne mulţumim cu puţin şi să facem tot ce putem pentru a fi la înălţimea aşteptărilor pe care cetăţenii le au de la noi.
 
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Pieton rănit în timp ce traversa neregulamentar

Un medieșean a fost rănit, miercuri seara, într-un accident rutier produs pe strada Hermann Oberth din municipiu.Din primele cercetări...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect