Curtea Constituţională a României a stabilit, luni, că există conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcţia de premier, arată informațiile neoficiale. Curtea a publicat conținutul deciziei și urmează să publice motivarea din spatele acestei decizii.
Curtea Constituțională a judecat sesizarea făcută de PSD privind desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban ca prim-ministru.
Astăzi, urmează să fie votat guvernul desemnat, dar lucrurile intră într-o zonă incertă din acest motiv. Prima consecință a deciziei CCR este anularea întregii proceduri de desemnare, audiere și vot din parlament, aflată în derulare.
Klaus Iohannis trebuie să desemneze un alt candidat pentru formarea guvernului, astfel că speranțele pentru alegeri anticipate sunt aproape nule, date fiind termenele foarte strânse în care ar trebui să se deruleze procedurile.
Decizia CCR a fost luată cu 7 voturi la 2.
Din conținutul deciziei reiese că problema a fost nu desemnarea lui Orban, deși fusese demis, ci faptul că intenția președintelui a fost de a declanșa alegeri anticipate. Asta înseamnă că judecarea s-a bazat pe declarațiile publice ale lui Iohannis.
Decizia Curții Constituționale:
În ziua de 24 februarie 2020, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere cererile de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Preşedintele României şi Parlamentul României, cereri formulate de președintele Senatului şi de președintele Camerei Deputaților.
În şedinţa publică, în cadrul dezbaterilor, Curtea Constituțională, văzând obiectul cauzelor, a dispus conexarea acestora.
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:
1. A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020.
2. În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru. Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, președintelui Camerei Deputaţilor şi președintelui Senatului.
•
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I. Compartimentul Relații externe, relații cu presa şi protocol al Curții Constituționale