Cel mai recent sondaj de opinie, realizată după o metodologie proprie de publicația Politico.eu, arată modificări importante ale intențiilor de vot ale românilor, care marchează în special degradarea încrederii în coaliția de guvernare și revenirea consistentă a partidelor de stânga.
Partidul Național Liberal este afectat de perioada de guvernare, la fel cum este și USR PLUS, ambele partide pierzând procente inportante în intenția românilor de vot. Potrivit rezultatelor unei analize realizate de Politico.eu, PNL a coborât la 18%, nu mai puțin de 7 procente pierdute de la cele 25% obținute la alegerile din decembrie 2020. Față de primăvara acestui an, când liberalii încă mai dețineau 23% din intențiile de vot ale românilor, acum scăderea este ceva mai dramatică, și conține nemulțumirile populației referitoare la măsurile din pandemie, privind vaccinarea, dar este influențată fără discuție și de conflictele interne din campania pentru funcția de președinte. USR PLUS, care între timp a devenit oficial un singur partid, a pierdut mai puține procente, însă acest lucru consințește trecerea pe locul al patrulea în politica românească. La alegeri, USR PLUS a obținut 15% din sufragii, iar acum sondajele dau 12% acestui partid. Alunecarea în jos s-a făcut pe fondul creșterii partidelor de opoziție, în special a celor de la AUR, care au primit la alegeri, într-o reacție spontană a alegătorilor, 7% din voturi, iar acum a ajuns să și le dubleze, sub forma intențiilor de vot. Cu 14%, AUR trece pentru moment peste USR PLUS și se apropie vertiginos de procentele PNL.
Cel mai mare partid din România, PSD, culege laurii acestei perioade tulburi, marcate de pandemie, de restricții și de dificultăți de supraviețuire pentru unii dintre români. De la 29%, cât primea la alegeri PSD, afectat atunci de trecutul său în care a fost condus de Dragnea și Dăncilă, acum partidul a ajuns la 34% din intențiile de vot ale românilor care au dorit să răspundă întrebărilor sondajelor. Procentul nu este o surpriză, în primăvară PSD a mai avut 32% rezultat din sondaje, apoi a scăzut în luna mai la 28%, pe fondul valului 3 al COVID-19.
Pentru PSD este cel mai bun rezultat din ultimii doi ani, de la momentul în care a coborât pentru prima dată în zona de 20% din intențiile alegătorilor, dar este departe de vârful de 46% cu care a câștigat alegerile din 2016.
Celelalte partide au evoluat în limitele marjei de eroare, astfel că doar UDMR rămâne în zona celor 5 procente, care permit intrarea în Parlamentul României, în timp ce restul partidelor (PMP, PPU, PRO România) nu par să mai aibă șanse să revină în actualitate.
Barometrul Politico.eu are la bază mai multe sondaje realizate în România, ale căror date sunt agregate într-un singur instrument de analiză.