Partidele din România sunt văzute diferit de români, la o săptămână de la începerea războiului din Ucraina. Guvernarea PSD – PNL și implicațiile politice ale acesteia au condus de asemenea la migrații ale intențiilor de vot.
PSD este partidul care și-a stabilizat electoratul în ultimele luni, după intrarea la guvernare, chiar dacă a pierdut câteva procente din intențiile de vot, potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat de INSCOP, în prima săptămână a lunii martie. Singurul partid care a câștigat simpatizanți este PNL, care astfel își recuperează parțial pierderile înregistrate după pandemie și căderea guvernului PNL – USR. Cea mai mare scădere este înregistrată de AUR, posibil din cauza războiului și asocierilor făcute de electorat între acest partid și Rusia. Nu în ultimul rând, USR se stabilizează în zona 10 – 11 procente, fiind prima măsurătoare după demisia lui Cioloș din fruntea partidului.
Sondajul arată o posibilă tendință de cristalizare a electoratului, în faza de final a pandemiei și prin prisma unui conflict de amploare la granițele României. Cu mai bine de doi ani înainte de viitoarele alegeri, acesta ar putea fi punctul din care partidele pleacă la lupta electorală.
Procentele exprimate de sondaj sunt raportate la totalul celor care au exprimat o intenție de vot, adică 72,8%.
Care sunt principalele idei ce rezultă din acest sondaj și din celelalte anterioare:
PSD își consolidează poziția de partid principal, cu peste 30 de procente, PNL se bate cu AUR pentru locul al doilea, pentru moment fiind într-un avantaj ușor, dar sub limita de 20%, AUR pare să-și fi atins limitele în rândul electoratului, în acest moment (la circa 20%), iar USR se întoarce la nivelul la care era cândva, înainte de apariția PLUS. Peste toate, este evident că guvernarea le priește celor două partide, PSD și PNL, însă este de așteptat ca micile conflicte din interiorul coaliției să se acutizeze pe măsură ce se apropie alegerile.
Ce spune Remus Ioan Ștefureac, directorul INSCOP:
„Efectele războiului asupra opțiunilor politice ale românilor încep deja să se vadă. Raportat la bazinul respondenților care au exprimat o opțiune de vot reprezentând 72,8% din totalul eșantionului:
– PSD conduce în clasamentul intenției de vot cu 32% (32,7% în februarie).
– Social-democrații sunt urmați de PNL care revine pe locul 2 cu 19,9% (16,6% în februarie).
– AUR suferă un recul coborând la 18,9% (22,4% în februarie)
– USR stagnează, înregistrând 10,8% din opțiuni (10,3% în februarie).
PSD și USR își păstrează scorul electoral anterior invaziei rusesti din Ucraina.
Creșterea usoara a PNL ar putea fi pusă pe seama activității recente intense a președintelui și a premierului care castiga puncte pe fondul vizibilității foarte mari în asociere cu repere de credibilitate precum NATO și UE.
Scăderea usoara a AUR poate fi explicată prin dispariția formațiunii din prim-planul atenției publice, dublată de acuzații care au fost aduse de mass-media si adversarii politici privind atitudini pro-ruse ale unor membri sau persoane asociate acestui partid.
Nu stim in acest moment dacă efectele războiului din Ucraina asupra intentiei de vot sunt temporare, datorate contextului emotional sau ele se vor adânci.
In mod cert, modul în care partidele aflate la putere vor gestiona imensele provocari de securitate, dar si socio-economice, vor influenta puternic optiunile electorale.
La fel cum pozitionarea partidelor de opozitie fată de agresiunea Rusiei si consecintele acestei invazii pentru securitatea si calitatea vietii in Romania vor avea efecte asupra intentiei de vot.”
Sondajul INSCOP MONITOR, reprezentativ la nivel național, a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield în cadrul unui proiect inițiat de STRATEGIC Thinking Group/Grupul de Gândire Strategică. Datele au fost culese prin interviuri telefonice în perioada 2-7 martie 2022 pe un eșantion de 1077 de respodenți. Eroarea maximă admisă este de +/-3%.