Motivația pentru a candida la Primăria Sibiu
„Am inițiat mișcarea Sibiu2024, unde ne unim forțele pentru a construi un oraș mai bun și mai prosper, în care să trăim fericiți. Avem intenția să facem din Sibiu orașul cu cea mai bună calitate a vieții din România. Vino alături de noi!”
Alexandru Găvozdea candidează la funcția de primar al Sibiului din postura de independent. Nu a fost angajat politic. În schimb, a fost o prezență activă în cadrul protestelor ”Vă vedem din Sibiu” (2017).
E născut în Sibiu, fost elev al liceului Brukenthal, tatăl al doua fete, soț și fiul a doi pensionari sibieni. A absolvit Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București. A urmat cursurile unui master de conservare a clădirilor de patrimoniu (Belgia) și deține o diplomă de master a la UAUIM. De asemenea, are un doctorat la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București. În 2018, Alexandru Gavozdea a fost ales Președinte al Ordinului Arhitecților din România, organizație profesională care reunește peste 10.000 de arhitecți din toată țara.
În Sibiu, a realizat peste 20 de proiecte – sedii de firme, construcții industriale și locuințe. Ca planificare urbană, a realizat nu mai puțin de 17 proiecte în Sibiu. Este autor și conducător al colectivului de autori pentru Studiul de Fundamentare PUG Sibiu 2009 pentru zone protejate cu materializare semnificativă a valorii culturale, pentru elaborarea PUG Sibiu 2011.
A realizat un document-program denumit generic „Plan de oraș”, după ce în prealabil a lansat platforma sibiu2024.ro.
Documentul „Plan de oraș” reflectă gândirea civică a membrilor Platformei Sibiu2024. De altfel, e vorba și despre singurul concept structurat asupra viitorului municipiului, din perspectiva unui candidat la Primărie. „Calitatea vieții în Sibiu, deși bună în contextul țării, poate fi mult ridicată și egalizată, pentru ca toți sibienii să trăiască în oraș cu confortul, oportunitățile și bucuria celor mai norocoși. Împărtășim profund ideea că o comunitate strâns unită este de neoprit, iar comunitatea se strânge când mizele tuturor sunt reprezentate și când avem o țintă comună.
Mai vorbim despre dezvoltarea orașului și despre educație, inovație și cultură ca pârghii prin care să împlinim potențialul Sibiului nostru. Credem că trebuie să fim curajoși și să ne luăm repere din orașele lumii care se dezvoltă, conștiente de provocările actuale, dar și de beneficiile oferite de avansul tehnologic și de democratizarea cunoașterii. Planul de oraș propus de Sibiu2024 este aspirația unor sibieni care iubesc orașul. Arhitecți, medici, antreprenori, profesori, manageri culturali, IT-iști, sportivi vin cu o propunere către vecinii, colegii, prietenii lor sibieni și spun: „Uitați, oameni buni, așa am vrea să trăim în orașul nostru, asta am vrea să devină Sibiul copiilor noștri. Voi cum vreți?”, consideră Alexandru Găvozdea.
Cine este Lucian Alexandru GĂVOZDEA
Născut la 3 august 1979, Sibiu, căsătorit, doi copii
EDUCAŢIE ŞI FORMARE
Octombrie 2004 – septembrie 2007: Master Conservarea Patrimoniului Construit – Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București
Octombrie 1998 – iulie 2004: Facultatea de Arhitectură – Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, specializare în Conservarea Patrimoniului Construit
Diplomă de Arhitect
Alte atestări: Registrul Urbaniștilor din România – specialist cu drept de semnatură, simbol D, E, F6 și G5; Ordinul Arhitecților din România – arhitect cu drept de semnătură; Ministerul Justiției – expert tehnic judiciar, specialitatea arhitectură
Experiență profesională:
– deține un birou de arhitectură
– președinte al filialei Sibiu-Vâlcea a OAR, mai 2014 – mai 2018
– președinte al Ordinului Arhitecților din România
Limbi străine:
engleză și germană
Întrebările Sibiu 100%
Care este cea mai importantă realizare a d-voastră în plan personal?
De departe, familia mea, soția, care mă face complet și fetele noastre, care îmi umplu viața.
Care este cea mai mare realizare în plan profesional?
Aici sunt două: biroul meu de arhitectură, pe care l-am crescut de la zero la unul dintre cele mai recunoscute din Sibiu și mandatul de președinte al Ordinului Arhitecților din România, cea mai importantă organizație profesională din domeniul construcțiilor, din România.
După Sibiu, care este orașul d-voastră preferat, din România sau din toată lumea aceasta frumoasă?
Eh, aici m-ați pus în dificultate – să ceri unui urbanist să numească UN oraș preferat! Iată o listă scurtă: Leuven (Belgia), pentru relația municipalității cu universitatea și viața studențească; Londra, pentru excelenta infrastructură de transport public, școlară, administrare și calitate a vieții; Paris, pentru dinamica centrată pe oameni din ultimii ani; Viena, pentru echilibrul cu care se îngrijește de toate categoriile; Barcelona, pentru sustenabilitate și inovație urbană; Bogota (Columbia), pentru recuperarea fantastică din doar 20 de ani de la oraș al criminalității, în oraș pentru oameni. Și aș continua cu aproape orice oraș german, în care antreprenorii locali reușesc să răzbată greutățile și să închege rețele funcționale de cooperare.