Un proiect de lege controversat, care modifică Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic (407/2006), a fost adoptat în Senatul României. Prin această moficare legislativă, ursul este inclus în lista animalelor sălbatice care pot fi vânate. Proiectul are nevoie și de votul deputaților.
Proiectul legislativ prin care urșii devin din nou ținte ale vânătorilor a fost inițiat de un grup de parlamentari PSD, el fiind votat de Senat cu 68 de voturi pentru și 13 abțineri. Anterior, ursul fusese inclus pe lista animalelor pentru care era interzisă vânarea. Amendamentul votat include ursul, pentru cinci ani, pe lista animalelor ce pot fi vânate, în anumite perioade ale anului.
Perioadele în care va fi permisă vânarea ursului sunt 1 aprilie – 30 mai şi 1 septembrie – 1 decembrie, iar cuantumul despăgubirilor în cazul unor fapte ilicite este de 20.000 de euro în perioadele în care vânarea este permisă şi 40.000 de euro în afara acestor perioade.
În prezent, legislația prevede că urșii pot fi uciși doar în cazuri speciale, în care au produs pagube sau au atacat oameni.
https://sibiu100.ro/administratie/176001-problema-ursilor-discutata-in-sedinta-autoritatii-teritoriale-de-ordine-publica-sibiu/
Propunerea legislativă a fost introdusă ca o soluție la prezența urșilor tot mai mare în viața oamenilor din zonele montane, însă de cealaltă parte există asociațiile de protecție a animalelor, care susțin că se pot lua măsuri mai bune, astfel încât interacțiunea urșilor cu oamenii să fie diminuată.
Propunerea legislativă trebuie adoptată și de Camera Deputaților, pentru a intra în vigoare.
Ursul (Ursus Arctos) este una dintre speciile protejate în Uniunea Europeană, el fiind inclus în Directiva Habitate, în anexa 2, pe lista animalelor de interes comunitar a căror conservare necesită desemnarea zonelor speciale de habitate, fiind strict protejate. Propunerea legislativă din Senat este văzută ca o derogare de la această directivă.