Negocierile dintre PNL și PSD încep să conducă la conturarea unui nou guvern al României, care va fi condus de generalul în rezervă Nicolae Ciucă. Numele care se prefigurează la conducerea ministerelor încep să fie și ele cunoscute, iar săptămâna viitoare am putea avea și un vot în plenul parlamentului și guvern plin la Palatul Victoria.
PSD și PNL au făcut pași importanți în negocierile pentru formarea unui nou guvern, fiind deblocate discuțiile după ce liberalii au votat pentru desemnarea lui Nicolae Ciucă drept propunere a partidului pentru postuld e prim-ministru. Deblocarea a venit în aceeași zi în care au apărut informații pe surse privind o întâlnire a lui Florin Cîțu, președinte al PNL și persoana desemnată anterior pentru funcția de premier, dar care era refuzat de social-democrați. „El l-am propus pe Nicolae Ciucă”, a declarat Cîțu, deți toată lumea știa că generalul este candidatul preferat al lui Iohannis. Liderul liberal știa însă că o pierdere a postului de prim-ministru va conduce la pierderea puterii în partid, iar acest lucru se vede deja în declarațiile celorlalți lideri, vicepreședinți și europarlamentari.
PSD pare că s-a resemnat și a acceptat ca PNL să aibă primul premier, în inedita înțelegere (neconstituțională) pentru o rotație a acestei funcții la cele două partide, dar a pus condiția ca postul de ministru al finanțelor să revină partidului care nu are premier. În acest fel, pentru liberali devine tot mai dificil să-și păstreze controlul acestui domeniu sensibil, prin Cîțu sau prin Vâlceanu, actualul ministru și secretar general al PNL.
Celelalte nume de miniștri care se vehiculează în acest moment sunt destul de logice. La Sănătate este propus Alexandru Rafila, omul pe care PSD se bazează încă de un an, de când l-a propus chiar și prim-ministru. La Justiție se vorbește despre Cătălin Predoiu, un liberal care a mai condus acest minister, el fiind de altfel și autorul noilor Coduri Penal și Civil în vigoare.
La Transporturi este propus fostul prim-ministru Sorin Grindeanu, din partea PSD, dar liberalii ar putea emite și ei pretenții. La Apărare, PSD propune pe Vasile Dâncu, care ar deveni și viceprim-ministru, alături de Kelemen Hunor de la UDMR.
Portofoliul de la Muncă va reveni aproape sigur PSD, care îl revendică, iar numele discutat este cel al Gabrielei Vrânceanu Firea, care a fost vehiculată însă și pentru Fonduri Europene.
În fine, la Externe este propus ministrul actual, Bogdan Aurescu, de la PNL, iar la Educație va fi propus Sorin Câmpeanu, ministru intermar în prezent.
Nu este clar ce se discută pentru Ministerul Afacerilor Interne, unde actualul ministru, Lucian Bode, își dispută postul cu un pesedist.
UDMR se pare că-și va păstra cele trei posturi din prezent, Sport, Mediu și Dezvoltare, plus cel de vicepremier.
Potrivit înțelegerii dintre PSD și PNL, funcția de prim-ministru va fi cedată după un an și jumătate celuilalt partid, astfel că în 2023, cu un an și jumătate înainte de alegerile din 2024, PSD va desemna prim-ministrul României, în timp ce miniștrii ar trebui să rămână neschimbați.