-0.9 C
Sibiu
marți, martie 19, 2024

Cum s-au schimbat viețile a doi tineri în pandemie. De pe ringul de dans și din biroul unei multinaționale, în propriul atelier de tâmplărie

Cele mai citite

Pandemia a schimbat vieți. A schimbat destine, a schimbat drumuri… Pentru unii, a venit cu multe greutăți, însă pentru alții a adus căi noi și frumoase. Este cazul lui Șerban Rotaru, unul dintre organizatorii Concursului Internațional de Dans Sportiv „Transylvanian Grand Prix”, și al lui Răzvan Oancea, un tânăr pentru care, până în pandemie, munca într-o multinațională era definitorie. Cei doi, ambii sibieni la origini, au decis să pornească împreună o afacere în care lemnul este principalul „personaj”. Aceștia au dat viață, acum circa un an, în plină pandemie, micii afaceri „Kustimisable”, un atelier de tâmplărie situat pe o stradă liniștită din Cisnădie și de unde pleacă produse inedite, de la mese de dining, mobilier de living, bucătărie și baie, la tablouri, scări și multe alte creații, toate făurite din lemn și cu migală de Șerban și Răzvan. Povestea celor doi tineri am descoperit-o alături de Dan Raul Pintea, ambasador al campaniei “Produs în Sibiu” și artistul ce “împarte” dragoste, pictează, face grafică și reciclează hârtie.

Șerban Rotaru și Răzvan Oancea nu se cunoșteau până acum aproape un an de zile. S-au descoperit printr-un prieten comun și, de atunci, lucrează împreună zi de zi, odată ce au deschis și mica afacere sibiană „construită” din lemn.

„Am contactat un prieten comun pe OLX. Îmi venise nebunia să încep să debitez niște lemn, la scurt timp am primit un proiect mare și am decis să îl realizez împreună cu el. Prietenul nostru mi-a spus atunci că mai avem nevoie de o persoană, un băiat priceput. Era Răzvan. Am lucrat împreună la acel proiect. Ulterior, am decis să ne continuăm pasiunea împreună și să deschidem Kustimisable. Eu neavând contact cu lumea tâmplăriei până la acel moment, am învățat și încă învăț foarte multe de la Răzvan. În prezent, mă axez mai mult pe partea aristică, eu venind din sfera dansului, iar Răzvan este priceput la partea tehnică, la tot ceea ce înseamnă felul în care trebuie tăiat lemnul pentru a rezista în timp, cum trebuie tratat și așa mai departe”, povestește Șerban.

Pe de altă parte, Răzvan povestește că încă din copilărie a fost atras de atelierul tatălui său. „Eu de mic copil umblam prin atelierul tatălui meu să văd ce mai meșterește. Îmi plăcea să cochetez cu fiecare proiect al lui, astfel încât să învăț cum aș putea să îmi fac și eu un birou și în general jucării din lemn. Ulterior, nu am mai mers pe această cale, am mers la o multinațională. Lucrând acolo, am realizat că munca în multinațională nu pare că s-ar potrivi cu stilul meu și m-am gândit că poate aș putea schimba ceva…  Acum un an, când l-am cunoscut pe Serban, m-am gândit să fac ce îmi plăcea în copilărie. Alături de Șerban am riscat totul. Am făcut investiții în plină pandemie, riscând toate economiile noastre”, spune Răzvan.

Pentru cei doi, pandemia a fost startul unei afaceri de succes. Cei doi povestesc că această perioadă nu le-a fost afectată în niciun fel și că, odată cu trecerea timpului, afacerea lor crește continuu. „Avem comenzi, începe să meargă tot mai bine. Încercăm să ne căutăm și alți oameni, pentru că nu mai reușim să facem față. Avem planuri mari în ceea ce privește dezvoltarea atelierului, pentru că începem să prindem proiecte tot mai interesante”, spun cei doi fondatori ai Kustimisable.

Produse personalizate după preferințele clienților

În atelierul lor din Cisnădie iau viață produse realizate exclusiv din lemn masiv, de la mese de dining ori chiar de poker, la măsuțe de cafea, birouri, tablouri și fel de fel de creații inedite și personalizate după placul clienților. În plus, atelierul oferă și servicii de recondiționare a mobilierului din lemn masiv.

Unul dintre produsele în curs de finalizare din atelierul celor doi tineri este o masă 3 în 1. De fapt, aceasta servește drept masă de dining, de poker și… tablou. „Ea este, în fond, o masă de dining. Dacă îi ridicăm capacul, se va transforma într-o masă de poker pentru niște seri mai speciale. Are loc pentru scrumiere, băuturi, cărți, jetoane… Masa nu va avea picioare, ci va fi prinsă în perete. Pe spate are un tablou. Imaginea este la libera alegere a clienților. Pot opta pentru imagini cu familia, fotografii din vacanțe… Noi colaborăm cu artiști locali ce pictează. De asemenea, avem și posibilitatea gravurii”, spune Șerban.

De unde provine materia primă

Lemnul din atelier este procurat din diferite părți. Fie este vorba despre producători locali, fie despre resurse proprii. De asemenea, cei doi sibieni folosesc și lemn recuperat din pădure, respectiv din copacii doborâți în urma vijeliilor. „Folosim diferite texturi de lemn masiv, lemn de stejar recuperat de acum 100 de ani, rădăcină de stejar. Încercăm să folosim și bucăți de lemn cărora să le dăm viață”, mai spun fondatorii afacerii sibiene.

Cele mai căutate produse sunt mesele de dining. „Se caută mesele cu lateralele și formele cât mai naturale ale lemnului”, mai explică aceștia.

În prezent, produsele fabricate în Sibiu ajung în casele și firmele românilor din diferite colțuri ale țării, însă Răzvan și Șerban spun că, în viitor, au în vedere o colaborare cu un grup de arhitecți din Austria.

Cei care vor să afle mai multe despre produsele Kustimisable pot accesa pagina de Facebook și Instagram cu același nume, site-ul oficial www.kustimisable.com, pot apela numărul de telefon 0755323394 sau să trimită un mail la adresa contact@kustimisable.com.

Alte recomandări de ateliere de tâmplărie/mobilier:
Tâmplărie lemn masiv
Interline
Lemnor Sibiu
Stolz & bauer

 

Oferta săptămânii

spot_img
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Drum ciuruit de gropi. Se pot produce accidente foarte grave

Un conducător auto atrage atenția asupra stării porțiunii de drum dintre Halta Podu Olt și intrarea în comuna Racovița.Potrivit...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect