A fi morar înseamnă pasiune, dragoste pentru agricultură și multă răbdare. Secretul meseriei constă și într-un „praf” de dăruire, perseverență și iubire pentru tradiția strămoșească. Toate acestea ne-au fost deslușite de Vasile Vanga, un om simplu, născut în Daia și păstrător al datinilor pe care le-au lăsat, din generație în generație, bunicii și străbunicii săi. De 30 de ani, acesta deține o moară în Vurpăr, un loc pe care îl iubește și pe care îl consideră o a doua casă. Recent, i-am trecut și noi pragul, în cadrul proiectului „Produs în Sibiu Junior„, alături de câteva zeci de copii curioși să afle și ei meseriile astăzi lăsate în negura timpului.
O escapadă în Vurpăr aduce cu sine multă bucurie. „Nu am mai fost niciodată la o moară! Sunt curios!”, îi spune un băiețel de vreo șapte ani prietenului său, înainte de a ajunge la destinație. Prima oprire a fost într-un lan de porumb. Aici, copiii au făcut primii pași în povestea lui Vasile Vanga. Au aflat, astfel, că tradiția culturii de porumb în această zonă dăinuie de peste un secol, dar numai cei ce iubesc agricultura continuă, astăzi, să se ocupe de morărit.
Invitați la culesul porumbului
Pentru că e perioada în care se culege porumbul, cei mici au fost provocați să participe la o mică astfel de acțiune. „Haideți, culegeți cât cuprindeți în brațe și veniți la mine!”, i-a îndemnat morarul nostru. Zis și făcut! Copiii au mers în lanul de porumb, au cules știuleții și au revenit la Vasile Vanga. Morarul le-a povestit, apoi, că după ce culeg porumbul trebuie să îl ducă în adăposturi speciale pentru iarnă. „Toamna începe culesul. După ce culegem porumbul, îl ducem în coșare”, spune morarul, întrerupt imediat de un băiețel curios să afle răspunsul la întrebarea sa: „Ce înseamnă coșare?”. „Sunt adăposturi pentru iarnă, speciale pentru porumb. După ce îl adăpostim acolo, când avem timp, iarna, luăm câte puțin și îl curățăm. Ca să avem pentru animale, pentru porci, oi, capre. Curățăm cât putem și îl punem într-un coș. Așa facem la câteva zile, ca să aibă animalele ce mânca”, explică Vasile Vanga.
Culesul porumbului, în cadrul proiectului „Produs în Sibiu Junior”, a mers de minune, mai ales că echipele de robotică din cadrul Colegiului Național „Octavian Goga” din Sibiu și Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” au adus cu ele un robot special creat pentru această campanie.
Experiență autentică
De aici, copiii au fost invitați la moara din Vurpăr. Aici, au fost părtașii unei experiențe autentice, prin care au descoperit cum se macină porumbul cu ajutorul unor utilaje vechi de zeci de ani.
Totodată, aceștia au aflat că, în urmă cu aproape 20 de ani, la moară era o activitate intensă. „Înainte, mă trezeam cu noaptea în cap. Veneam aici pe la ora 3 și măcinam porumb, grâu, până la ora 17. Astăzi, moara mai merge doar sâmbăta, câteva ore. Nu mai sunt clienți…”, povestește Vasile Vanga.
Dragoste din copilărie
Morarul povestește că întotdeauna a fost îndrăgostit de această meserie pe care o cunoștea din copilărie de la bunicul său.
„Toată viața am fost morar. Părinții și bunicii aveau moară în Daia. Când am venit din Armată, în ’74, am vrut să mă fac electrician, dar nu mai erau locuri la școală. Așa că m-am făcut strungar! Am luat moara în gestiune de la stat acum 30 de ani, iar astăzi am contract de închiriere cu o familie în proprietatea căreia se află aceasta. Îmi pare rău că nu mai sunt oameni care să vină la moară… Sâmbăta vin, uneori, câteva ore, pentru că sunt localnici ce au nevoie să macine porumb pentru animale. Dar în rest…”, spune, melancolic, Vasile Vanga.
Morarul nostru mai adaugă faptul că nu și-a părăsit niciodată plaiurile natale și că iubește fiecare loc în care a crescut. „Nu am plecat niciodată mai departe de sat. Doar când am venit în Vurpăr, acum 30 de ani, pentru moara aceasta pe care o vedeți”, explică Vasile Vanga.
Moara pe care o deține este veche de aproape 80 de ani. „Am găsit că scrie pe ea anul 1942. Oricum, construcția ei datează prin anii ’30. Merge de minune și astăzi!”, mai spune morarul.
În ceea ce privește viitorul acestei meserii, Vasile Vanga mărturisește, oftând, că, astăzi, astfel de profesii nu mai sunt la mare căutare: „Oricine poate fi morar! Totul e să îți placă! Totuși, e puțină lume interesată de munci ca aceasta. E mult praf, e multă muncă, iar oamenii nu mai sunt interesați de astfel de profesii ce dăunează sănătății”.
După ce au aflat povestea morăritului și a lui Vasile Vanga, copiii au fost răsfățați cu un bulz ciobănesc, preparat live, în aer liber, lângă moara pe care au vizitat-o. „Absolut delicios!”, s-a auzit în nenumărate rânduri.
Proiectul “Produs în Sibiu Junior”, al Asociației “Produs în Sibiu”, este cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu, făcând parte din Programul acţiunilor pentru cultură şi dezvoltarea comunităţii locale în Judeţul Sibiu, în anul 2021.
Alte recomandări:
Moara Cibin
Panalim
Impex Cibcom Cisnădie
Pancis