17.2 C
Sibiu
sâmbătă, mai 18, 2024

Berea Augusta și ingredientul secret ce o face specială: „Răbdarea. Pun lucrurile împreună și le las să își urmeze cursul firesc”

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

La poalele Munților Făgăraș, într-un cadru idilic, e „Bere, nu poveste”. Ei bine, cu toate că acesta este sloganul Berii Augusta, „personajul” nostru principal din această ediție, noi vă vom spune, în cadrul campaniei „Produs în Sibiu”, o poveste cu origini în anul 2014 și începută, propriu-zis, fix când a debutat și pandemia de coronavirus.

Costin Bădilă este cel care stă în spatele brandului Augusta. Este din Avrig, „un oraș minunat, la poalele Făgărașilor”, după cum însuși mărturisește, și se consideră „destul de norocos să fi reușit să realizez acest proiect, la care m-am gândit de prin 2014”.

Publicitate

Până în acel an, activitatea sa s-a centrat pe agricultură. A fost manager de complex zootehnic, în domeniul porcinelor, iar între 2013 – 2016 a ocupat și funcția de vicepreședinte al Patronatului Crescătorilor de Porci din România. „În acestă calitate, dar și ca simplu cetățean, am vizitat multe țări cu tradiție în fabricarea berii în Europa – Belgia, Germania, Austria, Italia. Și acolo am văzut că oamenii se identifică foarte frumos și ușor cu berăria locală. Berile care mi-au arătat ce înseamnă, de fapt, o bere, le-am băut în Belgia. Am început să îmi dau seama că berea e mult mai mult decât ceea ce primeam noi ca și consumatori români. În 2018 am început efectiv proiectul, de la stadiul de câmp. Fabrica de bere este construită pe un teren ce a aparținut dintotdeauna familiei mele. La intrarea pe Valea Avrigului pe partea stângă, e un teren pe care l-am folosit pentru autoconsum, când am fost copil se cultivau cartofi. Simțeam că terenul e destinat unui viitor mai complex”, povestește Costin Bădilă. Astfel, a vrut să își demonstreze lui, înainte de toate, că „se poate și în România”.”Dintr-un orogliu, din dorința de a demonstra mie în primul rând, dar și celor din jur că se poate și la noi!”, mai spune Costin.

Publicitate

11 ianuarie 2019

După multe documentații și acte, 11 ianuarie 2019 a fost ziua în care a început efectiv ridicarea fabricii. Prima bere a fost produsă în octombrie 2020 și a vândut-o în 19 decembrie 2020. „Pentru că fabrica a fost finalizată în momentul în care a debutat pandemia – un lucru care pe mine m-a făcut să înțeleg că e bine să fim poate mai mult ancorați cu picioarele pe pământ -, în 2020, când trebuia să încep, de fapt n-am început. Exact când a venit pandemia am terminat fabrica. Am făcut tot felul de teste, experimente, în perioada în care a fost pandemia și ne-a blocat”, susține Costin.

Publicitate

Inspirație din Belgia

Numele berii sale pune în evidență cuvântul „gust”, iar „a”-ul de la final amintește de orașul său natal, Avrig.

În prezent, Costin are două sortimente de bere: bere blondă, pe care o deține tot timpul, și Augusta Red, o bere roșcată, inspirată de acele beri pe care le-a băut în Belgia. „Mai am în minte o imagine poetică, de când beam o bere Red într-o piațetă și cum s-a oglindit soarele în ea…”, spune Costin.

Echipamentele din fabrică sunt moderne, 100% automatizate, dar Costin are un secret când vine vorba de prepararea berii. Pe lângă ingredientele postate și pe etichetă, mai are unul secret: răbdarea. „Pun lucrurile împreună și le las să își urmeze cursul firesc. Am răbdarea ca berea să se facă, nu să o fac”, consideră berarul.

„Mi-am propus să fiu în casele oamenilor

Cei curioși pot vizita fabrica de bere de la Avrig, pot avea parte de tururi ghidate și mici degustări. Un serviciu inedit pe care îl oferă Berea Augusta este livrarea la domiciliul clientului. „Aș crede mult prea multe despre mine dacă m-aș pune acolo pe Valea Avrigului, oricât de frumos ar fi, și aș sta cu mâinile în sân. Eu nu sunt prezent în marile lanțuri de desfacere. Nefiind prezent pe rafturi, mi-am propus să fiu în casele oamenilor și să nu le dau niciun alibi: E bună Augusta, dar nu am găsit, nu am avut timp să cumpăr. Nu trebuie să îți faci timp să te duci să cumperi, ci doar să scrii un mesaj pe WhatsApp. Cam minim 12 sticle, transport gratuit în Sibiu, Șelimbăr, Cisnădie, localitățile din jur”, povestește Costin.

Comenzile plasate dimineața pot fi onorate cel mai târziu în 24 de ore. Cele plasate după-amiază vor fi livrate în 36 de ore. „Mă simt mândru pentru ce am făcut. Mai e mult de muncit până unde îmi doresc să ajung! Cel mai mândru m-am simțit când am mers pe dealurile de la Săcădate. E o panoramă extraordinară a Țării Oltului și se vede fabrica, undeva, înainte de creasta Făgărașilor și am zis: Am făcut ceva și am modificat panorama”, adaugă berarul. 

Berea Augusta se găsește în hotelurile terasele și restaurantele din zona istorică a Sibiului, în magazinele Transagape, la „Mangalița de la Racovița” de pe strada Turnului nr. 19 din Sibiu, dar și la Corner Shop Non Stop de pe strada Oituz. Fabrica are și site, dar și pagină de Facebook. Următorul eveniment la care Costin va duce Berea Augusta este OktoberFest din 23 septembrie, organizat până în 1 octombrie la Brambura Park din Avrig.

CITEȘTE și: PRODUS ÎN SIBIU. Economia și artele au creat “Sabless Atelier”, o mică afacere de familie centrată pe feminitate – Sibiu 100

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Cutremur produs sâmbătă seara în România

Un cutremur cu magnitudinea 2,9 s-a produs sâmbătă seara în România, la ora 20:20, anunță Institutul pentru Fizica Pământului.Seismul...

Locuri de muncă

spot_img

Știri pe același subiect