4.1 C
Sibiu
joi, noiembrie 30, 2023

Muzeul ASTRA organizează CASTRA BARBARORUM

Cele mai citite

Muzeul ASTRA găzduiește evenimentul „Animă ASTRA” în perioada 22-27 septembrie, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului.

Acest program este dedicat comunicării patrimoniului arheologic, având ca temă „CASTRA BARBARORUM” (taberele barbarilor). Evenimentul propune, în cadrul Muzeului în aer Liber din Dumbrava Sibiului, un spațiu expozițional animat de persoane costumate în stilul vestimentației din antichitate, având scopul de a reconstitui meșteșuguri și aspecte ale vieții cotidiene din perioada antică.

În zona sectorului de Prelucrarea Metalelor, în proximitatea Etno Tehno Parc, vor avea loc activități demonstrative și interactive. Acestea se vor desfășura sub forma atelierelor de reconstituiri istorice și experimente arheologice, unde vor fi prezentate practici constructive antice și vor fi confecționate obiecte casnice din lemn și lut, vestimentație din țesături textile, încălțăminte și accesorii din piele, fidele descoperirilor din siturile arheologice.

Printre atelierele propuse se numără:

  • Atelierul de prelucrarea firelor textile, cu reconstituirea tehnicilor de țesut folosite în antichitate, cum ar fi țesutul la războiul vertical și țesutul la plăcuțe de lemn/os.
  • Atelierul de olărit, unde participanții vor modela manual vase și obiecte casnice de lut din antichitate, având ocazia să descopere și reconstituie un cuptor de ardere a vaselor de lut.
  • Atelierul de pielărie antică, unde se va reconstitui procesul de prelucrare a pielilor de animale și se vor confecționa articole de îmbrăcăminte și încălțăminte utilizate în antichitate.
  • Atelierul meșteșugăresc de lemnărit, în cadrul căruia se va realiza prelucrarea lemnului cu ajutorul uneltelor manuale și al unor instalații acționate de om, precum strungul și scaunul de cuțitoit.

Toate aceste ateliere vor fi disponibile zilnic în perioada menționată, între orele 11:00-17:00. Proiectul cultural Animă ASTRA beneficiază de cofinanțare din partea Primăriei Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2023, susținând astfel programele dedicate valorificării patrimoniului comunităților și a meșteșugurilor tradiționale.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Va fi lansat încă un Program Rabla. Pentru sobe

Programul ”Rabla pentru sobe” ar putea fi lansat în acest sfârșit de an, susține ministrul Mediului, Mircea Fechet.În acest...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect