0.2 C
Sibiu
duminică, aprilie 6, 2025

“De Ionescu”, brandul sibian care vrea să revitalizeze piața de cânepă din România: “Poți să o porți și la Bruxelles, la Haga sau chiar dacă ești președinte!”

Cele mai citite

Cânepa a ridicat, odinioară, România pe podium. Se spune că țara noastră a fost al treilea producător de fibră de cânepă pe plan mondial. În 1989, erau aproape 50.000 hectare cultivate. În prezent, nu este prețuită la adevărata sa valoare, dar un bistrițean „adoptat” de Sibiu de câțiva ani încearcă din răsputeri să o așeze, din nou, la loc de cinste. Ionuț Rus este omul din spatele „De Ionescu”, un atelier de pe strada Ocnei ce produce haine din cânepă. Mărturisește că piața sa este alcătuită, cam 70%, din clienți din Statele Unite ale Americii, dar că și-ar dori ca și românii să aprecieze îmbrăcămintea sa mai mult.

L-am cunoscut pe Ionuț Rus zilele trecute, când i-am trecut pragul atelierului său alături de muzicianul Makcim Fernandez Samodaiev.

„L-am întâlnit pe Ionuț în acest oraș magic, ce face posibile întâlniri neașteptate între oameni, între artiști… Ne-am cunoscut în Parcul Cetății, am început să colaborăm. Am descoperit acest atelier minunant în care se fac haine din cânepă, pe care le port și la concerte!”, a început Makcim dialogul.

“Am decis să îmi iau un an sabatic”

Povestea „De Ionescu” a început pentru că Ionuț și-a dorit, în trecut, să își ia „un an sabatic”. „Am decis să îmi iau un an sabatic. Povestea „De Ionescu” începe undeva în India și Nepal. Eu lucrasem în Praga pentru un an și jumătate. După un an și jumătate, mi-am promis, am făcut cu mine însumi un jurământ solemn, că nu o să îmi mai iau niciodată un job la birou. Și am decis să călătoresc pentru un an de zile. Așa am ajuns în India și Nepal, după care către finalul călătoriei am realizat că am două opțiuni: ori mă fac pustnic și rămân în India ori mă fac gospodar. Și atunci trebuie să mă gospodăresc într-un fel, să hrănesc o gură, două. Și căutam ce să fac, diferite chestiuni antreprenoriale. Am întâlnit doi australieni care vorbeau tot timpul de cânepă, că ei vor să deschidă un magazin de cânepă. Și am devenit interesat, am început să fac un pic de cercetare și am văzut întreaga istorie pe care țara noastră a avut-o în dezvoltarea acestei plante. Am început să caut pânză de cânepă, țesătură acolo și am dat peste un anumit japonez care cultiva cânepă de 30 de ani. El cultivase cânepă în India, în Franța, la el acasă în Japonia și acum cultiva în Nepal. Mi-a zis că cea mai strașnică bucată de cânepă pe care el a pus mâna a fost în 1991 la un târg în Franța, era românească. Întrebarea lui era de ce am bătut atâta amar de drum până acolo când aș putea să găsesc cumva ceea ce era în bucătăria mea, în bucătăria proprie”, povestește Ionuț Rus.

A revenit acasă, la Bistrița, în septembrie 2018, iar o lună mai târziu și-a deschis o firmă, fiind convins că ceea ce avea să facă o să aibă succes. Primul atelier de croitorie a fost în garajul părinților, iar prima colecție lansată a fost în 8 iunie 2019.

Prima piesă a fost vândută unui domn din Paris, ceea ce i-a dat un curaj extraordinar de a merge mai departe, după cum a mărturisit. „A fost chiar în prima zi în care am lansat site-ul. (…) Ulterior, am decis cu doamna mea să ne mutăm la Sibiu, pentru că am considerat că ar fi orașul poate cel mai prielnic sau care s-ar mula cel mai bine pe viziunea noastră. Era și un pic artistic, în același timp liniștit, avea aeroport. Aveam posibilitatea să avem turiști. Am deschis aici în septembrie 2022. Am mai avut un spațiu în Sibiu pe strada Mitropolliei. Am avut și acasă, și la apartamentul unei mătuși, am mai și dormit cu ele (n.r. zâmbește)… Deja se fac cinci ani de proiect”, mai spune Ionuț.

Care este misiunea brandului său

Misiunea „De Ionescu” este, potrivit fondatorului brandului, să revitalizeze piața de cânepă. Materia primă o cumpără, în prezent, din Ucraina.

„În 1989 umblă vorba că am fi avut undeva la vreo 50.000 hectare. Știam că exista o tradiție și, de altfel, costumul tradițional românesc e din cânepă. Misiunea noastră este să revitalizăm piața aceasta de cânepă și să reformăm înregul lanț valoric al cânepii… De la iarba verde din câmp la produsul finit, întregul ciclu. Să luăm ceva ce este foarte vechi, cum este țesătura de cânepă și să o adaptăm la nou, practic la ceea ce generația mea ar purta în viața de zi cu zi. Noi am dovedit faptul că cânepa poți să o porți și la Bruxelles, la Haga sau chiar dacă ești președinte poți să porți, să integrezi piese din cânepă în ținută”, spune Ionuț.

Piața centrală, în SUA

Majoritatea clienților săi sunt din SUA, dar Ionuț mărturisește că și-ar dori ca românii să își îndrepte mai mult atenția asupra a ceea ce face el.

Pe etichetele produselor sale apare „Made in Transylvania”, alături de un cuc ce are în coadă o frunză de cânepă. Ionuț mărturisește că acesta este simbolul eternei reîntoarceri.

Dacă ar fi să își caracterizeze publicul principal, Ionuț ne destăinuie că acesta este alcătuit din domni bine educați, cu vârste de minim 30 de ani. Cu toate acestea, la magazin se găsesc și articole pentru femei.

Printre cei care i-au purtat ținutele s-au numărat și nume cunoscute din România, printre care campionul Ivan Patzaichin, Cornel Ilie, solistul trupei VUNK, și simpaticii Răzvan și Dani.

De ce să porți “De Ionescu”

Ionuț Rus recomandă piesele vestimentare din cânepă din mai multe motive.

„În primul rând, pentru că este un material sustenabil, ecologic. Este un material mai călduros decât inul, un mai bun absorbant decât nailonul, este mai ecologic decât bumbacul. Acest material îți oferă respirabilitate. Practic, nu o să transpiri, ceea ce îți și dorești când ai pe tine un costum, o geacă. Firește, și cămașa contează. Oferă și protecție împotriva razelor ultraviolete. Este o puternică fibră naturală, de o mare rezistență”, explică fondatorul „De Ionescu”.

Cei care vor să afle mai multe despre brandul „Produs în Sibiu” pot accesa site-ul oficial www.deionescu.com, pagina de Facebook De Ionescu sau face o plimbare pe strada Ocnei nr. 5, acolo unde se află atelierul de croitorie și magazinul. 

Alte recomandări:

Gama
So Conf
Rosinni

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate
Ultimele știri

Avertisment de ultimă oră al polițiștilor sibieni pentru șoferi, bicicliști și pietoni

Pe fondul instabilității atmosferice din aceste zile, polițiștii le recomandă șoferilor să circule cu viteză adaptată condițiilor meteo și...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect