Campania Produs în Sibiu debutează cu vizita la atelierul unui ceramist local. Aproape de Sibiu, în satul Rusciori, Ovidiu Boitor creează produsele ErgoceramicStudio. Cu multă pasiune și extrem de multă migală.
Ovidiu Boitor este medic stomatolog, și a ajuns să lucreze obiecte din porțelan și lut într-un moment mai delicat personal. Ceramica a devenit refugiul și medicamentul de care avea nevoie. Chiar și numele atelierului este legat de această latură, terapeutică. „Numele de Ergoceramic vine într-un fel de la ergoterapie, terapia prin muncă. Atelierul acesta a fost așa, ca un fel de terapie pentru mine, de aceea i-am spus Ergoceramic Studio”, ne spune artistul.
De la terapie prin muncă la experimente inovatoare
Povestea ErgoceramicStudio începe acum trei ani. Săptămâna viitoare va participa pentru a doua oară la Târgul Olarilor din Sibiu. În afară de acesta, și-a expus ceramica și la târgul Produs în Sibiu sau la alte târguri și manifestări dedicate artizanilor locali.
Ovidiu Boitor a ales ceramica pentru că, încă de mic, era fascinat de modelarea ipsosului. Părinții lucrau în stomatologie. A găsit la ei tot felul de materiale folosite în tehnica dentară, cărora le imprima o altă destinație. Chiar dacă și-a urmat părinții în meseria de medic stomatolog, fascinația pentru modelaj a rămas.
„De ce am ales matrițele? Copilăria mi-am petrecut-o în laboratoare de tehnică dentară, în cabinetul de stomatologie. Acolo se folosea mult ghips. E o parte foarte importantă din practica mea. Ceramica este o pasiune pentru mine, mi-ar plăcea să evolueze, să se susțină singură, să ajungă la tot mai mulți oameni. Îmi place mult și să experimentez cu ceea ce fac.”
Numărul de fitile ale opaițelor era un semn de bogăție
Obiectele ErgoceramicStudio au în mare parte o funcție practică, chiar dacă forma lor poate surprinde. Puteți găsi vaze și boluri, căni cu orificiu special pentru introdus paiul, cu toartă în formă de mână sau picior. Opaițele realizate aici nu sunt doar decorative. Sunt reproduse după piese de muzeu, cu simboluri paleocreștine, dar perfect funcționale. Artistul a utilizat metodele pe care le foloseau romanii în antichitate. A reprodus și modelul cu mai multe orificii: „Faptul că are cinci locuri unde să pui fitilul e un simbol de status. Cu cât arzi mai multe fitile, arzi o cantitate mai mare de ulei de măsline, ceea ce denotă că ești un om mai bogat”. Acum lucrează și la o comandă de veselă destinată copiilor, cu dinozauri sau unicorni. Farfuriile au o formă inedită, realizată în matrițe concepute de el.
Arderea la temperatură înaltă sau medie (la 1230 – 1250 de grade) face ca produsele lui Ovidiu Boitor să fie extrem de rezistente. Pot fi introduse în cuptorul cu microunde sau în mașina de spălat vase. Producătorul oferă garanție pe viață pentru formă și culoare. Dacă luăm în calcul toți timpii de uscare și de răcire, un produs e gata în aproximativ zece zile. Faptic, această durată se poate prelungi până la o lună, pentru a utiliza la maximum capacitatea cuptorului.
La Sibiu, obiecte realizate într-o tehnică japoneză veche
Multe dintre prototipuri au fost realizate în tehnica Kurinuki (sau Kuri Nuki). Tehnica tradițională japoneză implică confecționarea ceramicii prin scobire într-un singur bloc de lut. Îndepărtarea treptată a lutului pentru a obține forma finală este considerată un proces meditativ, un mod mai „sculptural” de a crea ceramica. Acest procedeu permite obținerea unor obiecte unicat, irepetabile.
Pe Ovidiu Boitor îl atrag tehnicile japoneze și datorită faptului că în prezent implică o doză mare de inovație și tehnologii de ultimă oră. Chiar dacă o are, nu a învățat să folosească roata olarului. De aceea, spune că nu este „olar”, ci „ceramist”. Pentru unele mulaje mai mici a folosit imprimanta 3D.
Partea preferată a procesului de creație este cea de conceput și realizat matrițele. „E extrem de relaxant. S-a întâmplat de nenumărate ori să se facă ora 10 seara și eu să nu știu cum a trecut timpul. Vin aici și efectiv timpul zboară”, spune artistul. Îi place pentru că implică un nivel de proiectare, să facă matrițele în așa fel încât produsul să nu rămână captiv în ghips. Ne spune că tot timpul dezvoltă produse noi, pe lângă cele deja în producție.
Odată ce artistul realizează matrița din ghips, obiectele sunt turnate din porțelan. Urmează procedeul migălos al îndepărtării manuale a bavurilor, urmele rămase la îmbinările pieselor matriței. Porțelanul trece printr-o primă ardere, sau biscuitare. Aceasta îl face mai dur și poate fi manipulat pentru a fi glazurat. Urmează una sau mai multe arderi, în funcție de rezultatul urmărit.
Produsele ErgoceramicStudio sunt create de mâna artistului, dar se creează și singure, în funcție de modul unic în care curg sau se îmbină glazurile. „E foarte interesant să deschizi cuptorul, să vezi ce a reușit, ce nu. Ce mai trebuie ars încă o dată.”
ErgoceramicStudio ar putea oferi în viitorul apropiat și ateliere pentru începători
Pe viitor, intenționează să mute atelierul în Sibiu. Acolo, vrea să dezvolte și partea de cursuri și ateliere destinate începătorilor. Se gândește la posibilitatea de a închiria atelierul unor artiști aflați la început de drum, care nu au un spațiu propriu. Să poată veni și să folosească echipamentele și cuptoarele. Poate chiar dintre cei care vor participa la cursuri. Dacă le va plăcea și vor dori să facă ceva mai mult. Pe principiul unor ateliere ale comunității, unde să confecționezi sau să poți duce la ars creațiile proprii. „Să se facă un fel de comunitate, în jurul acestui hobby, al ceramicii”, și-ar dori Ovidiu Boitor.
Puteți găsi produsele ErgoceramicStudio la Târgul Olarilor și în cadrul alte târguri din Sibiu.
Site-ul micului producător local este în construcție, dar puteți accesa profilul de facebook ErgoceramicStudio sau Instagram, studioergoceramic.
Dacă sunteți pasionați de ceramică, vă încurajăm să căutați și obiectele altor producători locali: Cristina Balerina, Tonal, Poemi, sau Ceramica de Nocrich.