Fie vară, fie iarnă, pe bunica Paraschiva din Tilișca o găsim cu andrelele în mâini. Își începe ziua la 5 dimineața cu o rugăciune, urmată de un mic dejun rapid pentru ca, la ora 6, să o găsim deja la lucru.
Are 93 de ani și i se spune „Fabrica de Șosete din Tilișca„. Confecționează o pereche pe zi și mărturisește că nu obosește niciodată. „Ați mai văzut vreo bătrână așa? Care face șosete?„, ne întâmpină și pe noi, trecându-i pragul în cadrul campaniei „Produs în Sibiu„.
Cum altfel puteam să o cunoaștem pe Paraschiva Iuga dacă nu la… locul de muncă? Pe un scaun, cu ghemul de lână lângă ea și cu gândurile sale.
„Veniți, intrați!”, ne invită bunica în odaia sa. „Nu las acele, că îngheață!”, adaugă iute, croșetând de zor la primul ciorap din „norma” zilnică.
Paraschiva Iuga nu este cunoscută doar în sat sau în județ, ci în întreaga țară, fiind una dintre bunicuțele care au onorat comanda ministrului Petre Daea de ciorapi de lână pentru căminele de vârstnici din țară.
Când vorbește despre viața sa, în ochii și glasul ei se citește dragostea pentru satul natal, unde s-a și căsătorit când avea numai 19 ani.
De 23 de ani, a rămas singură, fără soț, dar se bucură de cei doi fii, unul la Ilimbav și celălalt la Mediaș, precum și de nepoți.
Refugiul zilnic
Refugiul și-l găsește, astăzi, în ghemul de lână, iarna făcându-și provizii de 50 kg de lână pentru a avea ce lucra.
„Părinții m-au învățat să fac șosete, eram șapte frați. Aveam vite, aveam pământ, trebuia să lucrăm toți, să ajutăm la oi, la vaci, la tot ce trebuia. Acuma e greu că nu pot să mai umblu, dar încolo ce să fac… Am mașină de cusut, am lucrat la tot satul. Dacă întrebi de femeia din Tilișca cu șosetele, pe mine mă arată. Mai fac pentru casă, cunoscuți, dar nu mai e ca înainte. O pereche pe zi, asta e norma! Nu e ușor, trebuie să fii atent, să știi să rândui”, povestește bunica Paraschiva.
Aceasta mai adaugă faptul că, din păcate, lâna nu mai este apreciată ca odinioară. „Acum nu se mai cumpără ca înainte. Au ieșit multe în prăvălii, dar nu ține ca lâna! Daea a cumpărat. El duce la căminele de bătrâni. Sunt cu el în fotografie, plin de ciorapi!”, mai spune bunicuța, arătând fotografia cu ministrul Agriculturii, pe care o ține la loc de cinste.
Cantor la Biserică, angajat la farmacie…
Viața sa, mărturisește femeia, nu a fost ușoară. În afară de muncile câmpului și în gospodărie, bunica Paraschiva a fost și cantor la Biserica din sat, dar a lucrat și la o farmacie.
„Am fost la Biserică atâția ani, la farmacie 15 ani. Eram cantor, la strană, lângă altar, cu cartea în mână. Erau și femei la strană. Și acum la televizor când se zice ceva, eu știu tot”, spune bunica Paraschiva, care nu lasă deloc, în timpul poveștilor, acele din mână.
Cum decurge o zi
O zi din viața bunicii începe la 5 dimineața. „Nu mai pot să stau, mă ridic!”, spune femeia, Își face rugăciunile, mănâncă și la ora 6, cel târziu, începe lucrul.
Nu lasă acele din mâini decât pentru scurte pauze de masă, până seara.
„Asta-i viața la țară! Două pe față, două pe dos! Numa’ cărămidă n-am făcut, în rest știu să le fac pe toate!”, conchide bunicuța.
Șosetele Paraschivei Iuga pot fi comandate prin pagina nou înființată, pe Facebook – Fabrica de Șosete din Tilișca, administrată de copiii celei care a dat naștere acestei „societăți”.
Alte recomandări:
Șoaită Maria, Tilișca- 0752210760, în Piața Transilvania
Banciu Paraschiva, Tilișca – 0749668720, în Piața Transilvania