-2.1 C
Sibiu
luni, aprilie 7, 2025

Meseria, brățară de aur. Cum a ajuns o fostă calfă călătoare să se stabilească într-un atelier de fierărie tradițională din Hosman

Cele mai citite

Unele meserii, cu care străbunii noștri au izbăvit în viață, sunt, din păcate, uitate. Puțini sunt astăzi oamenii care continuă „Meseria, brățară de aur”. Unii dintre ei sunt, de fapt, calfele călătoare, acei meșteri care își părăsesc familiile uneori ani întregi pentru a purta uniforma specifică Evului Mediu și „bat” lumea-n lung și lat pentru a-și prezenta priceperile și a duce mai departe meseriile tradiționale. La doar jumătate de oră distanță de Sibiu, mai exact în Hosman, de mai bine de jumătate de an găsim unul dintre oamenii care nu au lăsat obstacolele să îi împiedice.

Pe Thomas Fink, tânărul născut în sudul Germaniei și care a descoperit în județul nostru o a doua casă l-am cunoscut în atelierul său de fierărie tradițională, din Hosman. L-am întrerupt, cumva, din treburile uzuale, pentru a ne povesti despre această artă și drumul lui din Germania până în Hosman. Alături în „descusutul” poveștii ne-a fost cunoscutul actor Florin Coșuleț, de la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, care, curios fiind, și-a realizat cu brio „funcția” de gazdă în cadrul campaniei „Produs în Sibiu”.

Mâinile bătătorite ale meșterului, urmele de fier ars din atelier și zecile de obiecte gata să prindă viață au stat martore interviului nostru.

Născut în Germania, pasionat de călătorii și stabilit la Sibiu

Thomas Fink este un tânăr plin de viață, născut în sudul Germaniei acum puțin peste trei decenii. De aproape șapte luni, și-a găsit liniștea și o nouă casă în Hosman, unde meșterește și „bate fierul cât e cald” – dacă e să luăm expresia în sensul propriu – de dimineață până seară. Pentru el, a fi fierar nu este doar o meserie. Este pasiune, dincolo de orice.

„Este o poveste lungă când vine vorba de drumul meu până aici. Eu sunt din Germania, am călătorit mult prin lume și am ajuns, de asemenea, și prin Sibiu. Când eram gata să plec spre casă, un prieten mi-a spus de locul acesta din Hosman. Mi-a spus că ar putea fi pentru mine. Și a fost! Așa că m-am mutat aici, unde am acest atelier. Îmi place aici!”, spune Thomas Fink.

Când vorbește despre fier, o face ca și cum ar vorbi despre o ființă. Este parte din viața lui. Ba mai mult, am putea spune că fierul reprezintă deja jumătate din viața sa. „Îmi place mult ceea ce fac, desigur. De aceea am continuat să o fac! Am început să lucrez cu fierul de la vârsta de 15 ani. Un prieten de-al tatălui meu m-a învățat. Am apreciat ce face, mi-a arătat ce poți face și apoi am încercat să combin diferite tehnici”, povestește Thomas.

Thomas a fost, în ultima vreme, autodidact. A încercat să experimenteze tot felul de tehnici, iar pe toate le-a descoperit cu instrumentele create de el. „Toate ustensilele pe care le folosesc sunt create de mine”, ne deslușește Thomas.

Actorul Florin Coșuleț: “E o meserie destul de dură”

A fi fierar înseamnă putere, înseamnă forță și ambiție.

„E o meserie destul de dură să te lupți cu fiarele. Când am intrat aici, am simțit o lume interesantă, cu tot felul de obiecte, mai vechi, mai noi. E o lume ce presupune, cumva, să stai cu fiarele, să le dai viață, astfel încât să încânte ochiul… Simt, văd imaginație în fiecare obiect creat de tine. E trainic, e fain. cred că are mare legătură cu interiorul”, i-a spus actorul Florin Coșuleț, referindu-se, apoi, la cât de liber se simte atunci când face ce îi place.

„În general e vorba de libertate, mai mult sau mai puțin în ceea ce vrei să faci”, a spus Thomas, mărturisind că cel mai bine se simte când vede că oamenii sunt mulțumiți de creațiile lui.

Cei care vor să îi vadă munca sau să aibă obiecte create de meșterul fierar stabilit în Hosman pot accesa paginile de socializare ale lui Thomas Fink – Instagram și Facebook – transylvania_blacksmithing.

Publicitate
Ultimele știri

În Sibiu, certificatele de stare civilă se eliberează de acum, la cerere, și în format electronic

Începând cu 31 martie 2025, toate unitățile administrativ-teritoriale ale Direcției Generale pentru Evidența Populației de pe raza județului Sibiu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect