Știați că albinele sunt ființele de a căror supravieţuire depindem cu toţii?
Pentru a produce 500 de grame de miere, 768 de albine lucrează o viață întreagă, vizitând peste 2 milioane de flori de-a lungul a peste 88.000 de km. O singură albină produce de-a lungul vieții doar o jumătate de lingură de miere. Este estimat că o treime din mâncarea pe care o consumăm zilnic se bazează pe polenizarea realizată de albine, iar 90% din plantele din jurul nostru trăiesc doar datorită acestei acțiuni. Mierea are proprietăți antiseptice și antibacteriane utilizate în medicina modernă pentru a combate diferite infecții, ceea ce o transformă într-un super-aliment. Ea este și singurul aliment care include toate substanțele necesare pentru a susține viața, fiind compusă din 80% zaharuri, fructoză și glucoză și 20% apă. Acest lucru o face să se numere printre cele mai dulci alimente existente pe piață. Noi o utilizăm de obicei pentru a îndulci cafeaua sau ceaiul, o mâncăm împreună cu clătite sau cu wafe, și o servim la micul dejun pe pâine cu unt sau pâine cu unt de arahide. Și ce poate face o dimineață de sâmbătă mai frumoasă decât un desert la micul dejun, cu multă miere?
20 mai este Ziua Internaţională a Albinelor, iar noi, am ales să celebrăm această zi împreună cu Iulia Bălan, producător local de miere, apicultor din tată-n fiu. Din nefericire, albinele sunt specii în pericol, care pot supraviețui numai cu ajutorul nostru (iar noi numai cu ajutorul lor, ce interesant!). Pentru a lua parte la acest cerc al creației, cel mai la îndemână lucru este să alegem să cumpărăm miere ecologică şi produse pe bază de miere, de la producători locali, care încurajează practici sustenabile, care nu folosesc pesticide, fungicide şi ierbicide. Un astfel de exemplu este Iulia, pe care am vizitat-o în Piața Cibin.
Am descoperit la standul ei, un întreg univers al mierii – cinci sortimente diferite, dintre care patru ecologice și unul convențional, și anume mierea poliflora de fâneață, mierea de rapiță, mierea de salcâm, mierea de pădure care conține și un procentaj de mană de brad și mierea de tei. Ne-a prezentat apoi și alte combinații pe care le-a pregătit pentru clienți, și anume mierea cu ghimbir, cea cu nuci, un complex pentru regenarea ficatului, fagure, și polenul crud, un lux al nostru, sau tinctura de propolis care este foarte importantă pentru că reprezintă cel mai puternic antibiotic în stare naturală.
De la albină la boran
„Pentru un borcan de miere de exemplu trebuie să lucreze sute de albine, câteva zile. Se începe din iarnă, până în pastoral când se merge la flori. Albinele nu dorm, albinele au nevoie de asistența apicultorului care trebuie să fie mereu acolo. Nu poți face apicultură doar de hobby”, explică Iulia cu privire la procedura de realizare a mierii. „O zi din viața unui apicultor este foarte diferită în funcție de sezon. Dacă vorbim despre vară, de exemplu acum ar trebui să fim în sezonul mierii de salcâm, sortimentul cel mai căutat în România, ziua începe la ora 6 cel mai târziu. Atunci trebuie să mergi în stupină să îți dai seama printr-un ocol ce este de făcut în ziua respectivă: trebuie să înlocuiești faguri, trebuie să scoți faguri, sau trebuie să faci anumite lucrări de întreținere ale familiilor noi pe care vrei să le faci. După culesul de salcâm poți să faci un roi de exemplu, adică să-ți faci o rezervă de familii de albine în cazul în care se întâmplă ceva cu celelalte de-a lungul anului. Ai foarte multe de făcut de-a lungul zilei, care se încheie poate la ora 9 seara cel devreme, în zilele când nu ai de pregătit ceea ce vei face în următoarea zi. Asta e în timpul sezonului unui cules. Iarna e mai ușor un pic, ai mai puține lucruri de făcut. Cel mai bine și cea mai importantă pentru noi este ziua de extracție. Aceea e cea mai frumoasă, pentru că atunci când curge mierea ești cel mai mulțumit de munca pe care ai depus-o de-a lungul anului”, povestește Iulia, cu un zâmbet recunoscător.
Pentru cei mai mulți cumpărători sortimentele mierii se disting în funcție de culoare, iar apoi în funcție de gust. „Pentru cei care nu cunosc detaliile le pot explica eu în ce perioadă se extrage mierea dintr-o anumită floră și cum facem acest lucru. De obicei după ce se termină culesul, extragem mierea și apoi începem alt cules”, explică ea.
Sănătate la borcan
„Cel mai mare beneficiu al consumului de miere naturală este că ajută organismul. În primul rând ajută ficatul, care este un motor care ajută toate organele din jurul lui. Vitaminele și mineralele care există în miere nu există în alte produse într-o cantitate așa de mare la un loc”, explică Iulia. Ea ne sfătuiește să mâncăm mierea fără restricții.
Producătorul local și piața prezentului
Referitor la vremurile contemporane Iulia a identificat plusuri și minusuri. Plusurile au constat în faptul că albina ajută, prin veninul de albine, prin propolisul pe care îl produce, consumul produselor apicole menținându-ne sănătoși, însă pe de altă partă dezavantajul l-a reprezentat faptul că familia a fost despărțită ca urmare a restricților de circulație. „Eu am stat acasă cu copilul, iar soțul a fost plecat cu albinele în pastoral. Nu am mai putut merge la piețe și în târguri, însă ne-am adaptat și am optat pentru comenzi online. Vânzările au scăzut, dar pe de altă parte am avut și clienți care au ales să comande produsele noastre online. De murit de foame nu se moare, însă este complicat până promovăm produsele. Această meserie este foarte frumoasă, dar este și foarte grea”, spune Iulia.
Apicultura ecologică înseamnă pentru producători și pierderi, dar și câștiguri. Pierderile se referă la pierderile albinelor în timp, pentru că tratamentele și locațiile de pastoral trebuie controlate pentru a se asigura că nu se intervine chimic. „Noi nu mai facem tratamente și nu mai dăm hrană artificală albinelor, și atunci fiind ecologică, albinele nu mai fac față atât de bine precum cele din apicultura convențională. Pe partea pozitivă, mierea noastră nu are reziduri, nu are substanțe chimice în ea, care să dăuneze organismului uman al celui care o consumă, iar acest lucru este un mare avantaj”, explică ea. „Faptul că locuim în Sibiu, într-o zonă atât de minunată este un beneficiu foarte mare pentru noi toți. Aici ne bucurăm de zona protejată prin programul european Natura 2000, zonă în care nu se intervine chimic sau cu pesticide și care este un pic mai diferită. Lumea spune de obicei că nu mai știm ce mâncăm în ziua de astăzi, însă noi care mergem în locurile acestea ferite, în pădure unde sunt doar câteva oi și ursul, știm că acolo găsim factori naturali feriți de intervenția omului și de poluare”, mai adaugă aceasta.
Pe Iulia o găsiți de luni până joi în Piața Cibin, vineri în Piața Huet la Vinerea Verde, duminică la Târgul Obor, și în cazul în care nu puteți ajunge în aceste locații găsiți produsele ei pe strada 9 Mai, la Food Hub.
De unde mai putem cumpăra miere?
- Achim Ilie Daniel Sibiu
- Blaga Elena Mediaș
- Birloncea Bogdan Mediaș
- Ciornea Maria Sibiu
- Guță Viorel Vurpăr
- Miholcea Pavel Cisnădie
- Nicoară Ioan Micăsasa
- Perea Elisabeta Sibiu
- Talpoș Vasile Cisnădie
- Tatu Augustin Alțâna
- Tudose Stela Șelimbăr
Articol de Monika Tompos