15.2 C
Sibiu
marți, mai 20, 2025

Mobilierul Mozea, alegerea atemporală pentru reședințe contemporane. Produs în Sibiu

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Într-un loc scăldat în soarele toamnei, cu o superbă vedere către cetatea Cisnădioarei, iau naștere produsele Mozea. Cei trei tineri fondatori și-au propus să creeze piese de mobilier în serie limitată, cu un design modern și în același timp, atemporal.

Mica fabrică de mobilier, Mozea, a funcționat inițial în Cisnădie, iar de doi ani este la Cisnădioara. A fost înființată de Andrei și Mihaela Șimon, alături de prietenul lor, Adriel Drăgan. Cu toții sunt pasionați de design.

banner
banner
banner
Piese de mobilier, la un târg de specialitate din București. Foto Mozea

Pentru că numele brandului te duce cu gândul la ”muzeu”, i-am întrebat cum le-a venit ideea. ”Căutam, pur și simplu, un nume care să nu mai fi fost folosit, să nu poată fi asociat cu altceva. Un cuvânt original, să sune bine, să fie de impact. Am gândit cu toții mult la asta. Poate aduce puțin cu cuvântul muzeu. Ceea ce încercăm să facem noi este mai mult spre artă, decât spre mobilier.”, ne spune Andrei.

Cei trei vor ca piesele de mobilier Mozea să fie date mai departe, unei alte generații

Mihaela este designer de interior, fiind și cea care imaginează piesele Mozea. Chiar dacă la momentul vizitei noastre era în Italia, a detaliat pentru noi o parte din procesul de creație. ”Îmbinăm în produsele noastre diverse tipuri de materiale naturale, un loc central ocupându-l lemnul.

Mihaela Șimon

Cred că un obiect e reușit atunci când are o viață lungă, când merită să fie restaurat. În această privință, materialele precum lemnul, piatra, metalul și pielea au capacitatea de a îmbătrâni frumos. Provocarea rămâne în dreptul designului. Îmi doresc ca acesta să fie relevant în timp, memorabil și cu personalitate, prin studiul atent al formelor ce îl compun. Caut un echilibru între reperele geometrice clare, care să ofere consistență obiectului și formele biomorfe, expresive, care să transmită mai departe caracterul lemnului.”

Piesele de mobilier Mozea sunt atât estetice cât și ergonomice, concepute să reziste trecerii timpului. ”Suntem un brand care asta promovează, atemporalul. Să fie și de calitate. Să poți să dai mai departe mobila creată de noi, unei alte generații.”, ne spune Andrei.

Cetatea Cisnădioarei, frumoasă în orice anotimp. Foto Mozea

Tatăl lui Andrei Șimon a ajuns în Sibiu de lângă Dej, în perioada stagiului militar, a rămas în zona noastră. Inițial în Sibiu, apoi s-a mutat în Cisnădie. Adriel Drăgan, este din Cisnădie, a plecat la 11 ani în Spania, a locuit acolo treisprezece ani, apoi a revenit în România. În Spania a studiat programare și modelare 3D. Andrei a învățat să facă site-uri web, avea și ceva cunoștințe de grafică.

Au ajuns să facă mobiler pentru că le plăcea mult design-ul

Cei doi s-au cunoscut când aveau șaptesprezece-optsprezece ani. Aveau tot timpul ideea de a face ceva pe cont propriu, nu se vedeau angajații cuiva. Au avut patru start-up-uri, în domeniul IT, au făcut și o aplicație web, nu au avut succesul așteptat. Au ajuns să facă mobilier pentru că le plăcea mult design-ul, piesele mai deosebite.

Adriel Drăgan și Andrei Șimon.

Andrei Șimon își aduce aminte: ”Ne plăcea amândurora design-ul, mobilierul. Soția mea, care este de fapt designer-ul Mozea, se ocupa de câțiva ani cu design-ul interior. Se lovea de multe ori de problema găsirii unor piese potrivite. Ea le imagina și încerca să găsească apoi atelierul potrivit să le realizeze fizic. A întâmpinat dificultăți. Ori nu era calitatea bună, ori nu erau dispuși să realizeze obiecte cu un design mai îndrăzneț.”

Pentru că le plăceau provocările și aflând de disponibilitatea unor fonduri pentru start-up-uri, s-au decis să încerce să le realizeze ei. Au accesat fondurile în 2019, până au venit echipamentele comandate, au stat să învățe din tutorialele online cum să le folosească.

Nu s-au speriat să învețe totul, de la zero

”Îndemânare aveam dar, a fost mult de învățat. A durat vreo trei, patru luni până au venit utilajele, apoi am învățat făcând zeci de teste. Nu am făcut cursuri specializate. Încercam să aplicăm ce învățam din video-urile de pe internet, pe echipamentele noastre. Vedeam ce merge și ce nu. Am învățat tot, și CNC, și strung, de la zero.

În atelier, alături de unul dintre angajați, tâmplar cu vechime

Nu ne-au speriat lamele mari sau zgomotul utilajelor. Neavând experiență anterioară nu am avut nici limitări în a încerca să facem lucrurile diferit. Tehnologia a avansat mult oricum, îți permite să lucrezi și altfel. Avem un angajat, tâmplar de meserie, ne învăța unele lucruri el pe noi, altele noi pe el,” ne spune Adriel Drăgan.

Mihaela concepe piesele, le desenează, face schițele tridimensionale, face randări cu ele. Adriel este mult implicat în partea tehnică, Andrei se axează mai mult pe comunicare, cum se prezintă brandul. Ideile desenate de către Mihaela le discută toți trei, din punct de vedere tehnic. Modul cum se îmbină efectiv anumite piese, elementele de rezistență, echipamentele ce se vor folosi pentru realizarea fizică. Fac șabloane, schițe pentru aparate, primul prototip.

Folosesc lemn masiv, de esență tare: stejar, frasin și nuc american. Dacă există cerințe, pot lucra și cu alte esențe, gen tek sau iroko. Lemnul îl achiziționează din România, din județul Brașov, loc unde găsesc calitatea dorită. Piesele lor au linii fluide, organice. În fotografiile de prezentare revin mereu, ca obiecte decorative, statuetele de la Hamangia, ”Gânditorul și femeia lui”. Le plac pentru că, în statueta Gânditorului vedem prima piesă de mobilier din arta primitivă de la noi, scăunelul decorat geometric pe care stă așezat bărbatul. Au și tablouri inspirate de statuetele neolitice, destructurate în volume realizate dintr-un fetru special.

Prima piesă de mobilier a fost un amvon modern pentru o biserică

La Mozea găsiți mese, birouri, biblioteci, scaune, măsuțe de cafea și paturi, dar și tablouri tridimensionale. Toate realizate cu o atenție meticuloasă la detalii, având forme și personalități distincte. Lucrează mobilierul pe comandă, pornind de la formele imaginate de ei, disponibile online. În funcție de piesă, se mai pot modifica dimensiunile, se pot alege anumite culori, tipuri de piatră sau lemn, modul de finisaj al metalului. Totul, de la lemn la produsul final, este de cea mai bună calitate, produsele lor fiind din gama de lux.

Prima piesă a fost un amvon modern pentru o biserică, realizată în 2020, în primul an de pandemie. De atunci, au atât clienți internaționali, cât și din România. Recent, au trimis o masă de 3,30 metri, unui client din California. Cea mai lungă masă realizată de ei avea trei metri și jumătate, o masă cu un design asimetric, cu un picior unic. Baza de susținere poate fi ascunsă sub mochetă sau încastrată în podea. Un client din Șelimbăr a decis să o fixeze în șapa de beton. Pentru podcast-ul lui Mihai Morar, Fain și Simplu, vor face o masă de genul acesta, asimetric. Au comandat-o niște designeri, care au cumpărat anterior produse de la ei. Obiectele Mozea au ajuns și în casele unor politicieni, influenceri, cântăreți din țara noastră.

Fluiditatea liniilor, un element tipic pentru mobilierul Mozea

Prima dată au fost la un târg de profil în 2022, în București, atunci au lansat practic brand-ul Mozea. La acest târg l-au cunoscut pe directorul Asociației Producătorilor de Mobilă din România, au devenit membri. Datorită asociației au putut participa la târguri din afara țării. ”Am mers în 2023 la Milano, New York, Paris. Am mers și la Londra, acolo din fonduri proprii. A fost un an foarte plin, cu confecționarea prototipurilor, a pieselor pentru târguri.”, ne spune Andrei.

Atuul nostru cred că este design-ul!”, crede Andrei Șimon

Mulți clienți străini vin de la târgurile internaționale. Au comenzi din New York, America de Sud. Pentru că i-am întrebat, Andrei ne dă mai multe detalii despre clienții pe care îi au acum. ”Clienții noștrii sunt în general persoane adulte, realizate, undeva între 40 – 60 de ani. Au case frumoase, apelează la designeri de interior. Lucrăm în prezent mai mult pentru zona rezidențială dar, preconizăm să ne extindem și în sectorul Horeca. Din Sibiu, avem clienți dintre cei cu care lucrează soția, ea le amenajează locuințele, recomandă și produsele noastre.

Ca să ajungi să ai un brand exclusiv, asta trebuie să faci, multă lume să viseze, puțină lume să își permită. Acesta este un brand cu adevărat de lux. Nu doar că este premium ca și calitate, ca și design, trebuie să fie și exclusivist. Atuul nostru cred că este design-ul.”

Găsiți produsele Mozea pe site-ul firmei, mozea.io sau pe profilul de instagram, mozea_official. Din mai, sunt listați pe o platformă online, Archiproducts. Acolo sunt în jur de 3000 de branduri, foarte multe din Italia. Este locul în care mulți arhitecți și designeri caută piese pentru spațiile imaginate de către ei. Lucrează și la un catalog digital al produselor.

Vă recomandăm obiectele de mobilier realizate și de către alți producători locali: MaxMob Sibiu, Lemnor, Stolz&Bauer, Novac – Atelier de tâmplărie.

Parteneri implicați în comunitate, susținători ai campaniei Produs în Sibiu: RomgazThimmIFMHendricksonRegnologyGLSEuchnerTeatrul Radu StancaSuper MamaCineGoldOduCrucea Roșie SibiuFritzmeierwenglorWienerbergerFeleaculRetrasibAmzaAstra Film CinemaBoromir, Prima Shopping City, Kromberg & SchubertBilstein, TV Sibiu, SOMASimpa2D SolutionsTeatrul GongSomarestMuzeul Național BrukenthalTursibMuzeul AstraCity FMPiața VolantăApă Canal SibiuAeroportul Internațional Sibiu.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate
Ultimele știri

FOTO: Se împlinesc 90 de ani de la înființarea Carbosin Copșa Mică. Zeci de angajați s-au reîntâlnit marți

Au fost momente pline de emoție și bucurie, marți dimineața, pentru foștii angajați ai întreprinderii Carbosin din Copșa Mică.Câteva...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect