2.4 C
Sibiu
duminică, aprilie 6, 2025

Pâine cu suflet, la Șura Mare: “Zicea unchiul meu: dacă te înveți, nu o să mori de foame!”

Cele mai citite

“Trebuie să pui suflet! Pentru o pită de casă de la producător până la cumpărător trebuie multă răbare!”. Acesta este secretul, în general, al produselor tradiționale, după rețete străvechi. De la acest motto nu se abat nici cei din familia Beleiu, din Șura Mare. Acum aproape un deceniu, au decis să dea naștere unei mici afaceri de familie, pornită cu greu, dar cu multă pasiune. Ioan Beleiu, capul familiei, se face “vinovat” de debutul afacerii, acesta îndrăgostindu-se de pita tradițională încă de la 16 ani, când i-a fost ucenic unchiului său.

Pe Ioan, soția lui, Elena, și fiul Mihai i-am cunoscut într-o dimineață în care, ca de obicei, se aflau la locul de muncă, adică în brutăria lor de pe strada Ocnei nr. 4 din Șura Mare. Cu zâmbetul pe buze și dornici să ne deslușească povestea, ne-au invitat alături de ei, pentru a ne dezvălui tainele proiectului lor cu suflet.

Totul a început aproape patru decenii, când Ioan Beleiu i-a fost ucenic unchiului său ce făcea pâine.

“Am avut un unchi care lua elevi de la Școala de Cooperație din Sibiu și îi învăța până ajungeau meseriași. Am mers la Șelimbăr la unchiu, am fost ucenic. După un an și jumătate. am venit aici la noi la brutărie în Șura Mare, unde făceam pita pentru toată comuna. Eram patru persoane – doi sași și doi români. Era pe cartelă, făceam pită pentru toată Șura Mare și toată Hamba. Am lucrat până la Revoluție. La Revoluție am plecat în armată, iar când am venit s-au desființat CAP-urile, nu mai era brutăria în Șura Mare. Apoi am lucrat tot la brutării mici. Pe urmă mi-am schimbat domeniul, lucram tot de noapte… Am fost într-o fabrică din Sibiu, am ajuns în șomaj și m-am întors la gândul meu de demult, să îmi fac un cuptor să încep să fac pâine. Băieții între timp lucrau în Germania. Voiam să plec și eu cu nevasta, dar cei doi băieți ai mei m-au încurajat să îmi fac cuptorul aici. Și am început… Am avut mare noroc cu Piața Volantă Transilvania, acolo mi-am făcut clienți care și acum, după zece ani, mă caută”, spune Ioan Beleiu.

Afacerea familiei Beleiu a început în august 2012. De atunci, a bucurat mesele a mii de sibieni și numai.

“Prima dată am fost singur, după care s-a alăturat și nevasta. Ulterior, și Mihai, care a învățat. El a venit din Germania și a învățat, astfel că acum ori de sunt eu, ori de este el, e același lucru. A învățat tot”, spune Ioan Beleiu.

Acesta mai mărturisește că, deși sunt mulți producători de pâine, nu toți respectă procesul tradițional.

“Ingredientul secret e că trebuie să pui suflet! Pe urmă, respectăm rețeta veche, e cea de acum 37 de ani de când am început eu să fac pâine. Zicea unchiul meu: dacă te înveți, nu o să mori de foame! La 16 ani, să te pună să frămânți pâine, nu e ușor, dar am învățat!”, mai spune Ioan Beleiu.

Fiecare cu responsabilitățile

Fiecare din cei trei membri ai familiei Beleiu are sarcini bine stabilite. Astfel, Ioan și Mihai se ocupă de procesul de facere a pâinii, iar Elena se ocupă de vânzarea ei. În câteva cuvinte, am putea spune că ei cară sacii cu făină, ei pun pâinile în plasele oamenilor. “E important să fim noi în fața clienților, că menținem altfel relațiile”’, mai spune Ioan.

“Secretul e să îți placă și să fii dedicat! Nu te gândești să faci repede, ca să scapi! Pentru o pită de casă, de la producător până la cumpărător trebuie multă răbdare. Adică producătorul să aibă răbdare să o lase la dospit, la copt cât trebuie și pe urmă cumpărătorul să aibă răbdare să primească pâinea, pentru că pâinea de casă nu se poate face industrial. Când o scoatem din cuptor, trebuie și livrată și vândută. Dacă stă mai multe ore, i se întărește puțin coaja. Lumea crede că e pită veche, dar e proaspătă de câteva ore. Dacă stă mai mult de șase ore se întărește, oamenii zic că e veche, pentru că nu are amelioratori care să îi țină coaja moale. Se ține foarte mult! Dacă o păstrezi corect la o temperatură potrivită, pâinea trebuie să țină și peste o săptămână”, spune Mihai, întors din Germania în anul 2014, pentru a-i fi alături tatălui său.

“Eu am terminat Lia, sunt technician în industrie alimentară. Am lucrat patru ani în Germania, ca măcelar, dar e greu să fii departe de casă. Am decis că e mai bine aici, să rămân alături de tatăl meu!”, mai spune Mihai.

Familia Beleiu produce două sortimente de pâine: pâine albă și pâine integrală cu cartofi.

O zi din viața familiei începe, de regulă, la ora 3-3.30.

“Maiaua o avem de seara făcută, frământăm. O dată eu, o dată nevasta, pregătim cuptorul, îl ardem cu lemne, cu ce trebuie. Pe urmă, la 6, vine tot timpul Mihai, sâmbătă la ora 5 pentru Piața Transilvania. Gătăm  treaba pe la ora 20-21!”, mai spune Ioan Beleiu.

Zilnic, brutăria lor produce aproape 100 – 150 de pâini.

Clienții pot găsi pâinile familiei din Șura Mare la magazinele Kaufland de pe Șoseaua Alba Iulia și la cel de lângă Hornbach (după ora 11), precum și la Piața Volantă Transilvania, în zilele de sâmbătă. Afacerea de familie are și pagină de Facebook: Brutăria Beleiu.

Recomandări:

Brutăria Beleiu
5 paini 2 pesti
Mariohr
Simpa
Transagape
Brutăria Luija
Grewe Sibiu
Grains du Ciel
Brutăria Vitoșa Tălmaciu

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate
Ultimele știri

Bicicliștii din județul Sibiu, controlați de polițiști. Unul a avut o alcoolemie de aproape 2 la mie

În cursul zilei de sâmbătă, în intervalul orar 18.00 – 24.00, polițiștii rutieri din județul Sibiu au desfășurat o...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect