7.9 C
Sibiu
luni, mai 27, 2024

„Prăjitoria de cafea” care livrează bucurie sibienilor

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Înainte de toate, dorim să vă întrebăm: voi cum vă începeți dimineața? Se spune că ideile bune vin odată cu prima gură de cafea, ce se simte – pentru cei care iubesc această băutură neagră – ca un fel de Rai pentru papilele gustative. Da, despre cafea vom vorbi astăzi, punând accent pe cea de calitate, de origine, de specialitate. În Sibiu, există câteva astfel de locuri în care cafeaua are un miros cu totul aparte și un gust inedit, iar iubitorii ei au parte de experiențe frumoase. Când diminețile încep cu o astfel de cafea și într-un loc special, ziua se anunță una împlinită.

Publicitate

În această ediție am ales să spunem povestea unei cafenele din centrul istoric, de pe strada Pasajul Scărilor nr. 2, unde am fost însoțiți de Ciprian Ciocan,directorul executiv al Fundației Comunitare Sibiu și ambasador al campaniei “Produs în Sibiu”. Aici, Laura Crăciunescu și Bogdan Dumitrescu au deschis Flow Coffee Roasters, o cafenea unde gusturile Columbiei, Etiopiei, Kenyei, Braziliei și ale multor alte țări și-au dat întâlnire.

Publicitate

De ce la Sibiu? „Eu lucram în Brașov, într-o companie multinațională. Aveam foarte mulți prieteni în Sibiu și îmi plăcea foarte mult orașul. Mă simțeam în Sibiu ca acasă de fapt, de aceea am ales acest loc. Am deschis Arhiva de Cafea și Ceai, acum aproape nouă ani, pentru că eram pasionată de cafea. Peste tot pe unde mă plimbam voiam să beau o cafea bună. În perioada aceea erau numai branduri comerciale. Începuse, cât de cât, un trend în București. M-am gândit să fac un loc unde oamenii să vină să își ia o cantitate mică de cafea pentru acasă, de calitate, dar să o bea și într-un loc special. A fost prima cafenea care avea o astfel de cafea. Era un loc în care puteai bea o cafea fără țigară, un loc unde nu se fuma. Povestea e foarte lungă. La un moment dat, l-am cunoscut pe Bogdan și ne-am ocupat împreună de Arhivă. Am continuat cu ideea inițială, aceea de a crea un loc unde lumea să vină să bea o cafea de foarte bună calitate, să socializeze, să se împrietenească. De fapt, cafeaua este chiar un motiv de socializare. La o cafea spui povești, faci planuri. Apoi, ne doream foarte mult să avem cafea prăjită de noi și așa am ajuns la prăjitoria Flow. Bogdan a venit cu ideea și el se ocupă de prăjitorie”, povestește Laura.

De ce cafeaua de specialitate e diferită

Dacă vă întrebați de ce prețurile unei cafele din supermarket și ale unei cafele de specialitate sunt mai mici, Bogdan ne povestește că, în spatele pachetului pe care îl vedem pe raftul unei prăjitorii stau calitatea, orele întregi de muncă și atenție din partea specialiștilor.

„În primul rând, ce trebuie să știm despre cafeaua de specialitate este că o astfel de cafea vine de pe ferme mici, unde accentul este pus pe cum e crescută cafeaua respectivă, cum e recoltată și cum e procesată. Este o cafea care scoate foarte mult în evidență microclimatul în care crește. Fermele fiind de mici dimensiuni, au un anumit tip de sol, au alte recolte care cresc în jur – poate condimente -, plus alți factori ce țin de atmosferă… Toate acestea dau gustul cafelei. Apoi, procesul e supervizat de mai multe asociații internaționale și acest lucru, practic, certifică și o anumită calitate. Când cumperi o cafea din supermarket nu știi niciodată data de prăjire, originea, ferma. Cafeaua poate să stea pe raft chiar și trei ani. Primul pas la cafeaua de specialitate este să pui data de prăjire pe pungă”, explică Bogdan.

La cafeneaua de pe strada Pasajul Scărilor nr. 2 din Sibiu putem savura diferite gusturi ale cafelei. Potrivit lui Bogdan, unele dintre cele mai spectaculoase cafele vin din Africa, ele remarcându-se prin arome mai intense și foarte fructate.

Apoi, de exemplu, cei care vor să descopere Columbia pot avea în ceașca de cafea note de caramel, vanilie și mere roșii, cei care vor să își „înceapă” dimineața în Etiopia vor gusta arome de piersici, struguri și iasomie, iar cei care vor dori să se „aventureze” într-o escapadă în Kenya pot descoperi un amestec de merișoare, roșii uscate și portocale roșii.

2020 – “La început a fost un șoc!

2020 a fost un adevărat șoc și, ulterior, o provocare pentru industria HoReCa. Unele dintre cele mai afectate de pandemie au fost și cafenelele. În primăvara anului trecut, oamenii au început să se izoleze în case, să nu se mai întâlnească în oraș cu prietenii și să își bea cafeaua din propriul fotoliu.

Cât de greu a fost, de fapt, pentru cafenelele sibiene?

„La început un șoc, da. Toate cafenelele s-au înschis brusc. Și vânzările noastre au scăzut brusc. Nu era nimeni pe stradă, nimeni nu mai socializa, toată lumea lucra de acasă. Am început să vindem cafea online. Ne mobilizam câteva ore pe zi, cineva se ocupa de pachețele. Am livrat bucurie. Nu ne-am oprit. Am avut și perioade mai grele, dar ne-am adaptat. Cel mai rău a fost lipsa de predictibilitate, pentru că practic nu știai cât și cum trebuie să reziști. Practic, îți făceai planurile de pe o zi pe alta și te adaptai în funcție de ce restricții erau. Acum să ne bucurăm că restricțiile s-au ridicat și, încet-încet, să revenim la normalitate!”, spune Laura.

Sibienii și turiștii care au drum prin centrul istoric pot face un popas unde pot savura sau cumpăra o cafea de specialitate (de) la Flow Coffee Roasters. Cei care vor să cumpere cafea proaspăt prăjită o pot face și de pe site-ul oficial www.shop.flowstery.ro, iar informații suplimentare pot fi obținute apelând 0727 002 133.

Alte recomandări

Arhiva de Cafea și Ceai

El-Cafetal Coffee Shop

Nod

Stravagante Caffe

Hug the Mug

Lacafei Specialty Coffee

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Echipa U13 a Clubului Champions Sibiu încheie pe locul 4 la Turneul Final Național

Echipa U13 a Clubului Champions Sibiu a încheiat turneul final național de volei pe locul patru, după un meci...

Știri pe același subiect