0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

ALBOTA – de la păstrăvărie la producător. Peste 150 de produse de casă

Cele mai citite

Unele idei cresc peste așteptări. Se transformă și evoluează în ceva mult mai complex decât și-ar fi putut imagina oricine la început. Unele idei ajung să dăinuie zeci de ani, influențând viața a mii și mii de oameni.

Albota a început acum 20 de ani ca o mică păstrăvărie la poalele Făgărașilor. De atunci, an de an și cărămidă cu cărămidă, a crescut într-un producător de referință la nivel local, respectat în toată țara. Prin Băcănia Albota, din apă, pământ și mâini sibiene se produc alimente ca odinioară în mijlocul a ceea ce probabil este cel mai complex farm-to-table din România.

Atuul Albota constă în faptul că deține întreg lanțul alimentar, de la terenuri agricole și animale, la atelierele de producție și punctele de desfacere, totul fiind sub aceeași marcă. Doar așa pot respecta ce și-au propus: să ofere sibienilor produse proaspete, artizanale, făcute zilnic, în loturi mici. Se folosesc rețete simple, foarte apropiate de cele din gospodării și producția se schimbă cu sezonul pentru a valorifica ingredientele în punctul lor de vârf, când sunt cel mai bogate în nutrienți.

Călătoria oricărui produs Albota începe la aproximativ 50 de km de Sibiu, pe pășunile și-n fermele din Cârțișoara, Arpașu de Jos și Nou Român, casa a 8 specii de păsări și animale – vită Angus, vaci și bivolițe, porci Mangalița, capre, oi, rațe și găini.

De cele peste 5.000 de capete se îngrijesc în permanență 2 doctori veterinari și familiile de îngrijitori. În aproprierea fermelor sunt și cele peste 1.000 de hectare de terenuri agricole aparținând de Albota, care alimentează fermele cu hrană pentru animale și atelierele de producție și bucătăriile restaurantelor Albota cu legume, zmeură, afine și mure.

40 de lacuri, 100 tone de păstrăv pe an

Nu uităm nici de cele 40 de lacuri și bazine din cadrul Păstrăvăriei Albota care dau sibienilor anual aproape 100 de tone de păstrăv, crap, somn și sturion de agrement. În pas cu natura, icrele sunt colectate doar de două ori pe an, în toamnă și-n primăvară iar comenzile de pește sunt onorate de la o zi la alta pentru a ține procesarea la minim.

Cinci mezelari lucrează în atelierul de mezeluri unde prepară alimente din șase tipuri de carne – bivol, vită Angus, porc, oaie, rață și găină. Folosesc rețete și metode tradiționale precum maturarea în camera de zvântare de desupra râului care trece pe proprietatea Păstrăvăriei Albota sau afumarea cu rumeguș de fag, în aer liber.

Brutăria Albota coace mii de pâini pe vatră în fiecare lună și din atelierul de brânzeturi ies produse din lapte de bivoliță, oaie, capră și vacă.

Ca-n fiecare gospodărie, sunt și activități de sezon. Toamna se fac provizii pentru tot anul cu ajutorul unei echipe de zece sătence care transformă fructele și legumele de sezon în zacuscă, gemuri, dulcețuri, murături și conserve de verdeață pentru gătit. Din primăvară până târziu în toamnă, vedeta Albota este înghețata din lapte de bivoliță, produs probabil unic în România.

Cumpără de la magazinul online Băcănia Albota

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect