Mulți dintre pacienți consideră că ceara din urechi este principalul “dușman” al auzului, cu care trebuie să lupte. Acest intrus le impune să acționeze zilnic și riguros, aplicând diverse metode pentru a înlătura cerumenul. Cu toate acestea, orice medic otorinolaringolog vă va spune că această concepție este profund greșită.
De fapt, ceara din conductul urechii externe reprezintă un mecanism de apărare al corpului nostru, care stă în calea prafului și a altor particule mici, și astfel protejează timpanul. În același timp, excesul de cerumen poate duce la formarea dopurilor de ceară.
În primul rând, dopul de ceară blochează canalul urechii, determinând afectarea auzului, iar dacă atinge timpanul, provoacă foșnete neplăcute prin mișcarea sa. De asemenea, dopul de ceară se poate dilata și acoperi mecanic canalul urechii, sau chiar să determine o leziune a canalului, astfel provocând durere și disconfort.
Atenție!
În niciun caz nu trebuie să folosiți betişoare cu vată pentru igiena urechii. Bețișoarele pentru urechi nu pot elimina ceara din canalul urechii, dimpotrivă, ceara acumulată este împinsă mai adânc.
Cea mai bună și simplă soluție pentru igiena urechii este spălarea conductului cu apă călduță și folosirea unui colț de prosop pentru eliminarea surplusului de ceară.
Cel mai adesea, blocajele de conduct auricular apar la persoanele care vizitează în mod regulat piscina sau cei care lucrează în condiții de praf, precum și cei care folosesc dopuri de urechi sau căști. În plus, există oameni care pur și simplu secretă mai mult cerumen.
Dacă simțiți disconfort la nivelul urechii, nu încercați să scoateți de sine stătător cerumenul, riscul leziunilor fiind unul foarte ridicat, iar rezultatul nu va fi unul dorit. În consecință, dopul de ceară trebuie diagnosticat și îndepărtat de un medic ORL.
Dr. Ermacov Liliana,
Medic Specialist ORL
www.misanmed.ro
str. Hipodromului nr. 3B; Tel: 0269-245-516; 0369-801-555; 0748-200-207; program: Luni – Vineri: 7:00-20:00; Sâmbătă: 8:00-13:00