3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Spitalizare de zi

Cele mai citite

Sindromul metabolic este una dintre cele mai serioase afecţiuni cu care se confruntă astăzi pacienţii din ţările dezvoltate şi reprezintă o dereglare a întergului metabolism, definită prin obezitate, dislipidemie, hipertensiune arterială şi toleranţă scăzută la glucoză.

Pericolul este dat de faptul că, deşi nu se manifestă fizic, creşte simţitor riscul pacientului pentru diabet zaharat şi boli cardiovasculare. Primele simptome pot fi obezitatea şi hipertensiunea arterială. Pentru un diagnostic corect, pacienţii trebuie să facă doar câteva analize de sânge, precum: glicemie, trigliceride, colesterol total, HDL şi LDL colesterol.

Criteriile de diagnostic pentru sindromul metabolic sunt:

  • HDL-colesterol <40 mg/dl la bărbaţi sau <50 mg/dl la femei
  • Trigliceride ≥150 mg/dl
  • Glicemia a jeun ≥110 mg/dl
  • Tensiunea arterială ≥130/85 mmHg
  • Circumferinţa taliei >102 cm la bărbaţi sau >88 cm la femei
    Cel puţin trei din cinci criterii sunt suficiente pentru diagnosticul pozitiv. Ca factori de risc în a dezvolta acest sindrom metabolic, trebuie amintiţi vârsta (riscul creşte cu vârsta), obezitatea, în special cea de tip central, cu creşterea circumferinţei abdominale, prezenţa diabetului zaharat tip 2 în familie, boli precum hipertensiunea arterială sau hipercolesterolemia în istoricul personal, sindromul de ovar polichistic la femei pare a fi asociat cu sindromul metabolic şi steatoza hepatică nonalcoolică, de asemenea, atrage atenţia specialiştilor în ultima vreme, existând chiar câteva studii ce argumentează introducerea sa pe lista criteriilor de definire a sindromului metabolic. Dieta şi exerciţiul fizic sunt cruciale în tratamentul şi prevenţia sindromului metabolic.
    Adoptarea unei diete uşor hipocalorice bazate în principal pe evitarea grăsimilor saturate, a carbohidraţilor în exces şi cu accent pe consumul de legume, fructe, carne slabă şi cereale integrale ca sursă de fibre, alături de exerciţiul fizic sunt foarte importante şi duc la îmbunătăţirea speranţei de viaţă şi la creşterea calităţii vieţii.
    În cazul în care schimbările stilului de viaţă nu au avut rezultate, există opţiunea tratamentului medicamentos pentru reducerea fiecărui factor de risc în parte. Astfel, se poate prescrie tratament cu fibrati şi/sau statine pentru dislipidemie, medicaţie antihipertensivă la cei cu hipertensiune şi medicaţie antidiabetică la cei cu diabet zaharat.
    Important de reţinut este că sindromul metabolic poate fi diagnosticat precoce şi fiecare persoană ar trebui să îşi facă anual un set de analize uzuale.
    Clinica noastră vă oferă aceste analize, precum şi ecografie abdominală în mod gratuit în cadrul spitalizării de zi medicină internă.
    DR. DRAGOMIR IONUȚ, medic specialist medicină internă, competenţă ecografie

www.misanmed.ro
str. Hipodromului nr. 3B; Tel: 0269-245-516; 0369-801-555; 0748-200-207; program: Luni – Vineri: 7:00-20:00; Sâmbătă: 8:00-13:00

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: A murit Gheorghe Vaida, antrenor de tenis de masă la Romgaz Mediaș

Antrenorul Gheorghe Vaida, care a descoperit-o pe multipla campioană Andreea Dragoman, a încetat din viață.Anunțul a fost făcut pe...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect