Cei care au fost tentați de terapiile alternative sunt probabil deja familiarizați cu uleiurile esențiale. De fapt, ele stau la baza anumitor practici naturale, cum ar fi aromaterapia.
Dar ce sunt ele, sunt mai mult decât un simplu moft și sunt beneficiile lor dovedite? Vom încerca să vă răspundem la toate întrebările de mai jos.
Ce sunt uleiurile esențiale?
Acestea sunt extracte lichide din anumite plante care conțin anumiți compuși și oferă anumite beneficii. Acestea sunt foarte aromate; de fapt, miros mult mai intens decât plantele din care provin, deoarece concentrația de ingrediente active este mult mai mare decât în acele plante.
Extracția uleiurilor esențiale din plante se poate face în diferite moduri, cele mai frecvente fiind distilarea și presarea la rece.
10 beneficii ale uleiurilor esențiale
Utilizarea uleiurilor esențiale nu este nouă și fac parte din rutina ta fără ca tu să bănuiești acest lucru. Să-i faci copilului tău un masaj, să adaugi câteva picături de mușețel în baie sau de lavandă pe pernă la culcare… ei bine, toate acestea înseamnă să le folosești. Întrebarea este dacă acestea au cu adevărat efect sau dacă sunt doar placebo.
Răceli și congestie
Frunzele de eucalipt sunt unul dintre ingredientele active din medicamentele pentru tuse. Acestea calmează simptomele răcelii, începând cu congestia. De asemenea, uleiul de eucalipt se folosește prin adăugarea câtorva picături într-o oală cu apă clocotită, astfel încât aburul să fie inhalat. Dar este eficient? Se pare că da: un studiu publicat în 2010 în revista Paediatrics a concluzionat că părinții au apreciat foarte favorabil eficacitatea sa ca paliativ pentru simptomele infecției căilor respiratorii superioare. Se crede că se datorează cineolului (un compus care se găsește în frunzele de eucalipt), care acționează ca expectorant, reducând în același timp spasmele musculare care cauzează îngustarea căilor respiratorii.
Infecție sinusală
Eucaliptul este din nou protagonistul. Un mic studiu din 2009 a arătat eficacitatea cineolei ca paliativ pentru simptomele sinuzitei. Uleiul de mentă este, de asemenea, promițător în acest domeniu. Inhalarea de mentă are un efect răcoritor, iar un studiu de laborator a arătat că este eficientă în combaterea bacteriilor care provoacă congestia sinusurilor. Alte studii sugerează că uleiul de arbore de ceai, uleiul de oregano, uleiul de lavandă și uleiul de salvie au, de asemenea, beneficii.
Stres și anxietate
Mai multe studii au constatat că mirosirea anumitor uleiuri, cum ar fi cel de portocale, are relevanță în tratarea anxietății alături de terapiile tradiționale. Iar o cercetare clinică din 2015 a studiat eficacitatea unui „SOS roller” (un aplicator pentru piele) care conține 12 uleiuri esențiale și a ajuns la concluzia că marea majoritate a participanților și-au redus stresul după ce l-au folosit de trei ori pe zi timp de o lună.
Depresie
Este important de reținut că uleiurile esențiale nu sunt un leac pentru depresie; ceea ce s-a dovedit în studiile pe animale este că acestea pot ajuta la ameliorarea simptomelor bolii, cum ar fi anxietatea, precum și la creșterea relaxării. În cadrul unei cercetări efectuate în 2014 pe șoareci, uleiul de ghimbir a inhibat răspunsurile comportamentale comune depresiei, iar un studiu din 2013 a arătat că pacienții care așteptau o intervenție chirurgicală au avut mai puțină anxietate după ce au inhalat ulei de bergamotă.
Dureri musculare
Cu toții am avut dureri după un antrenament intens sau oboseală a mușchilor după o zi lungă petrecută în fața calculatorului. Uleiurile esențiale pot ajuta: O analiză sistematică din 2015 a uleiurilor esențiale utilizate în aromoterapie sugerează că uleiul de arbore de ceai ameliorează inflamația musculară.
Probleme ale pielii
Cercetările arată că aplicarea topică (adică pe piele) a uleiurilor esențiale poate trata o varietate de probleme ale pielii, după diluarea într-un ulei purtător. De exemplu, uleiul esențial de Helichrysum italicum (cunoscut în mod obișnuit sub numele de curry) reduce eritemul și protejează pielea de daunele provocate de soare. Iar uleiul esențial de trandafir are proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene și antifungice și s-a dovedit a fi eficient pentru probleme ale pielii, cum ar fi pielea excesiv de grasă, eczeme și dermatită.
Antiinflamatorii
Nu există multe studii la om care să arate eficiența uleiurilor esențiale împotriva inflamației, dar unele studii pe animale arată că anumite uleiuri, cum ar fi oregano, cimbru, rozmarin și chimen, au proprietăți antiinflamatorii.
Vindecarea rănilor
Anumite uleiuri, cum ar fi cel de lavandă, s-au dovedit a fi eficiente în vindecarea rănilor. Acestea stimulează producția de colagen și factorul de creștere necesar pentru regenerarea pielii.
Dureri de cap
Deși sunt necesare mai multe cercetări, mai multe studii au demonstrat eficacitatea uleiurilor esențiale în tratamentul durerilor de cap. Într-un studiu efectuat pe 41 de pacienți, o soluție de 10% de ulei de mentă în etanol a redus semnificativ intensitatea durerii în comparație cu un placebo. Cercetătorii au concluzionat că aplicarea topică a unei astfel de soluții pe frunte și pe tâmple este o alternativă bună la terapiile standard.
Iar un studiu efectuat pe 47 de pacienți a arătat că inhalarea uleiului de lavandă poate fi un tratament sigur și eficient pentru declanșarea migrenelor.
Îmbunătățirea somnului
Levănțica a fost întotdeauna considerată ca fiind un inductor de somn. Cercetările întăresc această convingere: o analiză sistematică a 15 studii cantitative, dintre care 11 studii clinice, a concluzionat că uleiurile esențiale (în special lavanda) pot fi luate în considerare în cazul problemelor ușoare de somn, deși s-a avertizat că, din nou, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a ajunge la concluzii definitive.