Dacă dăm timpul înapoi și ne gândim cum era la începutul de an, Sibiul părea pe un făgaș mai normal ca niciodată. Cel puțin din perspectiva unui an super-electoral, ce avea să macine la maxim nervii sibienilor, sătui de lâncezeala în care se scălda orașul de pe malul Cibinului. Nu ne așteptam la prea multe, dar ne doream să fie bine de acum încolo, în sensul de a ne menține măcar la cota de avarie pe care o simțeam fiecare dintre noi că s-ar prefigura pentru lunile ce vor urma.
La începutul anului, nu ne gândeam că Astrid Fodor va candida la un nou mandat în funtea urbei, în condițiile în care era aproape sigură că nu va mai candida pentru un nou mandat nici acum, mai ales că se retrăsese din funcțiile secundare de conducere ale FDGR, iar Jurgen Porr credea că a venit schimbarea sau, mai bine zis, îndoiala că trebuie să descopere noua revelație din rândul săsimii care să se impună în fața sibienilor ca noul primar.
Gândul că ar putea fi omul care îngroapă aspirațiile săsimii la Sibiu (un moment cu adevărat istoric, nu-i așa?) l-a speriat foarte tare, încât nu știa dacă să aleagă continuitatea, adică convingerea lui Astrid Fodor să candideze pentru un nou mandat, chiar dacă nu o avea la suflet, ori să-l prefere pe Gabriel Tischer, noua speranță, dar în același tip omul de sacrificiu la îndemână. Și uite așa, FDGR a zăbovit până în preajma alegerilor locale.
Nici partidele așa-zise pro-europene nu erau prea departe de momentul când trebuiau să-și anunțe noul pretendent la conducerea urbei. Adrian Bibu părea pe cai mari, încrezător că își poate controla organizația municipală a PNL și majoritatea în Consiliul Local Sibiu. Însă toate calculele păleau în fața deciziei ministrului Culturii, Raluca Turcan, liderul liberalilor sibieni, cea care avea pârghiile pentru propășirea culturii sibiene și a politici locale, cu toate că președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, avea în ograda sa finanțarea pe acte administrative. Mulți spun că de la Nicu Nan și Ioan Cindrea, Raluca Turcan este singura care mai are stofă de om politic și singura capabilă să se impună în fața primarilor din partid. Fără să luăm în calcul Umbra care care a sprijinit-o constant de la Centru…
Singura care credea cu adevărat că nu are rival la șefia Consiliului Județean era Daniela Cîmpean. Momentul istoric pe care îl traversa, în sensul că va ajunge pentru a treia oară președintele CJ, o făcea să dea chiar semne de imprudență. Mai că nici ei nu îi venea să creadă în ce situație emblematică a ajuns.
Mai mult, Alexandru Chituță, devenit peste noapte director al Muzeului Național Brukenthal, își începerea aventura, ce-i drept interimară, la instituția cunoscută drept cea mai mare din sud-estul Europei și principalul curtezan al omului cu bani din Guvern, pe Cultură. În plus, era pe placul lui Astrid Fodor și al Bisericii Evanghelice CA. Cu toate că existau semnale că viitorul politic al PNL era în cumpănă, deoarece Raluca Turcan nu a insistat niciodată că îl va susține pe Adrian Bibu. Și uite așa înaintam în sezonul de primăvară, fără să apară certitudinea candidaturii lui Adrian Bibu la șefia Primăriei Sibiu.
În celălalt spectru politic, de stânga, Bogdan Trif, liderul social-democraților sibieni, bâjbâia prin cetate asemeni chiorului împărat în țara orbilor, având în vedere că nici Ion Marcel Ciolacu nu avea să vină pe la Sibiu, în calitatea de prim-ministru, pentru a nu încurca planurile marelui Fuhrer de la Cotroceni. Deci totul era în ceață pentru social-democrații, doar-doar sibienii se vor sătura de conducători actualii și în caz de nevoie se vor da cu oamenii din PSD. Chipurile…
Mai mult, un independent pe care toată lumea îl lua la preț de matineu, Alexandru Găvozdea, arhitect de meserie, venea cu un proiect de nevoie, platforma Sibiu2024, în care numai el credea, alături de câțiva foști USR-iști.
Ce să mai vorbim de partidele naționaliste/extremiste, care până la urmă s-au dovedit suveraniste. AUR nu știa pe unde să o apuce, SOS România a Dianei Șoșoacă nu găsea un om pe care să-l pună în fruntea filialei locale, iar de Călin Georgescu ce să mai zici? Își lansase în urmă cu un an, adică în februarie 2023, o carte, despre care nu știai ce să crezi: limbaj de lemn, mistificare istorică, un mason ce nu își găsea locul în adormire sau pierdere de timp?
Însă lucrurile s-au clarificat cât se poate de real: Astrid Fodor a câștigat detașat, Alexandru Găvozdea a urcat pe locul doi în Sibiu, cu speranțe spre 2028, Daniela Cîmpean a câștigat pentru a treia oară șefia Consiliului Județean, Jurgen Porr se află la început de carieră politică în Consiliul Local Sibiu, Alexandru Chituță a rămas interimar la Brukenthal, iar în plan politic a încercat să se afirme Ciprian Ștefan, director CNM Astra.
În plus, Raluca Turcan și Bogdan Trif au ieșit deputați, în timp ce partidele lor au murit în ochii sibienilor. În plus, POT și SOS România au prins nesperat doi deputați, iar AUR Sibiu a demonstrat că valul contează și nu omul… Până la urmă, acesta e Sibiul sărbătorilor de iarnă 2024. Sărbători liniștite!