5.1 C
Sibiu
vineri, aprilie 19, 2024

Carmen Chindriș dăruiește Sibiului Casa „Sus inima” pentru a ajuta bolnavii de cancer

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Într-o Românie în care autoritățile se dovedesc mai mereu lipsite de inițiativă, în care prioritățile celor care ar trebui să facă sistemele și instituțiile statului să funcționeze într-o normalitate de care avem atâta nevoie sunt cu totul altele, într-o Românie pe care tot mai mulți români aleg să o părăsească, există oameni care nu și-au pierdut speranța. Ba, mai mult, acești oameni și-au adunat toate forțele și au început să schimbe! Să schimbe mentalități, să schimbe destine și, de ce nu, au început să schimbe părți din societate și să le ofere oamenilor ceea ce statul român nu este în stare. Sunt oameni ca noi, ca noi toți. Unii dintre ei au pus mână de la mână și construiesc în București cel mai mare și mai modern spital oncologic pentru copii din țară. La Iași, un antreprenor construiește case pentru nevoiași. La Sibiu, mai mulți oameni de afaceri s-au unit și au făcut cel mai modern liceu pe care l-a văzut județul, și lucrurile nu se opresc aici. Sâmbătă, Asociația „Sus inima” inagurează o casă dedicată persoanelor diagnosticate cu cancer și celor dragi acestora. O casă în care să învețe cum să trăiască cu un astfel de diagnostic și, cel mai important, să știe că nu sunt singuri în lupta pe care o duc.
Asociația „Sus inima” a fost înființată în anul 2015 de Carmen Chindriș. Ea este cea care a experimentat pe propria piele lipsa de suport psihologic din spitale și nevoia de sprijin moral atât a oamenilor diagnosticați cu boli grave, cât și a celor care îi însoțesc de a înțelege ce li se întâmplă. Tatăl ei a primit un astfel de diagnostic și, alături de el, a trăit momentele grele atât ale familiei sale, cât și pe ale celor internați alături de el. A fost atentă și a decis.
„Atunci m-am hotărât să fac asociația asta. M-am gândit ca de ea să beneficieze toată lumea, dar am simțit că cea mai mare nevoie o au bolnavii de cancer. M-am uitat pe statistici și am văzut că diagnosticarea este în creștere și că, de la an la an, sunt tot mai mulți bolnavi. De atunci, n-am mai avut liniște. Am căutat profesioniști, cele mai bune modalități prin care să putem ajuta, am încercat să aflu câți oameni ar fi dispuși să primească ajutorul nostru, iar de anul acesta ideea mea a început să prindă contur”, spune Carmen.
La înființarea asociației i s-au alăturat alți doi oameni dispuși să facă totul pentru ca nicio persoană care suferă de cancer să nu treacă singură prin asta. Este vorba despre părintele Constantin Necula și Marie­­l­uise Knobloch. Ei sunt cei doi vicepreședinți ai Asociației „Sus inima”, o asociație al cărei puls este dat de comunitate și voluntari. Toți acei oameni care se implică și donează pentru ca misiunile ei să fie duse la împlinire.
Casa „Sus inima”
Casa „Sus inima” a luat naștere la etajul renovat al unei case de pe Strada Constantin Noica, Nr.26, la două minute de mers pe jos de Spitalul Municipal Sibiu. Sunt 150 de metri pătrați care pot fi folosiți, împărțiți în trei dormitoare, un living, două băi cu duș, respectiv cadă și o toaletă de serviciu.
„L-am închiriat ca un apartament din care am reușit, sperăm noi, să facem o casă „Sus inima”. O casă caldă, plăcută, în care să te simți în siguranță. Aici vom oferi suport psihologic, vom face grupuri de suport pentru persoanele care sunt diagnosticate cu cancer. Vor fi grupuri de bărbați și grupuri de femei, pentru ca fiecare dintre ei să se poată simți în largul lor, vom avea grupuri de suport pentru aparținători în așa fel încât persoanele care au pe cineva diagnosticat în familie să știe cum să le vorbească. Trebuie să fim conștienți de faptul că, atunci când o persoană primește un astfel de diagnostic, ea se transformă, pentru că șocul este mare. Atunci trebuie relaționat diferit și asta o să învățăm să facem aici. Cum să trecem prin cancer împreună. De fapt, asta este misiunea noastră. Vom avea și grupuri de suport pentru persoane care au pierdut pe cineva drag. Toate aceste grupuri vor avea maxim opt persoane”, mai spune Carmen.
Dar asta nu va fi tot tot. În Casa „Sus inima” se va face terapie prin artă cu Laura Burnete, astfel încât cei care nu se pot exterioriza să o facă prin artă, iar doctorul în biologie, Ghizela Vonica, va face cursuri de nutriție în cadrul cărora va da sfaturi cu privire la alimentație, va vorbi despre plantele anticancer și ce este contraindicat să mâncăm. Nu va scrie rețete, nu va da scheme de alimentație, ci doar sfaturi și îndrumări.


Cazare pentru cei care fac radioterapie
Casa „Sus inima” are și șapte locuri care pot fi puse la dispoziția celor care fac radioterapie în Sibiu. Paturile au fost puse în casă la recomandarea medicului Adrian Moga, care este radioterapeut.
„Am decis să oferim și cazare pentru cei care vin la radioterapie. Domnul doctor ne-a mărturisit că sunt multe persoane care renunță la radioterapie pentru că nu își permit cazarea. Acestă procedură medicală se face între patru și șapte săptămâni. Asta înseamnă că o persoană are nevoie de cazare pentru o lună, o lună și jumătate. Din câte am înțeles, există un aparat de radioterapie la patru județe. Sibiul are, iar asta înseamnă că cei din Vâlcea, Alba sau Hunedoara nu au, iar bolnavii sunt nevoiți să vină la Sibiu sau să meargă la Cluj. Acești oameni trebuie să beneficieze de cazare, iar noi încercăm să acoperim cât de bine vom putea și partea aceasta”, spune Carmen.
Tot ceea ce oferă asociația este gratuit. Carmen spune că i s-a recomandat ca doar la cazare să pună o taxă modică, ce nu va depăși 20 de lei și asta doar pentru responsabilizarea celor care vin.
Casa „Sus inima” este deschisă de sâmbătă, 21 septembrie. A fost gândită de oameni cu spirit care au știut că pot schimba ceva, este susținută de oameni cu inimă mare, care au înțeles cât de important este să reacționăm împreună și așteaptă oameni care îi vor da viață.
„Suportul psihologic este foarte important într-o luptă cu o boală cum este cancerul. Este important atât pentru cei diagnosticați, cât și pentru familiile lor. În familie trebuie să rămână doar iubirea, iar noi le oferim posibilitatea să-și descarce toată suferința. Se poate trăi cu cancer, iar noi suntem aici pentru fiecare persoană care ne solicită ajutorul și vom face tot ce se poate pentru fiecare în parte”, spune Carmen Ghindriș.
Cine este Carmen Chindriș?
Carmen este absolventă a Facultății de Business a Universității Babeş Bolyai din Cluj, este mamă și președinte al Asociației „Sus inima”. Întotdeauna preocupată de ajutorarea celor în nevoie, în timp ce-și ducea tatăl diagnosticat cu cancer prin spitale, a auzit strigătul și a văzut suferința celor aflați în aceeași situație ca ei și a decis să facă ceva. Din toate provocările pe care le are, Carmen spune că cel mai dificil lucru este să știi că ești responsabil de administrarea banilor pe care cetățenii îi donează sau îi investesc în acest proiect social.
Oricine își dorește să sprijine Asociația „Sus inima” și pe oamenii implicați în ea pot dona în contul:
RO59BTRLRONCRT0329488001

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Egal pentru FC Hermannstadt cu Botoșani. Gol fenomenal marcat de Neguț

FC Hermannstadt a terminat la egalitate, scor 1-1, partida de vineri după amiaza cu FC Botoșani. Sibienii au evoluat...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect