Connect with us

Reportaj

Schimbă modul de agricultură tradiţională

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

4 136
Bannet continental 29 aprilie

Ofertă profitabilă de primăvară de la S.C. GRUPPO MILANO S.R.L. din Alba Iulia S.C. GRUPPO MILANO revine cu o nouă propunere pentru a schimba modul de agricultură tradiţional. Cum? Vino la biroul nostru din Tudor Vladimirescu nr. 48 din Alba Iulia care este deschis de la ora 9 la ora 15, sau sună la telefon 0258.812.189 sau e-mail: gruppo.milano@yahoo.com, il.tartufo.alba@gmail.com, pentru a afla detalii. Dacă ai un teren şi vrei ca acesta să dea roade, schimbă modul de agricultură tradiţională şi adoptă ideea de cultivare prin plantarea puieţilor de alun, carpen sau stejar micorizat. De ce trufe? Trufa reprezintă un produs gastronomic extrem de preţios atât pentru proprietăţile sale nutritive superioare oricărui alt produs de natură vegetală, cât şi pentru aroma sa specifică devenind cu secole în urmă unul din produsele faimoase ale celor mai căutate şi rafinate bucătării din întreaga lume. Preţul trufelor pe kg ajunge la o medie de 100 – 500 euro, iar la ha recolta ajunge până la 180 kg. Întrebarea noastră pentru agricultori este: ce tip de cultură vă oferă acest profit? Cultivarea trufelor nu mai reprezintă o himeră; pe teritoriul Italiei aceasta este prezentă de aproximativ 25 de ani şi permite celor care doresc să se aventureze într-o astfel de afacere să obţină rezultate concrete. Cei care vor da dovadă de răbdare şi pasiune vor avea posibilitatea, în câţiva ani, să obţină rezultate optime. Speciile de trufe care se cultivă efectiv sunt Tuber Melanosporum (Trufa neagră) Trufa Uncinatum (trufa neagră sau trufa uncinatum) şi Tuber Aestivum Vittad (Trufa scorzone sau Tuber aestivum). Micoriza plantelor cu sporul de Tuber Magnatum Pico (trufa albă) se dovedeşte a fi mai problematică. Trufele care se obţin din culturi sunt deseori de o calitate superioară celor găsite în natură; acest fapt se datorează condiţiilor privilegiate în care cresc. Factorii determinanţi pentru naşterea trufelor (planta cu care sporii intră în simbioză, pământul, cantitatea de apă) sunt controlaţi pas cu pas, dând astfel naştere unui produs de calitate superioară. Gruppo Milano, cu experienţa sa de 20 de ani în domeniu, este dovada faptului că graţie unui interes constant şi cu ajutorul unor specialişti calificaţi se pot obţine primele rezultate după numai 4 ani, astfel producându-se primele trufe în propria cultură între al 4-lea şi al 7-lea an de la data sădirii plantelor. Este o confirmare în ceea ce priveşte posibilitatea concretă de a obţine rezultatele de care noi să fim mândri. Gruppo Milano vă va asista pas cu pas la crearea propriei dumneavoastră trufării: în acest sens vă vom oferi asistenţa necesară pentru tot ceea ce vă interesează: selectarea şi achiziţionarea plantelor micorizate; selecţionarea plantelor micorizate şi evident primul pas pentru realizarea propriei culturi trufiere. Plantele pe care Gruppo Milano le selecţionează pentru dvs. deţin în întregime un procent ridicat de micoriză şi au o calitate superioară, ceea ce reprezintă garanţia unui rezultat sigur. ,,Vrei să fii milionar, pune aluni pe un hectar!” Trufele dau şansa unei duble culturi. Alunii sunt o variantă de cultură pe acelaşi teren. Un profesor de biologie din satul Cândeşti deja a început să-i convingă pe vrânceni să se apuce de cultivat aluni. Ionică Sava crede că ţăranii vor scăpa de sărăcie dacă vor înfiinţa plantaţii de aluni. ,,Acest pom este un înger”, spune profesorul, care vrea să convingă Guvernul să-i ajute pe ţărani să investească în culturile de alun. Un kilogram de alune costă cât un gram de aur. Un profesor de biologie din comuna Dumbrăveni intenţionează să se îmbogăţească de pe urma culturii cu aluni, dar să le vândă şi altora secretul îmbogăţirii. Ionică Sava are acasă o adevărată pepinieră de aluni. ªi-a făcut un mic ,,parc internaţional” în care are aluni adunaţi din 16 ţări ale lumii. Ionică Sava a conceput de unul singur o campanie de popularizare a alunului. ªtie totul despre plantare, înmulţire, lucrări de îngrijire, recoltare şi valorificare şi a citit toată literatura de specialitate. Sub sloganul: ,,Vrei să fii miliardar? Pune alun pe un hectar,” sau ,,Eu fac dintr-un leu o mie şi te scap de sărăcie!” vrea să-i convingă pe toţi proprietarii de suprafeţe mici de teren din zonele colinare şi de munte, neproductive din punct de vedere agricol, dar şi supuse eroziunii, să se ocupe de cultivarea alunilor. ,,Cultivând în grădină doar 20 de tufe de alun, se obţin, după cinci ani, 2 kilograme de miez, iar după zece ani, 10 kilograme de miez”, reiese din calculele profesorului din Dumbrăveni. Profesorul Ionică Sava, pasionat de agricultură ecologică, crede că oamenii din satele colinare vor scăpa de sărăcie dacă se vor apuca serios de cultivarea alunilor. ,,Alunul ca pom de grădină este din nefericire puţin cultivat în România, deşi calităţile şi importanţa sa economică au făcut ca în multe ţări să fie cultivat pe suprafeţe mari. Italia cultivă, de exemplu, cam 40.000 de hectare, iar Cipru, ţară cu o suprafaţă puţin mai mare ca a judeţului Constanţa, cultivă aluni pe 3.000 de hectare. Noi stăm cel mai prost din Europa. Putem pune la treabă terenurile care stau cu anii nelucrate”, spune profesorul Ionică Sava, care a început deja cultivarea alunilor în grădina din jurul locuinţei. ,,Acest pom este un înger” Peste un milion de proprietari cu suprafeţe mici în zonele colinare şi de munte, unde solul este degradat, ar putea obţine venituri frumoase de pe urma alunilor. Important este să ni se acorde puţină atenţie”, este de părere profesorul pensionar. ,,Faptul că la noi nu s-a extins cultura alunului denotă că oamenii nu-i cunosc însuşirile. Acest pom este un înger şi o sursă de bogăţie!” spune profesorul. Aceste fructe sunt căutate de cei din industria dulciurilor şi nu numai. Valoarea lor deosebită este dată de calităţile nutritive bogate în uleiuri minerale şi vitamine. Produsul este cotat la bursă şi la un 1 ha de aluni se pot recolta cca 1.200 kg, preţul pe kg în 2010 a fost de 13 dolari (10 euro). Restul calculelor vă lăsăm să le faceţi dumneavoastră şi să trageţi o concluzie făcând comparaţie cu orice alt tip de cultură. Cştig dublu Gruppo Milano, după ce a analizat poziţionarea şi altitudinea terenului, vă va ajuta şi vă va consilia astfel încât să puteţi obţine cele mai bune rezultate, evitând eventualele probleme tipice care apar din cauza lipsei de experienţă în domeniu. Ceea ce vă propunem reprezintă o investiţie adevărată: aceea de a deveni şi voi cultivatori de trufe. Să cultivaţi aurul negru, aşa cum este supranumit acest tubercul pentru rentabilitatea sa graţie cererii foarte ridicate la nivel mondial. Unul din avantajele acestei culturi îl constituie faptul că pot fi utilizate şi terenuri care nu sunt astfel potrivite pentru culturile tradiţionale: terenuri abrupte, terenuri pietroase şi mărginaşe care sunt ideale pentru dezvoltarea trufelor. Această soluţie este valabilă şi pentru cei care vor să reîmpădurească un teren. Alternativa noastră este de a le vinde puieţi de alun, stejar şi carpen micorizaţi cu acest spor tuber. Profitaţi numai în această primăvară de oferta pe care v-o propune Gruppo Milano. Grăbiţi-vă deoarece oferta este limitată! Foto: Aşa pot arăta şi trufele negre cultivate de tine

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *