5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

VIDEO. Aerial Silk. Sibiul, la primii ,,pași în aer”

Cele mai citite

Dansul aerian sau Aerial Silk face parte din cele mai noi acrobații aeriene. Originile dansului se găsesc în jurul anului 1959, într-o școală de circ franceză, unde unor cursanți li s-a cerut să prezinte un act acrobatic. Una dintre eleve și-a prezentat dansul folosind o bucată lungă de material. Din păcate, se știe puțin despre această performanță, cu excepția unui articol mic dintr-un ziar local.

Cu toate acestea, din 1959 până în 1998 (când Aerial Silks a fost recunoscut oficial), mulți artiști au experimentat pe scenă numerele lor cu „mătasea aeriană”. Destul de interesant, în această perioadă, țesătura care ieșea din nodul care o susținea a cedat locul celei de-a doua bucăți de țesătură. În acest fel, Aerial Silks a devenit ceea ce este astăzi.

„Primii pași ai dansului”

Miruna Gabriela Cândea are 21 de ani și este cea care a adus Aerial Silk-ul în Sibiu. A început să danseze pe când era mică. „Până la terminarea liceului, am făcut nouă ani de balet și dans contemporan, în Sibiu. M-au trimis părinții să fac dans când eram foarte mică, pentru că aveam o problemă cu spatele. Mi-a plăcut și am continuat. A început să-mi placă mișcarea, însă voiam ceva în plus, simțeam că dansul clasic nu-mi ajunge. În clasa a X-a am dat prima oară de o artă a circului, jongleria cu foc. Am fost voluntară într-o trupă medievală. Ulterior, am plecat la Cluj, unde am început Facultatea de Informatică. Aici am dat de Aerial Silk și m-am îndrăgostit”, relatează Miruna.

Aerial Silk, pentru prima oară în Sibiu

Deși Sibiul este un oraș plin de tot felul de arte, „dansul aerian” nu a ajuns decât de două luni aici. „După ce am terminat facultatea, m-am reîntors în orașul meu natal. Am întrebat în stânga și-n dreapta de Aerial Silk și nimeni nu știa să se practice în Sibiu acest dans acrobatic. Așa că m-am hotărât să-l popularizez eu, ținând cursuri celor interesați. Silkul este o artă a circului, combină  dansul cu sportul. Pot să spun că este și greu și ușor. Trebuie luat treptat, ca orice sport.

Necesită foarte multă forță și flexibilitate dacă vrei să-l faci într-un mod profesionist, dar oricine poate începe fără să fi făcut vreun sport înainte. Sibienii au fost foarte receptivi în ceea ce privește acest dans. Sunt foarte încântată când văd cu ce bucurie vin cursanții mei și cât de repede învață. Vin tineri cu vârsta între 20 și 30 de ani, fete și băieți”, mărturisește dansatoarea.

Silkul este ca un zbor

Dansul este un mijloc de exprimare a sentimentelor. Acesta, pe lângă faptul că unește oamenii, îi are și un rol terapeutic, atât pentru dansatori, cât și pentru public.„Dansul pentru mine înseamnă atât o exprimare, cât și o provocare. Îmi place să spun povești prin acesta. Poate stârni mai multe emoții decât cuvintele, dar depinde cărei persoane i te adresezi.

Plus că unește oamenii. Pe lângă faptul că dansatorii vin la cursuri «să se joace pe silkuri»,  se creează o comunitate. Silkul este ca un zbor. Simți că ești fluid, este interesant, deoarece cuprinde forța cu grația, tehnica, echilibrul și coordonarea. Eu o consider ca o evoluție a dansului. Nu este o traducere efectivă în română a Aerial Silk. Dacă ar fi să caracterizez această artă acrobatică în câteva cuvinte, acestea ar fi: zbor, creativitate, coordonare, mindfulness”, spune Miruna.

Aeriel Silk-ul nu este periculos

Acest dans nu este pentru persoanele care au rău de înălțime, desigur. La prima vedere pare chiar periculos, dar Miruna îmi demonstrează că nu e așa. „Zilele când predau sunt cele mai frumoase pentru mine. Aș vrea să vină cât mai multă lume să danseze. Mulți cred că silk-ul este periculos, dar nu este așa. Avem grijă ca cei care încep să-l învețe, să o facă progresiv. Între mișcările mele preferate se numără dropurile. Efectiv te urci pe silk (n.red., acea panglică lungă atașată de tavan) și îți dai drumul în cădere. Eu simt o libertate când îl practic, mândrie, iar câteodată frică, într-un cuvânt, zbor”.

Zbor la vârste fragede

Antonia Luțaș are 12 ani și aproape nu mai are ce învăța de la Miruna. Aceasta a venit printr-o coincidență în familia de dansatori. Cert este că toată ziua s-ar antrena pe silk. „Când aveam 8 sau 9 ani, am participat la o tabără de circ din Timișoara. Acolo am descoperit arta circului, iar dintre toate, silkul mi-a plăcut cel mai mult. După doi ani de mers în tabere, am cerut părinților mei un silk și l-am primit. Pe urmă am început să mă perfecționez singură urmărind tutoriale pe Youtube.

În afară de dansuri aeriene, iubesc teatrul, dar merg și pe cablu, am fost și la patru metri înălțime. Părinții mă susțin și sunt mândri de mine. Iar de fiecare dată când vin prietenii la noi acasă încerc să-i învăț, fiindcă poate o să le placă și lor așa cum îmi place și mie. Am jucat în mai multe spectacole. Când sunt pe silk simt că am libertatea de a face ce vreau și că pot să mă exprim. Dar încerc să combin școala cu pasiunile. Când voi crește, vreau să mă fac psiholog, deoarece îmi plac oamenii în general și vreau să-i ajut”, spune Antonia.

Aerial Silk-ul este un dans acrobatic impresionant. Prin acesta, oamenii pot spune povești și își pot exprima sentimentele. Urmează ca Miruna, împreună cu cursanții ei, să organizeze primul lor spectacol, dar data încă nu este stabilită.

Video: Antonia Luțaș

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Ziua Națională a României sărbătorită cu emoție la Ruja

Astăzi, 29 noiembrie 2024, elevii claselor primare de la Liceul „August Treboniu Laurian” Agnita-Ruja au marcat anticipat Ziua Națională...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect