2.4 C
Sibiu
duminică, aprilie 6, 2025

Andrei Pandea: „Îmi doresc ca aceste figurine să îți amintească de copilul care erai odată”

Cele mai citite

Sunt oameni care nu se mulțumesc cu ideea de a trăi și a lupta doar pentru ei. Sunt oameni care se gândesc necontenit și la alții, la cum îi pot ajuta, la cum le pot face traiul mai bun. Unul dintre aceștia este Andrei Pandea, artist cunoscut de ani buni pentru ceramica sa figurativă – „Ceramica Pandea”. În urmă cu un deceniu, reușea să pună primele cărămizi ale carierei sale cu un proiect care întrunea nu mai puțin de 5.000 de piese de ceramică. Nu doar magnitudinea l-a făcut special, ci și scopul de care aminteam mai sus, acela de a ajuta. Iar când pui pasiune și fiecare părticică din sufletul tău în ceea ce faci, nu are cum să nu-ți iasă. Exemplu viu e proiectul lui Andrei, care a atras ca un magnet interesul publicului, artistul reușind să strângă prin cauza sa umanitară nu mai puțin de 35.000 euro pe care i-a donat unor copii cu handicap și copii grav bolnavi. Acum, simte că a venit vremea să ajute și alți copii. Iar „Teddies Riot”, proiectul pe care deja îl pregătește, e cu atât mai special cu cât îl are ca simbol pe ursulețul pe care cu toții l-am îndrăgit în copilărie.

„Corul inocenților” sau corul celor 5000 de figurine este proiectul lansat la începuturile carierei lui Andrei Pandea. Pe atunci, locuia încă la Bistrița și își dorea să iasă la rampă cu un proiect care să aibă un dublu scop: lansarea lui ca artist și ajutorarea mai multor copii cu handicap și grave probleme de sănătate. A muncit luni de zile la realizarea figurinelor, punând și ultimul strop de energie și entuziasm în cauza în care credea. La final, tot efortul a meritat cu vârf și îndesat. Corul curpindea mii de figurine, iar proiectul avea să fie un succes. Așa s-a lansat el, ca artist, dar și ca persoană care își dorește să lase ceva în comunitatea din care face parte.
„Toată lumea aleargă după ceva, mai puțin după a face bine. Dacă la sfârșitul vieții ai trage linie, cred că ai fi mult mai mulțumit de tine dacă de-a lungul anilor i-ai ajutat și pe alții, dacă ai reușit să schimbi viața cuiva în bine. Cred că ne-am pierdut în fuga asta după bani, vrem să muncim tot mai mult și uităm că putem să lăsăm ceva în urma noastră. Eu sunt convins că dacă s-ar merge și pe latura asta a spriritului civic, a altruismului, satisfacțiile ar fi mult mai mari decât cele de a poseda anumite lucruri”, spune artistul.
Satisfacțiile pe care le-a avut pe plan profesional în ultimii ani nu au fost puține, ba dimpotrivă. A reușit să-și clădească o carieră, să-și facă cunoscute creațiile de ceramică atât în țară, cât și în străinătate. Dar, mai presus de toate acestea, a avut satisfacții și prin prisma proiectelor cu scop caritabil pe care le-a organizat sau la care a participat de-a lungul timpului. Iar acestea, spune, i-au adus cea mai mare împlinire. „Satisfacțiile pe care le-am avut cu Corul Inocenților sau alte proiecte mi-au adus o împlinire pe care nu o mai întâlnisem până în momentul acela. Acesta este și motivul pentru care am dorit să creez un nou proiect umanitar de mare amploare. În ultimii ani am modelat pentru alții, acum vreau să modelez pentru sufletul meu”, mărturisește Andrei Pandea.

„Teddies Riot” – un proiect care va cuprinde 4000 de ursuleți de lut

Proiectul la care lucrează acum este cu totul și cu totul special. Imaginați-vă 4000 de ursuleți laolaltă. Colorați diferit, îmbrăcați diferit, de dimensiuni diferite, exprimând expresii diferite. „Încerc să redau toate emoțiile posibile. Îmi doresc ca aceste figurine să îți amintească de copilul care erai odată: sincer, pur și inocent. Copilul care era dispus să ajute, care era dispus să se faca doctor doar pentru a ajuta. Acum ești adult, ești prins cu multe și uiți de ceea ce ți-ai promis. Asta încerc să fac, să le reamintesc oamenilor de promisiunile pe care și le-au făcut când erau mici și aveau un ursuleț de pluș”, povestește Andrei Pandea.
A ales ursulețul ca simbol internațional al copilăriei, iar figurinele lui au misiunea de a-i face pe cei care le privesc să-și aducă aminte de clipele în care orice trecea cu o îmbrățișare de urs. „Vreau ca oamenii, în momentul în care se uită la ursuleți, cumva să se regăsească. Mesajul e pentru adulți, dar lucrările sunt personalizate pentru copii”, mai spune artistul.
De curând, a expus o primă parte a proiectului său în Piața Mică, în cadrul proiectului „Orașul Artiștilor”. Acolo a avut ocazia să observe o primă impresie a oamenilor și mare i-a fost bucuria când a văzut cât de bine a fost primită ideea sa, atât de adulți cât și de copii. „Acolo am văzut ce înseamnă ursulețul de pluș pentru adulți. Au reacționat extraordinar, unui vizitator chiar i-au dat lacrimile. Și copiii au fost încântați, bineînțeles, nu își mai doreau să plece de lângă ursuleți”, povestește Andrei.
Până acum, a reușit să modeleze câteva sute de ursuleți, dar mai are cale lungă de bătut. Procesul e unul anevoios, fiecare piesă trebuind să treacă prin mai multe etape pentru a ajunge în forma finală. Partea de modelaj durează în jur de 30 de minute, după care urmează pictarea ursuleților. Timpul pe care îl petrece lucrând la figurine depinde și de dimensiunea acestora, pentru că unii ursuleți au 18 centimetri, alții 40, dar vor fi exemplare și de 60.

Proiectul va avea același parcurs ca primul. Piesele vor fi expuse în expoziții stradale, în Sibiu, dar și în alte orașe din țară, iar pe durata mai multor zile comunitatea va fi informată cu privire la copiii nevoiași pe care Andrei Pandea își dorește să îi ajute. Principalul scop al proiectului său este acela de a ajuta copiii din zonele defavorizate să aibă acces la educație. „Prin acest proiect, îmi propun în primul rând să ajut copiii să meargă la școală, să aibă acces la educație. Sunt foarte mulți copii care își doresc să meargă la școală, dar nu au posibilitatea din cauza situației financiare a familiei din care provin. Și e o senzație extrem de plăcută să știi că cu mâinile tale și cu resursele tale reușești să îi ajuți”, spune artistul.
Își dorește o susținere a copiilor pe termen lung și va da startul expozițiilor stradale cel mai probabil în iarna acestui an, după cum aproximează. Cei care doresc să-i susțină demersul, pot afla mai multe detalii despre proiectul „Teddies Riot” pe site-ul lui: https://www.andreipandea.ro/proiectul-teddies-riot/.

Publicitate
Ultimele știri

BEC a intrat tare în campania electorală: a decis înlăturarea a zeci de materiale de pe TikTok și Facebook

Biroul Electoral Central a declarat ilegale zeci de materiale de campanie electorală aflate pe platformele TikTok şi Facebook.BEC a...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect