-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Ce înseamnă să fii sibian/că?

Cele mai citite

Te-ai mutat la Sibiu și încerci să descoperi și să-ți găsești locul în noua comunitate? Sau ești aici de mai multă vreme, dar vrei să-ți lărgești cercul de amici, să-i cunoști și să-i înțelegi mai bine pe noii vecini și poate să le dai un sfat și o mână de ajutor pe alocuri?”  Fundația Comunitară Sibiu, te invită la prima ediție a evenimentului How to sibian/că, care va avea loc în săptămâna 20 – 27 noiembrie.

Țin minte foarte clar ziua în care am venit pentru prima oară în Sibiu. Eram copil. Aici se găsea pe atunci singura librărie cu cărți în limba germană din raza teritorială unde aș fi ajuns. Am plecat de aici cu bagajul burdușit de cărți. De atunci am știut că aici este un loc special unde am să mă întorc.

Mă gândeam zilele trecute ce face Sibiul să fie un oraș atât de special? Familii se mută aici pentru că este locul perfect pentru ați crește copiii. Prieteni îmi spun că e minunat că în doar 30 de minute ești în mijlocul naturii, pe văi, dealuri sau munți. Alții apreciază cafeaua de specialitate, un hype sibian care animă centrul orașului, câțiva apreciază viața bogată culturală, iar ceilalți liniștea și aerul curat. Orice te-ar atrage la acest mic orășel, un lucru e cert, odată ce ai venit aici devii repede sibian/că. Și numai dacă adopți accentul și câteva vorbe specific locale – știți voi la ce mă refer.

Ce înseamnă însă să fii sibian sau sibiancă?

Fundația Comunitară Sibiu, lansează această temă în spațiul public săptămâna viitoare, cu prilejul primei ediții ale evenimentului How to sibian/că: o serie de întâlniri care vor avea loc timp de o săptămână, dedicate persoanelor care s-au mutat la Sibiu și care doresc să-și găsească locul în noua comunitate, dar și celor care locuiesc aici de mai multă vreme, dar vor să-și lărgească cercul de amici, să-i cunoască și să-i înțeleagă mai bine pe noii vecini și poate să le dea un sfat și o mână de ajutor.

Proiectul a început în urmă cu mai bine de 2 ani, atunci când pe pagina de Facebook sibian/că, au fost conturate primele portrete ale vecinilor noștri de oraș. Între timp pagina se bucură de o diversitate de povești orășenești, și reprezintă un întreg univers urban, în continuă expansiune.

În fotografie, scriitoarea Nora Iuga. Credit foto: Gabriela Cuzepan

„Primele idei legate de nevoia de a ajuta persoanele care se mută la Sibiu, respectiv, de a altera cultura locală, în sensul de a o impulsiona să fie mai deschisă cu oamenii (și lucrurile) noi au apărut de mai mulți ani, încă înainte de pandemie. Prin natura activității Fundației, luăm pulsul comunității constant și avem ocazia să observăm multe puncte nevralgice. Pe de o parte, printre lumea activă din zonă de multe ori sunt ‘sibieni adoptați’, care, pe de altă parte, ne-au mai împărtășit din greutățile întâmpinate când s-au mutat – de la lipsa unor informații banale despre cum-unde-când pot rezolva diverse chestiuni la zidul ‘conservatorismului’ sibienilor. În același timp, adesea localnicii au și o doză de suficiență, sunt mulțumiți de cum este orașul și nu simt nevoia de schimbare, respectiv sunt destul de pasivi și mai pierdem trenuri importante. (Desigur, există și zona unde unii localnici simt că cei care vin nu respectă anumite ‘reguli’ ale locului, ‘reguli’ pe care cei din urmă nu au de unde să le cunoască dacă nu li se comunică). Practic, sunt două lumi care au nevoie de un spațiu de întâlnire, de dialog, dar este necesară și o mână de ajutor în integrare, la modul general. Or, Sibiul suferă, ca multe alte locuri, de exodul persoanelor talentate și are nevoie de oameni noi”, îmi povestește Angela Zaporojan, coordonator de comunicare din cadrul Fundației Comunitare Sibiu. „Prin 2019 am gândit un program mai amplu în acest sens. Evoluția pandemiei a schimbat cursul lucrurilor, și ținând cont și de valurile de știri și postări negative și deprimante din acea perioadă, dar și de nevoile legate de a înțelege și cunoaște membrii comunității, am decis să ieșim în lume cu o serie de portrete ale oamenilor din Sibiu, indiferent dacă sunt aici de-o viață, de ceva timp sau alterează cultura locului într-un fel, deși locuiesc preponderent în altă parte – așa a apărut sibian/că. Dar pandemia a și accelerat unele procese, precum migrația în zona Sibiului (inclusiv). Practic, în această perioadă au venit mai mulți oameni care aveau nevoie de ajutor în integrare, care au avut și layerul pandemiei extra față de toate greutățile pe care le implică orice mutare. Și toate lucrurile puse cap la cap ne-au făcut să facem un al doilea pas și am lansat How to sibian/că – o serie de experiențe gândite pentru a aduce la aceeași masă, într-un spațiu safe atât persoanele care vin, cât și localnicii care doresc să-i înțeleagă și eventual să le dea o mână de ajutor”, mai spune ea.

Ce caută un om când vine în Sibiu?

„Dintre cei cu care am discutat vin aici pentru natură, pentru proximitatea munților. Dar și pentru evenimentele culturale. O altă categorie ține de oferta educațională pentru copii – de exemplu, în pandemie s-au mutat în zonă mai multe familii care au pici de grădiniță. Cu siguranță, se mută și pentru anumite oportunități profesionale sau tot soiul de oportunități care lipsesc în părțile de unde vin. Pentru unii este și o decizie spontană – sunt oameni care cochetau cu ideea de a se muta și au ales Sibiul în urma unei vizite, în care pur și simplu le-a plăcut orașul. Desigur, există și combinații dintre ele”, îmi spune Angela, ea însăși sibiancă adoptată cu mulți mulți ani în urmă de farmecul acestui oraș.

În fotografie, Angela Zaporojan, coordonator comunicare Fundația Comunitară Sibiu.
Credit foto: Gabriela Cuzepan

Odată cu prima ediție a How to sibian/că, Angela și colegii ei de la Fundația Comunitară Sibiu, speră ca aceste contexte să ajute oamenii care le vor trece pragul, din mai multe puncte de vedere și atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu-lung. O dată, persoanele mutate mai mult sau mai puțin recent să creeze conexiuni cu alte persoane, să tatoneze terenul unor micro comunități existente într-un spațiu sigur, în care poate n-ar ajunge ușor singuri, dar de care se pot lipi acum. „Dorim ca experiențele împărtășite între cei care vor participa, dar și dialogul dintre toate părțile să faciliteze procesul de integrare, să deschidă porți și diverse oportunități. Dar și să aducă un pic mai multă înțelegere asupra comunității în momentul dat – pentru că o comunitate este vie și mai mult sau mai puțin dinamică, în schimbare constantă, chiar dacă mai lentă uneori”, îmi spune. „Și nu în ultimul rând, sperăm să alterăm percepția localnicilor și cultura pe alocuri mai rigide și conservatoare din Sibiu”, mai adaugă ea.

Așadar, indiferent de cât timp locuiești la Sibiu, hai să ne cunoaștem la How to sibian/că, între 21-27 noiembrie. Pentru că atunci când oamenii se întâlnesc și se cunosc, încearcă să înțeleagă nevoile, fricile, chiar și locurile și modurile în care pot ajuta sau cere ajutor, putem trece la un alt nivel și crea o comunitate mai închegată, mai puternică. Detalii despre eveniment și programul acestuia poate fi găsit pe pagina de Facebook, sibian/că.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect