Sibiu 100% a fost prezent la Crosul ULBS ca partener media. Un eveniment ce adună elevi, studenți, absolvenți, profesori și alergători profesioniști. Anul acesta au fost, ca și la celelalte ediții, două probe de alergare: de 5 km și, respectiv, 2,5 km.
De cum te apropii de Parcului Subarini, poți auzi glasuri răgușite, muzică și sunete de fluier. Deși bate vântul, acest lucru nu pare să deranjeze prea tare mulțimea înfierbântată. Vântul nu face altceva decât să răcorească alergătorii.
În timp ce tot se adună participanții la competiție, voluntarii, în tricouri galbene, încep să testeze fluierele. La fel ca la majoritatea competițiilor, sunetul de fluier începe și termină un concurs, provoacă emoții sau, din contra, le șterge. Mă „infiltrez” printre concurenți. E greu să ghicești vârsta sportivilor, trebuie să recunosc. Majoritatea dintre ei par mult mai tineri decât vârsta lor reală.
Printre alergători
Întreb în stânga și în dreapta cum se simt și cât s-au pregătit pentru acest eveniment. În zona unde lasă voluntarii bagajele, dau de un grup de trei fete. Le întreb dacă sunt eleve/ studente. Da, sunt studente la AFT, anul II, anul III și respectiv anul IV. Nu mai are rost să le întreb dacă s-au pregătit pentru cros, pentru că alergarea face parte din viața lor. „În fiecare zi alergăm, am participat și anul trecut la cros, însă nu am prins podiumul”, îmi spun Petronela și Magdalena. Tot de la ele aflu că în jur de 40 de studenți la AFT sunt prezenți astăzi la eveniment.
Îl întâlnesc apoi pe Cosmin, căruia, la prima vedere, nu îi dau mai mult de 14 ani: „Sunt în anul I la Teologie. Obișnuiesc să alerg foarte des, am făcut antrenament de atletism special pentru această competiție”.
Studenți de la multe specializări concurează pentru podium: „Sunt la Facultatea de Științe, anul III. Am mai participat anul trecut la Crosul ULBS, am luat locul III la proba de 2,5 km. Anul acesta vreau mai mult. M-am antrenat mai mult decât anul trecut, sper că merge”, îmi spune Bălănoiu Nicolae Andrei.
Pe lângă pasionați ai alergării, dau și de Alex Străuțiu, reprezentant al clubului de skandenberg Clubul Lupilor din Sibiu: „Particip la acest cros încă de la prima ediție. La început eram volunar, acum sunt în anul III la Sport și așa îmi sărbătoresc ieșirea din studenție. Eu vin să reprezint Federația Română de Skandenbarg, nu să iau podiumul. Sunt alergător amator, aici este mare nivelul”.
Începe cursa de 2,5 km
Este aproape ora 12. Concurenții la proba de 2, 5 kilometri încep să-și facă încălzirea. Cei peste 400 de participanți sunt așezați la linia de start. Se poate observa nerăbdarea pe fața lor. Înainte să pornească în sprint, rectorul Sorin Radu se adresează participanților: „Eu am venit să vă felicit că ați răspuns invitației noastre și în acest an, într-un număr mult mai mare. Și trebuie să subliniez că aceste evenimente au un impact major pentru comunitate, deoarece strâng alături de noi, elevi, studenți, reprezentanți ai companiilor, și vreau să mulțumesc tuturor pentru prezență”.
Emoțiile participanților cresc. Se dă fluierul de start. În goana ce urmează, toate emoțiile participanților au trecut, iar suspansul aflării câștigătorilor se mărește. Toți spectatorii sunt cu ochii la linia de start, iar după 7 minute și 44 de secunde, apare Daniel Scrob, care trece primul linia de sosire. Fug imediat să-i iau un interviu, însă îmi zice să aștept puțin, să-și mai tragă sufletul. Între timp, mă delectez cu o limonadă.
Cursa de 5 kilometri
După aproximativ jumătate de oră, trece și ultimul participant. Iar la linia de start încep să se adune concurenții de la proba de 5 km, tot peste 400 de alergători ei. Șapte, șase, cinci, patru, trei, doi, unu, start! Au plecat în sprint. În timp ce îi aștept pe concurenții de la proba de 5 km, mă revăd cu Daniel, cel ce a trecut primul linia de finish: „Sunt înscris la categoria profesionist. De meserie sunt polițist, iar în timpul liber mă antrenez și antrenez atleți. A fost un concurs foarte aprig anul acesta, iute, o probă scurtă, dar antrenantă. Anul trecut am câștigat proba de 5 kilometri”.
După discuția cu Daniel, mai schimb câteva impresii cu participanții: energia e una antrenantă, demnă de o competiție. Muzica la maxim și tinerețea cred că pot fi cuvintele definitorii ale stării de spirit. Și, desigur, vântul și sunetul de fluier. După mai multe minute, apare concurentul care termină primul această cursă. Este vorba de un elev, nu de un profesionist, de data aceasta.
Ceremonia de premiere
După ce trece și ultimul concurent, începe ceremonia de premiere. Câștigătorii de la fiecare categorie își așteaptă rândul spre a urca pe podium, în ovațiile celor prezenți. Fiecare primește câte o diplomă, o medalie și un cadou.