Pe valea râului Sadu, la o altitudine de 750-800m, înconjurată de dealuri și munți înalți de 1000-1800m, se află comuna Râu Sadului. Satul cu același nume șerpuiește de-a lungul râului, pe o distanță de 7 km. Are o frumusețe aparte, alternând construcțiile cu livezi sau fânațe. Cei de la Asociația My Transylvania au gândit în această zonă proiectul ”Cultivarea frumosului în Țara Colibelor”.
Inițiativa adună experiența echipei asociației și cea a comunității locale, cu scopul de a valorifica potențialul material și imaterial al zonei. Țara Colibelor este zona montană din Munții Cindrel cuprinsă între 900 și 1.400 de metri altitudine. Locul servește drept pășune și fâneață celor de aici. Perimetrul adăpostește, prin colibe, ciobanii cu turmele lor de oi. Aceștia petrec aici perioada dintre Paști și iunie, precum și din septembrie până în februarie.
Programul lansat zilele trecute vine după mai mulți ani de când cei de la Asociația My Transylvania încearcă prin diferite acțiuni să pună în valoare potențialul zonei. ”Îl gândim de cinci, șase ani, de când suntem activi aici. Are legătură cu trei domenii: arhitectură și implicit conservarea lemnului, aici totul este făcut din lemn, transhumanță și gastronomie, ceea ce te duce imediat la gust și la bucătărie locală, și partea de patrimoniu imaterial.”, ne spune Cristian Cismaru, unul dintre membrii asociației.
Etapa teoretică, de cercetare, va fi urmată de ateliere practice cu localnicii sau alte persoane interesate
Acest program este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin măsura Creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural. Este co-finanțat de Comuna Râu Sadului și derulat prin Administrația Fondului Cultural Național. Va exista o etapă teoretică, de cercetare în cele trei domenii de interes, urmată apoi de transpunerea acesteia în ateliere practice.
Atelierele practice vor fi deschise, vor putea participa la acestea atât tinerii din sat, cât și oameni din afara comunității, care sunt interesați sau pasionați de anumite domenii și materiale tradiționale.
Se va încerca valorificarea resurselor locale, lemn, lapte, fân, lână, într-un mod care să îmbine tradiția cu spiritul contemporan. Cristian Cismaru spune că își propun să improvizeze cu modul în care se folosesc ele. ”Ca să ajungem la niște concepte noi de folosire în beneficiul comunității, cu comunitatea.”
Jurnaliștii invitați la prezentarea proiectului au putut să urmărească o demonstrație de lucru cu lemnul. Meșteșugarul Gyuri Szasz a reprodus câteva dintre modelele de pe bâtele cu care umblau cu oile ciobanii din Țara Colibelor. Din sfera gastronomică, bucătarul de origine italiană, Manuel Betti Pecori, a arătat cum se pot folosi cu succes ingredientele locale, pentru a pregăti delicii culinare.
Țara Colibelor, în pericol să piardă construcțiile tradiționale
Acest proiect va fi urmat de unul pentru restaurarea caselor tradiționale din zonă, ce a fost semnat săptămâna trecută, pe aceeași finanțare, prin PNRR. ”Vom avea probabil trei sau patru ani legați, în care comunitatea va cunoaște diverse mici schimbări. Noi le propunem pentru ca ei să își aprecieze mai mult valorile locale. Și să învețe să câștige, atât pe partea materială, cât și pe partea de notorietate, din aceste resurse locale”. (Cristian Cismaru)
În zona Râu Sadului, cei de la Asociația My Transylvania au găsit 70 de colibe, 15 dintre acestea căzute, 20 deteriorate și 35 funcționale. Dintre acestea, doar 10 mai sunt folosite pentru activități tradiționale pe perioada verii și 2 iarna. Împreună cu Atelier Transylvanian Crafts, au realizat un proiect pilot în zonă. Au construit de la zero, o căsuță inspirată din arhitectura tradițională, integrată în specificul local.
Aproape toate elementele de decor sunt realizate în apropierea Sibiului
Atelierul Transylvanian Crafts din Șelimbăr a fost implicat în procesul de realizare a acestei case, precum și în procesul de renovare a colibelor din comună. Prin materialele alese, atât la interior, cât și la exterior își doresc să valorifice cât mai bine resursele locale. De la plăcile ceramice ale unui mic producător din Cisnădioara, la ideea de a folosi fânul din zonă pentru a realiza tapet. Reprezentanta Atelierului, Andra Simuț, spune că obiectele de decor folosite aici sunt produse în proporție de 90%-95% pe o rază de 30 km de Sibiu.
Construcția are două roluri. În primul rând, este cadrul unde se va desfășura programul. Aici se vor desfășura atelierele cu cei interesați, pentru a le arăta practic cum se pot folosi resursele locale într-un mod nou. Primele ateliere vor avea probabil loc în iulie. În al doilea rând, servește ca showroom pentru cei ce vor să le construiască atelierul unele similare, este deci un model pentru vânzare.