0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Mărioara și Ioan Dancu răspândesc simbolul primăverii de 27 de ani

Cele mai citite

Mărțișorul este unul dintre simbolurile primăverii, chiar și cu toate aceste schimbări climatice, pe care le resimțim cu toții. Fiecare dintre noi am purtat la piept cu mândrie acest obiect al renașterii naturii. Istoria mărțișorului a pornit de la un șnur alb-roșu, și a continuat cu diverse simboluri ale norocului, cum ar fi potcoava și trifoiul cu patru foi, și ale renașterii primăverii, cum e ghiocelul.

Primele versiuni ale mărțișoarelor au fost făcute manual, iar apoi a început și industrializarea acestei sărbători. Dar în ziua de azi, prin grămada aceasta de mărțișoare importate, se află și oameni care încă se țin de tradiția lucrului de mână.

Soții Dancu, Mărioara și Ioan,  alături de fiica lor Papuc Raluca, fac mărțișoare handmade de 27 de ani.  “Primele mărțișoare făcute de mine au fost create din foi de porumb,  pe care le-am vândut foarte repede. Acest lucru m-a îmbărbătat să meargă mai departe. Ulterior am făcut cu flori naturale presate, pentru că mi-au fost dragi întodeauna, și am observat că oamenii le apreciază. Am strâns flori de munte, din Păltiniș, Curmătura, până am început să mai cultiv și acasă. Îmi amintesc și acum primele mele flori folosite pentru mărțișoare. Acestea au denumirea populară de ”trei frați pătați“. Apoi am avansat, am început să le  confecționăm și pe lemn, pe sticlă, unde pictam flori, și pe diverse materiale. Am făcut mărțișoare și din sâmburi de dovleac,  ghiocei, dar baza la noi sunt florile naturale presate. Pe care le punem în cărți pentru câteva zile, apoi le selecționăm, deoarece unele își mai pierd din calități. Adunăm flori de oriunde mergem, chiar avem flori și din străinătate“, mărturisește  Mărioara Dancu.

De la război de țesut, la mărțișoare făcute de mână

Unele lucruri își pierd farmecul dacă sunt create industrial. Se secătuiește energia creatorului, care își dedică timp și suflet pentru creație. “Întodeauna mi-a plăcut lucrul de mână, dar în liceu acestă pasiune a început să prindă mai mult contur. Îmi aduc aminte de verile mele din adolescență, când lucram la războiul de țesut în șură. Toată această pasiune mi-a insuflat-o mama mea, ei trebuie să-i mulțumesc pentru asta“, ne spune Mărioara Dancu.

Cât durează “nașterea“ mărțișoarelor

Simbolurile naturale ale  primăverii renasc atunci când “dă căldura“ și au un ciclu asemănător de viață. “De mărțișoare ne apucăm după data de 10 martie. În  martie-aprilie lucrăm partea de bază, partea pe care vor fi atașate florile, apoi, începând cu luna mai, până în toamnă, ne apucăm să presăm flori. Muncim aproape tot anul pentru această sărbătoare. Dar mai creăm, în afara sezonului de mărțișor, și alte obiecte din rășină, cum ar fi tablouri, din sticlă, coronițe de 8 martie din crenguțe. Avem o mulțime de obiecte lucrate de mână“, povestește artista.

Românii pun accent pe cantitate, nu pe calitate

Deși ce face omul cu mâna lui e sfânt, unii sunt de părere că e doar lucru manul, și pun accent pe prețul produsului, nu pe munca depusă. “Străinii tare ne iubesc, la fel și românii, mai ales cei plecați în străinătate. De când am deschis anul acesta  standul de mărțișoare am avut foarte mulți clienți tineri. E frumos să vezi că aceștia duc mai departe tradiția. Dar cei mai mulți oameni nu prea apreciază munca. De aceea am scăzut prețurile față de anul trecut, deoarece riscăm să rămânem cu marfa pe tarabe“, ne mărturisește Mărioara Dancu.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect