2.4 C
Sibiu
duminică, aprilie 6, 2025

De câți bani ai nevoie să fii student în Sibiu

Cele mai citite

Viața de student nu este ușoară și nici ieftină. Pe lângă costurile legate de cazare, mâncare, materiale didactice etc., și celelalte aspecte ale unei astfel de vârste (ieșirile la cafea, în club sau la evenimente) nu sunt de neglijat, iar costurile cad pe umerii părinților.

Echilibrul între muncă și studiu este greu de obținut, în special când ești nou în oraș și nu cunoști pe nimeni, iar singura sursă de venit sunt părinții. Am fost curioși să aflăm cât costă viața unui student venit la Sibiu și cum gestionează banii, astfel încât să să se întrețină, dar să se și bucure de calitatea de student. Am discutat, în acest sens, cu câțiva din tinerii veniți la studii la Sibiu.

Cheltuielile diferă în funcție de plăcerile studentului, dacă hotărăște să iasă sâmbătă seara în club sau să rămână în cămin. La fel de mult contează și gusturile alimentare: cei care preferă cantina sau aleg să mănânce la restaurant sau să își gătească. Tot ce știm e că banii vin de la părinți, iar atunci când îți știi copilul plecat departe de casă tinzi să îi oferi toate resursele de care are nevoie. Din discuțiile cu studenții pe care i-am contactat am aflat că majoritatea primesc lunar de acasă sume între 1.000 – 1.500 lei.

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut pe economie s-a majorat la 3.300 lei, de la nivelul anterior de 3.000 lei. Angajații plătiți cu salariul minim primesc „în mână” un salariu de 2.079 lei, potrivit economedia.ro.

Să presupunem că ambii părinți primesc salariul minim pe economie, ceea ce înseamnă puțin peste 4.000 lei. De aici, trebuie să trimită copilului cel puțin 1.000 de lei, sau chiar 2.000. Din această sumă, părinții trebuie să se întrețină, iar dacă sunt mai mulți membri în casă, trebuie să se îngrijească de fiecare. De asemenea, trebuie să punem la socoteală că unii studenții sunt la taxă, nu primesc bursă ori stau la chirie.

Pentru a nu ne pierde în detalii, ne-am focusat pe studenții care stau în căminele studențești.

Luigi David este din Severin și ne spune cum își gestionează banii: „Primesc aproximativ 2000 de ron pe lună, pe care îmi trimit ai mei treptat. Dacă nu am grija cu ei, mă bag la dietă. În general mă descurc, pentru că nu dau banii aiurea și am și ceva economii. Plus că și ei îmi dau mai devreme dacă rămân fără. Cu ieșirile mă descurc. Aici sunt plusuri și minusuri. Sunt sportiv de performanță și trebuie să îmi plătesc antrenamentele, mai ales acum, când încerc să fac doua sporturi simultan și să concurez în ambele. Prețurile recomandă Sibiul drept orașul tuturor posibilităților. Găsesc și ieftin și scump”.

„Sincer mă descurc destul de ok. Fără cămin, mănânc de 5 ori la cantină pe săptămână, adică 100 de lei, plus 150-200, în funcție de ce vreau să mai cumpăr pe lângă. Ajung să cheltui undeva la 300 săptămânal, cam așa. Oricum e destul de mult raportat la salariul minim pe economie, având în vedere că nu am niciun venit momentan”, spune Andrei Eduard, care a venit să studieze la Inginerie.

Samira Aradi

„Sunt studenta anul 1 la Coregrafie, provin din Timișoara și sunt plecată de la 15 ani de acasă. Primesc de la părinții mei taxa pentru cămin (250 lei) + bani de mâncare; costurile ajung și până la 1500 lei / lună. Prețurile sunt cam la fel ca în orașele în care am trăit (Timișoara, Cluj). Nu pot spune ca este o diferența”, afirmă Samira.

Daniela

Totuși, sunt și tineri care se întrețin doar din bursa oferită de ULBS, iar Daniela este un astfel de exemplu: „Nu sunt din Sibiu, sunt din Brezoi, județul Vâlcea. Nu primesc bani de la ei mei decât foarte rar. Mă descurc cu bursa (700 de lei), însă căminul mi-l plătesc părinții. Acum sunt în anul trei și nu îmi mai permite timpul să lucrez, dar în primii doi ani am lucrat și am avut un venit suplimentar, deci mi-a fost mult mai ușor. Pot spune că mă descurc la limită. 700 de lei pentru mâncare, ieșiri și tot ce are nevoie un om zilnic e cam puțin, dar încerc să mă limitez cât pot de mult la ce am strict nevoie. Despre prețuri pot spune ca au crescut extrem de mult, dar nu doar în Sibiu, ci peste tot. Față de anul I, când îmi permiteam să îmi cumpăr dulciuri, haine și alte chestii, acum trebuie să mă rezum la a-mi lua doar mâncare și produse de igienă personală. Hainele și ieșirile deja au ajuns pe lista dorințelor, necesitând fonduri mult mai mari decât cele de care dispun”.

„Nu primesc bani de la părinți. Primesc bursă și lucrez în weekend când pot, în acest fel reușesc să mă gestionez. Mă descurc, deoarece am învățat să îmi prețuiesc munca și în acest fel reușesc să am bani pentru ce am nevoie”, spune Andreea. În aceeași situație se află și Andrei și Marta, care primesc bani de la părinți doar când au nevoie: „Am stabilit în jur de 50 de lei pe zi cu mama mea. Sunt din Vâlcea și prețurile sunt cam la fel când vine vorba de mâncare, însă dacă vrei să ieși în oraș e o diferență considerabilă”, explică Marta.

Anda Vieru

Cei mai norocoși sunt studenții care locuiesc în Sibiu și stau cu părinții. Chiar și așa, cheltuielile tot există: „Eu am avut norocul de a studia în același oraș în care locuiesc, așadar costurile cu care m-am confruntat lună de lună nu au fost atât de mari. Estimativ, cheltui aproximativ 600 de lei doar pe ieșirile în oraș (incluzând doar consumația). Am lucrat o perioada, iar asta m-a ajutat. Dar acum, ținând cont și de scumpirile cu care ne confruntăm, este greu ca tânăr student să te poți întreține, indiferent de nivelul de trai dorit”, spune Anda.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate
Ultimele știri

Amenzi mari pentru vecinii de la bloc (și nu numai) care fac zgomot

Locatarii de la blocuri care își deranjează vecinii vor fi sancționați mult mai drastic de acum încolo, mai ales...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect