-1 C
Sibiu
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Decanul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”: „La cea de-a treia categorie diferenţele dintre universităţi sunt foarte mari”

Cele mai citite

Luna acesta, Ministerul Educaţiei a făcut publice rezultatele clasificării universităţilor şi ierarhizării programelor de studii. Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” din Sibiu a primit calificativul de „universitate cu grad de încredere ridicat” şi a fost inclusă în categoria a III-a de specializare. Despre acestă clasificare precum şi despre proiectele de cercetare şi performanţele Facultăţii de Geografia Turismului şi cea de Manangement Turistic şi Comercial aflaţi dintr-un interviu cu decanul şi fondatorul Universităţii, prof. univ. dr. Ion Velcea. Reporter: Cât de mulţumiţi sunteţi de clasificarea făcută de Ministerului Educaţiei? Ion Velcea: Ar fi fost mai bine dacă Ministerul Educaţiei stabilea patru categorii în loc de trei, pentru că, la cea de-a treia categorie, diferenţele dintre universităţi sunt foarte mari. Universitatea nostră este poziţionată pe locul 12, imediat după universităţile de stat. Sigur că există multe universităţi performante din rândul celor private, dar sunt multe care nu întrunesc condiţiile. Prof. univ. dr. George White, şeful Departamentului de geografie al Universităţii de Stat din Dakota de Sud, afirma despre facultatea noastră de Geografia Turismului, că este un unicat sub raportul dotării, al eficienţei laboratoarelor şi al publicaţilor. Rep.: Cum staţi la capitolul cercetare? I.V.: Ministerul precizează că cei din categoria a treia se ocupă prioritar de licenţă, ceea ce nu este suficent, un profesor fără cercetare nu are ce căuta în învăţământul superior. Avem anual planuri de cercetare ştiinţifică, iar laboratorul nostru este o filială a Institutului Central de Cercetări ªtiinţifice din Bucureşti. Pe baza cercetărilor de teren am întocmit ,,Atlasul geo-economic al judeţului Sibiu”. Am realizat până în prezent 11 colocvii româno-italiene cu departamentele de geografie ale Universităţilor din Trieste şi Gorizia. Am colaborat cu Universitatea de Turism din Ottawa, iar în 2012 vom merge într-un schimb de experienţă în California, cu scopul efectuării unui studiu comparativ între Transilvania şi Podişul Preeriilor din S.U.A. În plus, ne-au solicitat şi 10 studenţi care să participe la o tabără de practică alături de studenţii lor. Interesant este că, de anul viitor, facultatea noastră va fi membră a Asociaţiei Geografilor Americani din Washington, o societate cu 15.000 de membri, care publică o revistă cu articole de excepţie şi pe care o vom primi anual. Rep.: Cât de bine pregăţiţi sunt studenţii dumneavoastră? I.V.: Am impus o anumită rigoare, iar cei care vin la noi trebuie să-şi facă datoria să înveţe. Drept dovadă, Atlassib ne cere anual toţi licenţiaţii şi ne-au spus că sunt foarte mulţumiţi de aceştia. Licenţiaţii noştrii şi-au găsit locuri de muncă şi la Institutul de Meteo-climatologie, iar cadrele nostre universitare sunt foşti şefi de promoţie ai facultăţilor noastre.

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Tablă în pericol de cădere de pe o clădire din Sibiu. Pompierii au intervenit rapid

În urma avertizării meteorologice de cod portocaliu de vânt puternic, la nivelul ISU Sibiu a fost activată Grupa Operativă."Până...
Articolul precedent
Articolul următor

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect