Atunci când trăiești cu convingerea și cu pasiunea că orașele pot să facă *și chiar fac* oamenii mai fericiți, să inițiezi proiecte de dezvoltare și implicare comunitară cu tema investițiilor publice actuale ale orașului devine ceva de la sine înțeles. Astfel s-a născut proiectul FOR SIBIU, din convingerea că educația și exemplele de bună practică pot oferi o abordare profesional holistică și comunitar inluzivă investițiilor în derulare și celor viitoare ale Sibiului.
Pornind de la ideea că orice investiție este o oportunitate pentru a crea valoare pentru tot mai mulți, cu atât mai mult cu cât acestea sunt realizate din bani publici, proiectul FOR SIBIU iși propune printre altele, să inițieze dialoguri despre investiții publice și de interes public în comunitate. Pentru că orice investiție este, înainte de toate, o oportunitate de a crea o viață mai bună pentru cetățenii orașului, inițatorii speră să afle în cadrul agorelor organizate de ei care sunt nevoile comunității, să cunoască cât mai multe din dorințele, așteptările și nevoile oamenilor și să propună astfel o abordare holistică din punct de vedere profesional și incluzivă din punct de vedere comunitar a temelor discutate.

Proiectul a fost inițiat la începutul acestei veri, ca inițiativă a filialei teritoriale Sibiu – Vâlcea a Ordinului Arhitecților și este coordonat de Maria Găvozdea, arhitect și urbanist. „Proiectul își propune să fie un exercițiu de a pune în discuție diversele subiecte; nu putem să aprofundăm cu adevărat niciunul dintre ele,dar la fiecare vrem să arătăm ce înseamnă o abordare holistică și să luăm din public, atât cât participă, o diversitate de idei astfel încât să transformăm acest exercițiu public într-un obicei care la un moment dar ar putea să funcționeze în ambele sensuri: și autoritățile ar putea deveni mai transparente și ar putea să se deschidă mai mult către public, și pe de altă parte publicul să ceară să devină mai transparent și să se implice mai mult, având deja niște informații din mai multe exemple de investiții. În momentul în care ai urmărit deja câteva tipuri de investiții îți poți da seama ușor că acest tip de proiecte trebuie adoptate cu mai multă responsabilitate față de comunitate, față de mediu și față de social decât se întâmplă în prezent”, îmi explică Maria. „Contextul legislativ al dezbaterilor publice în cadrul unor proiecte poate fi bifat sau acoperit de hârtii însă acesta nu implică o implicare satisfăcătoare a comunității și nici nu asigură o perspectivă suficient de completă din punct de vedere profesional. Acesta reprezintă doar un pas în care se poate trage un semnal de alarmă și se pot integra recomandări ale unor aspecte care poate nu au fost luate în seamă, și care de cele mai multe ori își au temeiul în obiceiurile și nevoile comuntății”, mai adaugă ea.

Inițiativa a încheiat deja de-a lungul acestei veri două sesiuni de dialog cu teme importante pentru oraș: amenajarea Parcului Sub Arini, proiect în derurale propus de curând de autorități, și pocket parks – parcuri de buzunar, mai precis cum se pot transforma spații verzi urbane, de cele mai multe ori abandonate sau vandalizate, cu ajutorul comunității, în mici oaze urbane, în mici zone verzi orășenești. După fiecare întâlnire Maria transmite concluziile dialogului și către reprezentanții Primăriei Municipiului Sibiu. În următoarele luni mai urmează să avem sesiuni de discuții cu tema reamenajării Bulevardului Mihai Viteazu, un alt proiect propus de curând de Primăria Municipiului Sibiu și amenajarea malurilor râurilor, insiprată din acțiunea în plină desfășurare de amenajare a malurilor Cibinului. „Noi nu ne propunem să facem niște schimbări la proiectele care se află în derurale specific, dacă se produce vreo schimbate ne bucurăm de ea, ci mai degrabă vrem să creăm un obicei pentru viitor. Iar faptul că vorbim despre aceste proiecte și cum ne-ar fi plăcut să fie ele abordate contribuie de fapt la acea educare a societății civile, astfel încât să ofere o deschidere a orizonturilor, să ofere un context și o perspectivă mai amplă iar implicit fiecare să poată avea o contribuție mai valoroasă pentru comunitate”, spune Maria.

Prin trecerea în revistă a diferitelor tipuri de investiții și prin exemple de bună practică prin care sunt evidențiate și procese de consultare a populației, se acumulează un bagaj de informație care va fi disponibil publicului larg pe site-ul forsibiu.ro. Maria și-a propus să realizeze de-a lungul proiectului această bază de dată și de informații care să fie fundamentul viitoarelor informații pentru proiectele ce urmează să fie realizate în orașul Sibiu.

Iar poate că după ce vom epuiza împreună, noi, cetățenii orașului împreună cu inițiatorii acestui proiect și cu diferiți actori locali, specialiști în diverse teme, din subiectele orașului Sibiu, ne vom extinde și în întreg județul. Iar în momentul în care reședința de județ dă un exemplu pozitiv și celelalte localități îi vor lua exemplul.
Mai multe detalii despre acest proiect găsiți pe pagina de Facebook /forsibiu. Tot aici veți descoperi săptămânal și exemple de bună practică din străinătate curatoriate cu atenție de inițiatorii proiectului, menite să vă inspire să vă doriți și să contribuiți la clădirea unui oraș mai frumos, mai prietenos și mai verde, care vă va face cu siguranță mai fericiți.