-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Grafitti: artă stradală sau distrugere?

Cele mai citite

Fenomenul graffiti a căpătat proporții în ultimii ani în Sibiu. Aproape că nu există zonă în care să nu vedem semnături și mâzgălituri pe ziduri sau pe garduri. Poliția Locală a anunțat că a amendat mai multe persoane, inclusiv minori, pentru „inscripționarea” unor ziduri de pe domeniul public.
Anul trecut Poliția Locală a identificat mai multe persoane, dintre care 6 minori, care au făcut înscrisuri pe mai multe clădiri aflate pe domeniul public. Poliția Municipiului Sibiu a fost rugată în acest sens să efectueze cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere, într-un caz. În ciuda acestui fapt, elevii minori continuă să abordeze acest fel de exprimare, ce nu contribuie la înfrumusețarea orașului, încălcând normele de conviețuire sociale.
Poliția face apel la legislație, fiind acoperită în acest sens: Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice specifică faptul că „scrierea sau desenarea, fără drept, pe pereţii clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosinţă comună aflate în locuri publice, deteriorarea prin orice mijloc a acestora” reprezintă o contravenție. Legislația locală a preluat aceste prevederi, amenda pentru astfel de fapte având o valoare între 1000 și 2000 de lei.  După cum sunt detaliate, au fost afectate gardul Spitalului Gh. Preda, podurile peste Cibin și viaductele autostrăzii, str. H. Coandă, Piața Mare, B-dul N. Bălcescu, B-dul Victoriei, B-dul Coposu, str. Viitorului, str. Târgul Fânului, str. Cetății, dar și alte garduri împrejmuitoare ale unor  fabrici, indicatoare rutiere, pasaje subterane sau supraterane.
Aceste încălcări ale legislației au impact asupra contribuabililor sibieni, căci anul trecut Primăria Sibiu a alocat 40.000 de lei pentru un contract de zugrăvire doar în zona centrală.
Există însă și un revers al medaliei, acțiuni care încearcă să utilizeze talentul unor artiști stradali. Consiliul Local Sibiu și Primăria Sibiu  susțin manifestări legale ale acestei forme de artă, cofinanțând festivalul internațional Street Art ce aduce culoare pe zidurile gri ale unor clădiri din spațiu public. 26 de artiști sibieni din țară și din străinătate, alături de voluntari, au contribuit anul trecut în Sibiu la realizarea celui mai amplu proiect de acest gen din lume, acoperind peste 2200 de metri pătrați de culoare. În urma celor patru ediții, turul cuprinde 48 de picturi murale, 12 unități de învățământ incluse, iar lucrările au fost foarte bine primite de elevi și de comunitățile locale din zonă.

Andrei Oltean:Nu ne dorim un oraș murdar de tagg-uri”
Andrei Oltean, Președintele Asociației ART Factory Transilvania și organizator al festivalului Street Art, a declarat pentru Sibiu 100% că actele de teribilism sunt condamnabile, făptașii trebuie să plătească. Cât despre atragerea tinerilor către o formă legală a graffiti-ului, acesta spune că e o contradicție în termeni. „Graffiti-ul este o formă ilegală de artă stradală, inițiată ca un protest în America secolului trecut pentru a delimita cartierele diferitelor „găști”. Acum orice zid poate fi șevalet, pictură murală, fenomen ce a explodat în Sibiu în ultima vreme, însă nu ne dorim un oraș murdar de tagg-uri.”
În consecință, Andrei Oltean încurajează tinerii care se simt în largul lor pentru a aborda o astfel de exprimare „să nu se mai grăbească să murdărească toate gardurile, ci să muncească, să exerseze pe hârtie, ca orice artist, să își definească un stil, abia apoi să ceară sprijin pentru a legaliza arta lor și pentru a evita astfel amenzi și dosare penale.”
Soluția ar fi ca autoritățile să înțeleagă că acești tineri au nevoie de locuri vizibile pentru a se exprima și ar putea monta panouri pe care aceștia să poate să exerseze și să își lase semnătura. „Acest fapt ar ușura și munca autorităților, căci tinerii vor putea fi identificați după stil și trași la răspundere dacă au mâzgălit alte clădiri sau locuri neautorizate”,  consideră Andrei Oltean.
”Înainte să cadă, Zidul Berlinului era plin de graffiti”
Libertatea de exprimare a tinerilor ar trebui înțeleasă de către autorități, iar artiști plastici precum Alin Trif sunt dispuși să colaboreze cu acestea pentru a-i atrage pe dornicii de afirmare într-un spațiu controlat. „Tinerii dornici să se remarce pot participa ca voluntari în cadrul festivalului Street Art pentru a se afirma în mod legal”, ne spune Alin Trif. Absolvent al Liceului de Artă din Sibiu și mai apoi al Facultății de Artă din Timișoara, Alin îi înțelege pe cei care vor să transmită un mesaj, căci de la tineri va începe schimbarea. „E important ca tinerii să se exprime; înainte să cadă, Zidul Berlinului era plin de mesaje, lucrări, însă noi trebuie să facem diferența dintre artă murală și acte de teribilism”, consideră artistul vizual.
Ce spun sibienii
Astfel, întrebarea se pune dacă graffiti-urile ar fi acceptate de sibieni atât pe clădirile de pe domeniul public, dar și privat. Pentru a vedea impactul pe care l-a avut un astfel de proiect autorizat, am întrebat câțiva locuitori din cartierul Lazaret, care pot admira un graffiti pe Școala Gimnazială nr. 20. „Trec zilnic pe lângă această școală și mi se pare ceva inedit, interesant, decât să văd toate mâzgăliturile pe ziduri. Aș fi de acord cu o pictură chiar pe casa mea, ar fi ceva original”, spune Elena. „Școala mi se pare mai veselă așa”, spune Anastasia, 6 ani, elevă a acestei școli. Conducerea altei instituții de învățământ incluse în turul Street Art Festival afirmă că aceste desene au avut un impact pozitiv, copiii fiind foarte mândri de felul în care arată școala lor.
Cum este văzut graffiti în Europa
În marile orașe europene, autoritățile locale au început să ia problema în serios și să aloce buget pentru a găsi un echilibru între artiștii cu spray-urile de vopsea și zidurile ce ar putea fi acoperite. Dacă în Roma primăria alocă anual până la 1,5 milioane de euro pentru curățarea zidurilor mâzgălite ilegal, în Paris, primăria a oferit unor asociații anumite ziduri spre înfrumusețare, iar în Viena sau Londra există agenții care oferă tururi ghidate ale celor mai frumoase lucrări.
Foto: Sibiu International Street Art Festival

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect